Zonnedak
Zonnedak 4 min. leestijd

Industriële panden toekomstbestendig verduurzamen

Door een hoog energieverbruik zijn industriële panden in Nederland verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2 uitstoot (zo’n 26%). Daarmee dragen industriële panden dus, vanzelfsprekend, niet bij aan de verduurzaming van Nederland. Veel van de industriële panden in Nederland zijn in de jaren 90 gebouwd, toen duurzaamheid nog niet hoog op de agenda stond.

Oplossingen voor het verduurzamen van industriële panden zijn vaak makkelijker dan gedacht. De technieken zijn in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Hierdoor is het haalbaar geworden om industriële panden op een slimme manier met simpele maatregelen duurzamer te maken.


Verduurzaming van een industrieel pand

Een industrieel pand verduurzamen is vaak complexer dan het verduurzamen van een kantoorpand. De mate van energie wat wordt verbruikt speelt hier onder andere een rol in. In een industrieel pand wordt meer energie verbruikt, waardoor verduurzaming moeilijker lijkt.

Energieverspilling voorkomen

Binnen een industrieel bedrijfspand wordt niet alleen veel energie gebruikt, maar ook verspild. Dit kan beter met onderstaande maatregelen:

Verlichting

Bespaar op verlichting door de lampen te vervangen voor LED verlichting. LED verlichting verbruikt namelijk 75% minder stroom. Daarnaast hoeven ruimtes waar niemand aanwezig is niet verlicht te worden. Gebruik bewegingsmelders zodat de verlichting alleen aan gaat wanneer iemand aanwezig is.

Verwarmen van het pand

  • HR ketel: Een manier om het gasverbruik en CO2 uitstoot te verminderen is het vervangen van de CV-ketel voor een HR-ketel. Een HR-ketel heeft namelijk minder gas nodig dan een CV-ketel.
  • Vloerverwarming: Met name in hoge bedrijfshallen is vloerverwarming een energiezuinige vorm van verwarmen. Ten opzichte van traditionele verwarmingsinstallaties heeft vloerverwarming een lager energieverbruik en een betere temperatuurverdeling.
  • Warmtepomp: Het gebouw verwarmen zonder gebruik van aardgas. Een warmtepomp haalt warmte op een duurzame manier uit de omgeving en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een ruimte en/of water.
  • Pelletkachel: Een pelletkachel is een innovatieve maatregel om een gebouw duurzamer te verwarmen. De pelletkachel brandt op houtkorrels. Het gebruik van deze houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk en leidt tot minder CO2 uitstoot ten opzichte van een CV-ketel of HR-ketel.

Gevel

  • Vervangen kozijnen: Heb je slecht geïsoleerd glas? Dan gaat er in de winter veel warmte verloren door de ramen. Door de kozijnen te vervangen voor isolatieglas, voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat.
  • Isolatie: Veel bestaande industriële panden hebben een lage isolatiewaarde. Het vervangen van de gevelpanelen door beter isolerende panelen is een eenvoudige manier om de isolatiewaarde te verhogen.

Verduurzamen met zonnepanelen

Besparen op energiekosten en daarnaast ook je industriële pand verduurzamen? Doe het met zonnepanelen! De hoge hoeveelheid energie die nodig is binnen een industrieel bedrijfspand is de belangrijkste bron van verduurzaming. In de meeste gevallen zijn industriële panden erg geschikt voor het plaatsen van een zonnedak. De daken hebben vaak eenvoudige dakvormen en de grote oppervlakte maakt ze ideaal voor zonnepanelen. Zonde om niet te gebruiken! Een andere reden voor een zonnedak is dat een zonnedak een duurzaam imago creëert. Zo draag je direct bij aan het opwekken van duurzame energie en het verminderen van CO2 uitstoot. Daarnaast levert het je ook nog eens geld op. Je ontvangt maandelijks een bedrag voor de verhuur van jouw dak.

