Zonnepark de somp – klarenbeek

Een zonnepark langs de A50

Projecten Zonnepark De Somp – Klarenbeek

Novar ontwikkelt zonnepark De Somp in Klarenbeek. Het park wordt beoogd nabij de A50, aan de noordkant van de Somp.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


50.400Zonnepanelen
26,6Piekvermogen in MWp
8.660Huishoudens voorzien

Zonnepark de Somp – Klarenbeek

Novar heeft op dit moment zonnepark de Somp gelegen in de gemeente Apeldoorn in ontwikkeling.

Het plangebied voor zonnepark de Somp is gelegen nabij de A50, aan de noordkant van de Somp en ten oosten en westen van de Van Spreekenslaan. De Somp is een verzorgingslocatie langs de snelweg, en heeft een tankstation en een wegrestaurant. Het beoogde zonnepark heeft een oppervlakte van ruim 18,1 hectare. Er wordt gedacht aan een oost-west opstelling. Dat geeft een betere verspreiding van de stroom opwek over de dag en belast zo het net minder. Er blijft ook meer ruimte over voor natuur en landschappelijke inpassing. Met dit ontwerp kan er op deze oppervlakte van ruim 18 hectare ongeveer circa 26,6 MWp opgewekt worden. Dit is groene stroom voor ruim 8.660 huishoudens en levert daarmee een enorme bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Apeldoorn.

De omgeving en landschappelijke inpassing

Op dit moment is de gemeente Apeldoorn bezig om een integraal gebiedsproces te starten om zo tot een gebiedsvisie te komen. In deze visie krijgen zonneparken ook een plaats. Hierbij neem de gemeente ook het plan voor dit zonnepark mee. Het is nog onduidelijk wanneer het proces hiervoor start, naar alle verwachting zal dit na de zomer van 2023 zijn.

Voor de westkant van de locatie wordt een natuurlijke inpassing beoogd. Daarnaast gaat Novar graag met belanghebbenden, zoals omwonenden, in gesprek over de verdere invulling van het zonnepark. Voor het zonnepark de Somp wordt 50% lokaal eigendom beoogd. Nabije omwonenden maar ook mensen in de bredere omgeving kunnen deelnemen door de aanschaf van ZonneDelen. Verder wordt er ook gedacht aan het opzetten van een gebiedsfonds. Een belangrijk uitgangspunt voor de inpassing van dit zonnepark is hoe we natuur kunnen versterken.

De precieze planning voor het project en het gebiedsproces is op dit moment nog niet bekend. Als alles doorgaat, verwachten we dat het zonnepark in 2027 of 2028 opgeleverd kan worden.

Ecologie schapen op zonnepark

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

Het piekvermogen van zonnepark De Somp in Apeldoorn is berekend op 26,6 MWp. Hiermee draagt het bij aan de ambities van de gemeente Apeldoorn. In het totaal telt de gemeente 74.995 huishoudens. Zonnepark de Somp wekt genoeg duurzame energie op voor de voorziening van 8.660 huishoudens. Dit betekent dat het zonnepark goed is voor het energieverbruik 11,5% van de huishoudens in de gemeente Apeldoorn!

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

“Het park zit in de ontwerpfase en is in afwachting van de gebiedsvisie. Hierna volgt verder uitwerking van het ontwerp in samenspraak met de omgeving”.

Laatst bewerkt op 14 februari 2024

Bekijk ook

Op de grond Opslag
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact