Nieuws
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Projectmanager van het eerste uur – Finn Boeije, vertelt.

Zonnepark en energieopslagsysteem Bontepolder zijn donderdag 30 mei officieel geopend. Na een periode van testen, draait het systeem al een tijd en dat hebben we gevierd met betrokkenen en omwonenden. Samen hebben we stilgestaan bij de realisatie van dit project. Projectmanager van het eerste uur, Finn Boeije – Permit Specialist Storage – neemt je mee:

“Omdat de realisatie van Bontepolder toch al een tijd geleden is, leek het bijna een reünie. Het is echt leuk om alle betrokkenen dan weer terug te zien nadat je zo intensief hebt samengewerkt aan dit project.”

Duurzaam in de regio

“Wethouder Klimaat & Duurzaamheid Laszlo van de Voorde heeft een inkijkje gegeven in de duurzame ambities en uitdagingen van de gemeente Terneuzen. Het belang van duurzame ontwikkelingen voor de regio is groot volgens hem. Niet alleen het project zelf, maar ook door de koppeling van dit project met het omgevingsfonds voor duurzame initiatieven. Zo hebben Museum Sluiskil en de scouting een bijdrage ontvangen voor een zonnedak en de dorpsraad voor solar verlichting in het dorpspark.”

De ontwikkelfase van Bontepolder

“Daarna heb ik het publiek meegenomen in de ontwikkelfase van dit project. Daar komt toch meer bij kijken dan je zou denken. Zo is dit zonnepark gebouwd op een voormalige vuilstort. Super, vanwege het dubbele ruimtegebruik. Maar bij een oude vuilstort mag je niet zomaar alles doen met de grond. Omdat we maar dertig centimeter diep mochten graven, is elke constructiepaal in beton gegoten om toch sterk genoeg te zijn.”

“Omwonenden ervaren dit zonnepark als een upgrade”

Finn Boeije | Novar

“Door de aanwezigen wordt het soepele realisatieproces bevestigd. Dit komt ook wel omdat het een andere tijd was. We zijn begonnen met het voorbereiden van de vergunningsaanvragen in de zomer van 2018. In de wereld van beleid was het toen niet meer dan logisch dat een oude vuilstort een nieuwe, duurzame bestemming zou krijgen. En zelfs omwonenden vonden het vanzelfsprekend. Het was braakliggend terrein, dus een verzorgd park mét opbrengsten via een omgevingsfonds is ervaren als een upgrade.”

Een opslagsysteem toegevoegd

“In 2022 is er een energieopslagsysteem toegevoegd aan het zonnepark. Daar heeft Gerke Schaap – System Integrations Specialist – meer over uitgelegd. We hebben opslag in batterijen hard nodig om ons energiesysteem in balans te houden. Vooral in combinatie met duurzame technieken als wind en zon. Ook daar zit veel achter. Zo heb je hardware zoals het zonnepark dat door ib vogt is aangelegd en de batterij van leverancier Alfen. Die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via het inkoopstation van Stedin, met kabels aangelegd door WATT Infra. Maar ook de aansturing via meetsystemen en software, waar partijen als Spectral en Repowered om de hoek komen kijken.”

Balanceren en renderen

“Gerjan Wubs – Business Developer Repowered – heeft laten zien wat er gebeurt als het systeem draait. Hoe werkt dat, meerdere leveranciers op één aansluiting? Kort door de bocht zorgt Repowered ervoor dat je met de batterij de energiemarkt op kan. Dat de ‘verkeersregels’ op de aansluiting worden nageleefd. Zo moet het niet zo zijn dat de batterij ervoor zorgt dat Eneco de opgewekte energie niet kwijt kan op het net. Die verkeersregels zijn als het ware alle randvoorwaarden waarbinnen Repowered de batterij kan aansturen om het net te balanceren en de batterij te laten renderen.”

“Repowered stuurt de batterij aan om het net te balanceren en de batterij te laten renderen.”

Finn Boeije | Novar

Holistisch energiesysteem

“Jan Martijn – Director Storage – sluit af door Bontepolder in bredere context te bekijken. Zes jaar geleden zaten we aan tafel als Solarfields, ontwikkelaar van zon. Nu als Novar, ontwikkelaar van Groene Energiesystemen. En daar is zonnepark Bontepolder met de gekoppelde batterij een goed voorbeeld van. Het is eigenlijk een holistische kijk op de energie-inrichting van Nederland. En die hebben we hard nodig.”

Een kijkje in de keuken

“Na afloop van de presentaties zijn we met iedereen gaan kijken op het zonnepark en bij de batterij. Bernd Nijen Twilhaar – Asset Manager Klaer – heeft uitleg gegeven over de verschillende onderdelen van het zonnepark en beantwoordde vragen over de inrichting. Vanuit batterijleverancier Alfen was Leon Sturkenboom – Head of Product Development TheBattery – aanwezig om vragen over het systeem te beantwoorden.”

Trots

“Een geslaagde dag als je het mij vraagt. Misschien wat sentimenteel, maar ik ben serieus trots op dit stukje Sluiskil. Er werken zo ongelofelijk veel mensen aan dit project, ik ben trots op hun tijd, investeringen en kennis. Daarom is een opening om daarbij stil te staan zo de moeite waard. Ik ben blij naar huis afgereisd. En tja, geen regen helpt toch ook altijd bij zo’n dag.”

“Ik ben serieus trots op dit stukje Sluiskil”
Finn Boeije Finn Boeije | Novar

Lees verder

Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Zonnepark-paard
Blog 27/12/2023

Één wet die alles regelt

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact