Novar ontwikkelt een natuur-inclusief zonneparkplan op de deels vervuilde grond nabij Etten. Op het niet vervuilde deel van het plangebied zullen we zonne-energie met landbouw combineren door middel van Agri-PV. We ontwikkelen een zonnepark dat ook meerwaarde heeft voor de omgeving. Daarom willen we bewoners en belanghebbenden actief betrekken en mee laten profiteren.
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief van het zonnepark door een mail te sturen naar:
zonneparkettenazewijn@novar.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbriefLocatie en omvang zonnepark
Het grotere perceel ligt ingesloten tussen de Warmseweg en Zeddamseweg (N335) en het kleinere perceel ligt aan de Tappenweg, in de gemeente Oude IJsselstreek.
Novar heeft deze locatie gekozen op basis van het “Uitnodigingskader lokale duurzame energie opwekking 2020”. De projectlocatie is in totaal ongeveer 23 hectare, waarvan we ongeveer 14 hectare gebruiken voor de zonnepanelen. De overige hectares worden gebruikt voor de landschappelijke inpassing.
Hoe ziet het zonnepark eruit?
We willen het zonnepark zo ontwikkelen dat het past bij de omgeving. Een deel van het plangebied bevindt zich op vervuilde grond. Het andere deel van het plangebied kan gecombineerd worden met zonne-energie boven landbouw. Door middel van Agri-PV, wekt het zonnepark zonne-energie op en verbouwt de agrariër gewassen onder en tussen de panelen. Hiermee blijft het agrarische grondgebruik van de grond behouden en wordt de energieopwekkingsfunctie geïntegreerd.
Aanpassingen aan het ontwerp n.a.v. de eerste gesprekken met direct omwonenden
Op 10 juni 2024 organiseerde Novar een bijeenkomst bij Tiemessen Eten & Drinken met direct omwonenden. Tijdens deze bijeenkomst hebben we uitleg gegeven over het ontwerp en mogelijke verbeteringen met elkaar besproken.
Naar aanleiding van de opmerkingen en wensen die toen besproken zijn, hebben wij aanpassingen gedaan aan het ontwerp. De volgende punten zijn aangepast:
Langs de Zeddamseweg:
Rond het crematorium van GUV:
Langs de Warmseweg:
Tappenweg-perceel (‘losse perceel’):
Vervuilde grond:
Met een totaal van 21.250 zonnepanelen draagt Zonnepark Etten Azewijn bij aan de doelstellingen van de Regionale Energiestrategie (RES) Achterhoek. De Regionale Energiestrategie (RES) Achterhoek heeft als doelstelling om tenminste de opwek van 1.35 TWh duurzame elektriciteit te realiseren voor 2030, waarvan 1.0 TWh zal worden opgewekt met zonnevelden en windmolens.
Dit project is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst voor de regio Oude IJsselstreek. Regionale Energie Strategie (RES) Achterhoek | Gemeente Oude IJsselstreek
Ons proces
Ontwerp
Vergunning
Financiering
Bouw
In gebruik
Momenteel beginnen we ons in de beginfase van het proces. We hebben gesprekken gevoerd met de omgeving en lokale belangenverenigingen. De opgehaalde input is waar mogelijk verwerkt in het concept-principeverzoek.
Hoe verder?
Begin 2025 wil Novar een principeverzoek indienen bij de gemeente om Zonnepark Etten Azewijn verder te ontwikkelen. Een positieve reactie van de gemeente betekent dat het plan haalbaar wordt geacht, waarna Novar de vergunningsaanvraag kan voorbereiden.
In de vergunningsfase zullen we diverse onderzoeken uitvoeren, zoals bodem- en milieustudies, en gedetailleerde technische tekeningen en berekeningen maken. Daarnaast ontwikkelen we een plan voor financiële participatie, zodat bewoners en belanghebbenden kunnen meedelen in de voordelen van het zonnepark. Betrokkenheid van de omgeving blijft daarbij een belangrijk speerpunt.
Heeft u een vraag of wilt u meer weten over dit project?
Heeft u aanvullende vragen? Neem contact met ons op via zonneparkettenazewijn@novar.nl.
Laatst bewerkt op 3 maart 2025
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in