de somp – klarenbeek

De Somp – Klarenbeek

Projecten De Somp – Klarenbeek

Solarfields heeft het voornemen om zonnepark De Somp te realiseren in Klarenbeek. Het park komt te liggen nabij de A50, aan de noordkant van de Somp.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


50400Zonnepanelen
8.660Huishoudens voorzien

Zonnepark De Somp – Klarenbeek

Novar heeft op dit moment zonnepark de Somp gelegen in de gemeente Apeldoorn in ontwikkeling. Naar verwachting wordt het park in 2027 opgeleverd.

Novar heeft het initiatief genomen om een zonnepark aan te leggen in Klarenbeek. Zonnepark de Somp is gelegen nabij de A50, aan de noordkant van de Somp en ten oosten en westen van de Van Spreekenslaan. De Somp is een verzorgingslocatie langs de snelweg, het heeft een tanktstation en een wegrestaurant. Het beoogde zonnepark heeft een oppervlakte van ruim 18,1 hectare. De panelen zullen in een oost-west opstelling komen te staan. Met deze opstelling kunnen er meer panelen per vierkante meter geplaatst worden. Ook is de opwek consistenter gedurende de dag. Met dit ontwerp kan er op deze oppervlakte van ruim 18 hectare ongeveer circa 26,6 MWp opgewekt worden. Dit is groene stroom voor ruim 8.660 huishoudens. Dit levert een enorme bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Apeldoorn.

Op dit moment gaat de gemeente Apeldoorn een integraal gebiedsproces starten om tot een gebiedsvisie te komen. In deze visie krijgen zonneparken ook een plaats. Ook wordt het plan voor ons zonnepark de Somp meegenomen in deze ontwikkeling. Het is nog onduidelijk wanneer het proces hiervoor start, naar alle verwachting zal dit na de zomer van 2023 zijn.

De westkant van de locatie heeft een natuurlijke inpassing, daarnaast gaat Novar graag met belanghebbenden, waaronder omwonenden, verder in gesprek over de verdere invulling van het zonnepark. Voor het zonnepark de Somp wordt 50% lokaal eigendom beoogd. Omwonenden en de brede omgeving kan deelnemen in het zonnepark door de aanschaf van ZonneDelen. Ook wordt gedacht aan het opzetten van een gebiedsfonds. Een belangrijk uitgangspunt voor de inpassing van dit zonnepark is hoe we natuur kunnen versterken.

Na verkrijgen van de vergunning (2024) zal SDE subsidie aangevraagd worden in 2025, waarna we bezig zullen gaan om de financiering van het park te regelen. Zodra dat rond is kan de bouw starten.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

De Somp in Apeldoorn zal zorgen voor een opwek van 26,6 MWp. Hiermee draagt het bij aan de ambities van de gemeente Apeldoorn. In het totaal wonen er 74.995 huishoudens in de gemeente. Dit zonnepark zorgt ervoor dat 11,5% van de huishoudens kan leven op duurzame energie, opgewekt door dit zonnepark. Dit houdt in dat er in het totaal 8.660 huishoudens voorzien worden vanuit de Somp.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het ontwerp is gereed en de vergunningen zijn geregeld. We zijn momenteel de laatste hand aan de financiering aan het leggen zodat het project echt gerealiseerd kan worden.

Over dit zonnepark

Waarom?
Bij Solarfields geloven we dat we de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Méér groene stroom, mínder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor jou. We voelen de urgentie om nú stappen te zetten om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Daarom ontwikkelen, bouwen en beheren we zonneparken van formaat. Op grond, dak en water.

Locatie
Naastgelegen aan de A50 is Novar voornemens een zonnepark aan te leggen. De locatie is gelegen in Klarenbeek, een dorp wat gelegen is in de gemeente Apeldoorn. De beoogde locatie is aan de noordkant van de Somp en ten oosten en westen van de Van Spreekenslaan.

Laatst bewerkt op 11 april 2023

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact