Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
16/09/2021

Wat doen zonnepanelen voor de waarde van vastgoed?

Zonnepanelen op het dak, ook wel zonnedaken genoemd, geven vastgoedeigenaren een extra mogelijkheid om hun vastgoed te verduurzamen. Daarmee wekt een pand schone en duurzame stroom op. Dat is een mooie stap in de energietransitie. Een stap waar ieder bedrijf of individu vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wat levert het jou op, als vastgoedeigenaar? In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen: 

  • De waarde in euro’s: we bespreken wat een zonnedak jou oplevert en wat dit voor invloed heeft op de waarde van je vastgoed.
  • De ‘waarde’ in het op tijd voldoen aan noodzakelijke wet- en regelgeving: waar moet je rekening mee houden omtrent (toekomstige) wetten en regels, en hoe kun je hierop inspelen?
  • De morele waarde van het bijdragen aan schonere energie: wat zegt jouw morele kompas over verduurzaming en hoe neem je op dit gebied je verantwoordelijkheid?

De kenmerken van een zonnedak

Met een zonnedak worden er industriële zonnepanelen op het dak van het vastgoed geplaatst. Met deze zonnepanelen wek je eigen en schone energie op. Dit heeft twee voordelen; het zorgt op termijn voor lagere energiekosten en je draagt bij aan de verduurzaming van panden. 

Een zonnedak is kleiner dan een zonnepark, maar groter dan een stel zonnepanelen voor particulier gebruik. Bij Solarfields bouwen we zonnedaken vanaf 3.000 m2. De energie die hiermee wordt opgewekt kan vervolgens weer verdeeld worden over woningen in de omgeving. Op deze manier maken we het samen mogelijk om groene stroom toegankelijker te maken voor iedereen.

Het plaatsen van een zonnedak is mogelijk bij bestaande panden, maar ook bij nieuwbouwprojecten. Bij nieuwbouwprojecten is Solarfields vaak vroegtijdig betrokken, zodat in de constructie van het pand al rekening kan worden gehouden met de bouw van een zonnedak. Op deze manier wordt er in de eerste fase al naar de dakconstructie gekeken om onvoorziene obstakels te voorkomen. Bij bestaande panden controleren we uiteraard ook of de dakconstructie direct geschikt is, of dat er nog aanpassingen noodzakelijk zijn.

Subsidies bij de investering in een zonnedak

Bij het verduurzamen van vastgoed, kan er vaak gebruik worden gemaakt van een financieel aantrekkelijke regeling. Enkele opties zijn: 

  • De SDE++ subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie): dit is een regeling vanuit de overheid die dient als stimulering voor het produceren van duurzame en schone energie. 
  • De MIA (De Milieu-investeringsaftrek): aftrekpost voor milieu-investeringen.
  • De Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen): de kosten van de milieu-investering is door deze aftrekpost op een zelf gekozen moment in te dienen. 

Het is uiteraard per situatie verschillend of je in aanmerking komt voor bovenstaande regelingen. Per regeling gelden weer andere toetsingen en bedragen.

Wat levert een zonnedak mij op?

Investeren in een zonnedak levert geld én een vermindering in het gebruik van energie op (Bron: Digimakelaars). Hoeveel deze opbrengst is, is per situatie anders. Hierbij speelt de grootte van het zonnedak een rol, maar ook de geografische ligging en de situatie van het dak (schuin dak of een plat dak). Gemiddeld is de opbrengst per paneel ongeveer € 2,50 per maand. Op een bedrijfspand worden er zo’n 2000 zonnepanelen geplaatst. Hiermee bespaar je al al snel 200.000 kg CO2 uitstoot per jaar. Naast jouw bijdrage aan de energietransitie, heb je ook nog eens maandelijks lagere energiekosten. Win-win!

Bereid je voor op de toekomst
In de snel veranderende energiewereld is er steeds meer mogelijk om langdurige samenwerkingen aan te gaan met externe bedrijven, die ieder hun expertise inzetten voor mooie resultaten. Zo hoef je zelf niet de expert te zijn, maar kan je bijvoorbeeld de zorg voor zonnepanelen volledig uit handen geven. 

