Duurzaam investeren
Duurzaam investeren 4 min. leestijd

Investeren in zonne-energieprojecten

Investeren in zonne-energieprojecten

Kennisbank Investeren in zonne-energieprojecten

Iedereen heeft er wel van gehoord, de klimaatdoelen van Nederland. In 2019 kwam 8,7% van alle gebruikte energie uit duurzame bronnen. In 2030 is het streven dat dit 27% is. Vervolgens moet in 2050 de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan, is de overgang naar duurzame energievoorziening van groot belang. Daarnaast neemt de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen af en daarmee de afhankelijkheid van energieleveranciers toe. Het is dus belangrijk dat we kijken naar andere mogelijkheden. Investeren in zonne-energieprojecten is een van deze mogelijkheden.


Investeren in zonne-energie voor een duurzame toekomst

Wanneer je een steentje wilt bijdragen aan een duurzame toekomst, is het goed om naar je eigen ecologische voetafdruk te kijken. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren, zoals: afvalproductie verminderen, letten op voedselconsumptie, waterverspilling, duurzaam vervoer etc. Maar een hele belangrijke is om te kijken naar ons energieverbruik. Een van de grootste boosdoeners als het gaat om klimaatverandering is de fossiele brandstof die wij gebruiken om energie op te wekken. Door te investeren in zonne-energieprojecten kun je bijdragen aan het opwekken van schone energie en het terugdringen van de CO2.

Schoner milieu en goed voor je portemonnee

Naast dat zonne-energie erg belangrijk is aan het bijdragen van een duurzame toekomst, is het ook goed voor je portemonnee. Door te investeren in zonne-energieprojecten zul je maandelijks profiteren van de opgebrachte energie. Dit wordt in mindering gebracht op je energierekening of je ontvangt hiervan maandelijks een vergoeding.

Novar Novar
”Investeren in duurzame energie: goed voor je portemonnee én het milieu.”
Novar Novar

Mogelijkheden zonne-energieprojecten

Voor het investeren in zonne-energieprojecten zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder benoemen we een aantal van de mogelijke zonne-energieprojecten en wie hier aan bij kan dragen.

Zonnepark

Er bestaan inmiddels meer dan honderd zonneparken in Nederland en hier komen in de aankomende jaren nog honderden bij. Beschik jij over een groot stuk grond (minimaal 10 hectare) en heb je hier momenteel geen doel voor? Dan is het plaatsen van een zonnepark een goede optie. Wanneer je zelf een zonnepark-project wilt starten, kunnen wij daar bij helpen. Dit kunnen wij doen door mee-investeren, adviseren bij het aanvragen van subsidie, helpen bij de bouw en het beheren van het zonnepark. Wij staan open voor verschillende samenwerkingen!

Lees meer over het starten van een zonnepark

Verhuur of verkoop je grond

Je beschikt over grond en zit te denken aan een zonnepark? Dan zijn er twee opties, het verhuren van jouw grond of het verkopen van jouw grond. Wanneer jij je grond verhuurt profiteer je maandelijks van een mooie, gegarandeerde opbrengst van de zonnepanelen. Jij hoeft in dat geval niet zelf te investeren in de zonnepanelen, maar stelt alleen jouw grond beschikbaar. Wij regelen de rest. Ook het verkopen van je grond is een optie. Het verkopen heeft als voordeel dat je direct kunt beschikken van de (toekomstige) opbrengsten van het zonnepark. 

Zonnedak op jouw bedrijf

Veel daken van bedrijven en panden zijn nog onbenut. Ontzettend zonde! Voor het grootschalig omschakelen naar duurzame energie, is het heel efficiënt om grootschalige zonnedaken te realiseren. Perfect wanneer je niet beschikt over minimaal 10 hectare grond, maar wel beschikt over bijvoorbeeld een loods, magazijn, industrieel pand of agrarisch bedrijf. Bij Novar kunnen wij zonnedaken realiseren vanaf 3000 m2. Ook bij een zonnedak kun je er voor kiezen om dit project zelf te starten en realiseren. Uiteraard kunnen wij daarbij helpen en het is ook mogelijk dat wij het hele traject uit handen nemen. 

Lees meer over het realiseren van een zonnedak

Rendement van investeren in zonne-energieprojecten

Met een investering in zonne-energieprojecten zijn goede rendementen te behalen. Het is niet ongewoon om een rendement van 240 procent te behalen (in combinatie met een SDE+ subsidie) over een periode van 15 jaar. 

De investering van een grootschalige zonnepaneleninstallatie is in gemiddeld zo’n zes tot acht jaar terugverdiend. En ook daarna levert de installatie nog jaren geld op. 

Novar Novar
Een grootschalige installatie kan al in zes jaar zijn terugverdiend.
Novar Novar

Subsidie voor zonne-energieprojecten

In Nederland hebben we, voor grootschalige projecten, verschillende subsidies voor het opwekken van duurzame energie. Wanneer we het hebben over zonne-energieprojecten is dit de SDE subsidie. Voorheen was er de SDE + subsidie, op dit moment is dit de SDE ++ subsidie welke zich niet meer alleen richt op de productie van duurzame energie, maar op het verminderen van de CO2 uitstoot. De subsidie kan aangevraagd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aanvragen SDE subsidie

Om in aanmerking te komen voor de SDE++ subsidie, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is deze subsidie bedoeld voor installaties met een vermogen vanaf 15 kilowattpiek en dient de installatie aangesloten te zijn op een grootverbruikaansluiting. Bovendien is het belangrijk dat de vergunningen in orde zijn. Zonder vergunningen maak je geen kans op de subsidie. Voldoe je aan deze eisen, dan kun je de subsidie aanvragen binnen de openstellingsrondes op de site van de RVO. Houd er rekening mee dat je eHerkenning nodig hebt en dit tijdig moet aanvragen. eHerkenning aanvragen kost ongeveer vijf werkdagen. 

Het kan lastig zijn om de SDE ++ subsidie aan te vragen. Er wordt veel informatie gevraagd.

Vraag online een vrijblijvende berekening aan

Zit je eraan te denken om een zonne-energieproject te starten en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Op onze website vraag je vrijblijvend een quickscan aan. Aan de hand van de ingevulde gegevens maken wij een op maat gemaakt voorstel. We gebruiken hiervoor satellietbeelden van het perceel en lokale inpassing op het energienet. Vervolgens ontvang je binnen twee weken een voorstel op maat. 

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Duurzaam investeren 4 min. leestijd
Investeren in groene energie

Investeren in groene energie is belangrijk voor een betere toekomst. We kunnen er niet omheen dat het klimaat aan het…

Naar kennisbank