Een manier om een zonnedak te realiseren is het beschikbaar stellen van jouw dak voor zonnepanelen. Controleer echter wel de draagkracht van het dak. In sommige gevallen moet deze versterkt worden voordat een zonnedak gerealiseerd kan worden. De dakexperts van Novar helpen je hierbij.

De financiering

Ga jij als industrieel pandeigenaar aan de slag met verduurzamen? Helaas is het niet mogelijk om voor alle verduurzamende maatregelen subsidie aan te vragen. Bijvoorbeeld bij het aanschaffen van een pelletkachel of kleinere maatregelen als het vervangen van de verlichting. Bij grootschalige projecten zijn er wel verschillende subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken. Er zijn een aantal subsidies waar je als pandeigenaar vaak recht op hebt. Dit maakt het makkelijker om te starten met, of het uitbreiden van je duurzame onderneming. We hebben daarom een aantal subsidies op een rijtje gezet:

SDE++ subsidie

De SDE++ subsidie is de grootste en belangrijkste subsidieregeling rond het verduurzamen van een bedrijfspand. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energietransitie. Voor het plaatsen van een zonnedak kun je aanspraak maken op de SDE++ subsidie, evenals bij bijvoorbeeld biomassa en windenergie.

ISDE subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing komen zakelijke gebruikers in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en kleinschalige windturbines.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De winstbelasting is jaarlijks een hoog bedrag wat afgedragen moet worden. Zeker na een hoge investering in energiezuinige technieken is de MIA een mooie optie. Hiermee kan het investeringsbedrag tot 36% in mindering worden gebracht.

VAMIL

Investeringen hebben een hoog totaalbedrag en dit kan belastingnadeel opleveren. De VAMIL maakt het echter mogelijk om tot 75% van je investering af te schrijven van je fiscale inkomen. Vaak is het zo, dat hoe eerder je deze laat afschrijven, hoe lager de fiscale winst wordt en hoe hoger het belastingvoordeel.

Versterkte concurrentiepositie


Een industrieel bedrijfspand heeft het op het gebied van imagovorming lastiger dan een vastgoedeigenaar omtrent duurzaamheid. Dit is jammer, maar des te meer waardering wanneer jij wél de moeite neemt om je steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

Waardeontwikkeling

(Duurzame) Investeringen dragen bij aan de toename van de waarde van een industrieel pand. In de toekomst staat duurzaamheid nog hoger op de lijst van vereisten, ook wettelijk gezien. Het zal steeds meer aanwezig zijn, zoals dit nu al in het dagelijks leven steeds meer te merken is. Door voor te lopen op de ontwikkelingen, draag je bij aan de waardevermeerdering van je pand.

Zet nu de stap!

De stap naar verduurzaming lijkt erg groot, maar geeft veel voordelen voor de toekomst. Bovendien ben je een voorloper binnen verduurzaming als jij binnen deze branche vroeg begint met het verduurzamen van je industriële bedrijfspand. Alle beetjes helpen, ook de kleine investeringen.

Wil je het groots aanpakken? Door jouw dak beschikbaar te stellen aan Novar, profiteer jij dubbel. Zelf hoef je niet te investeren. Wij regelen de zonnepanelen, vergunningen, leggen het zonnedak aan, doen het beheer en verzorgen het onderhoud. Novar ondersteunt waar nodig. Zet vandaag nog je eerste stap binnen verduurzaming en draag bij aan een schonere aarde!

Plan een adviesgesprek in

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw industriële pand? Ga in gesprek met een van onze experts.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Zonnedak 4 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Zonnedak 4 min. leestijd
Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over: Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van…

Zonnedak 4 min. leestijd
Verzeker je vastgoedwaarde voor de toekomst en handel nu.

Een update over de huidige wet- en regelgeving voor jouw vastgoed. Zodat jij niet meer achter de feiten aanloopt en…

Zonnedak 4 min. leestijd
Winst voor je vastgoed met deze energieoplossingen

De afgelopen jaren hebben bewezen: niets zo veranderlijk als de energiemarkt. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de…

Naar kennisbank