Door nu al te investeren in een zonnedak, ben je voorbereid op de toekomst en ben je de ontwikkelingen net een beetje voor. Bovendien stijgt vastgoed in waarde na een duurzame investering: in de particuliere sector is een prijseffect gevonden van 2,56% op de woningwaarde ná het plaatsen van zonnepanelen (Bron: Tias).

Onbenutte ruimte gebruiken

Momenteel zijn daken van vastgoedpanden vaak nog onbenut. Nederland is een klein land en het gebruiken van onbenutte ruimte is daarom extra belangrijk. Bij Solarfields maken we onbenutte ruimte graag productief. De daken zijn er al en ieder zonnepaneel op een dak, draagt weer bij aan de energietransitie.

Hoe zit het met de brandveiligheid en het onderhoud?

Wij krijgen vaak vragen over de brandveiligheid van een zonnedak. Goed onderhoud vergroot de veiligheid van de zonnepaneleninstallatie op het dak. Het is noodzakelijk om professionals alle cruciale onderdelen te laten onderzoeken en waar nodig onderhoudswerkzaamheden te laten verrichten. Bij een jaarlijkse uitvoerige controle van het zonnedak, zijn de kansen op brand erg klein. 


Bij Solarfields staat veiligheid voorop
Wij monitoren 24/7 onze projecten. In de bouwfase identificeren en evalueren wij alle mogelijke risico’s die voor de operationele fase opgelost moeten zijn. We hebben dus nauw contact met de EPC en O&M partijen. Daarnaast gaan we meerdere keren per jaar langs alle projecten en worden ze grondig door experts gecontroleerd. Hierdoor houden we het veilig en behalen we optimale rendement met de zonnepanelen.

Bijdragen aan een betere toekomst

In het dagelijks leven merken we dat de wereld en het klimaat veranderen. We zien bijvoorbeeld in het nieuws dat de weersomstandigheden de laatste jaren heviger zijn. De aarde wordt warmer, het regent vaker en de winters duren korter. We zien de ijsschotsen op Antarctica met enorme hoeveelheden tegelijk afbrokkelen. Het is dus cruciaal dat we de opwarming van de aarde tegengaan. En daarmee kan je klein beginnen. Door rekening te houden met de natuur en het klimaat, zorg je al voor een positieve opbrengst. Iedere dag dat jij minder CO2 uitstoot, draag je bij aan een schoner klimaat en een betere toekomst. 

Werken aan een duurzamere wereld met een zonnedak
Minder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor jou. Een zonnedak is ook om deze reden een belangrijke motivatie. Op deze manier draag je niet alleen jouw steentje bij aan de waardestijging van het pand en de daling van het energieverbruik, maar ook aan de energietransitie en het klimaatakkoord.

De stap naar verduurzaming 

Voordat een zonnedak gerealiseerd is, moet er veel gebeuren. Je staat er niet alleen voor; Solarfields helpt je vanaf de oriëntatie en zorgt dat je zoveel mogelijk ontzorgd wordt. Wij organiseren de bouw en dragen 24/7 zorg voor de installatie. Samen zetten we graag met jou de stap naar een duurzaam (bedrijfs)pand. We hebben één uitgangspunt; de gebruikers van het pand mogen geen hinder ondervinden van onze werkzaamheden. Terwijl jouw huurders gewoon doorwerken of prettig wonen onder het dak, maken wij alles op het dak gereed. Zo heb jij er geen werk van, maar kun je wel met duurzaamheid aan de slag.


Lees verder

Persbericht 21/11/2023

DIF Capital Partners neemt een meerderheidsbelang in Novar

Lees meer
Blog 16/11/2023

Group Controller gezocht

Lees meer
Agri-PV
Persbericht 13/11/2023

Eerste onderzoek naar combinatie zonnepark en melkveehouderij gestart

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact