Netinpassing
Netinpassing 2 min. leestijd

De actieve rol van Novar bij de ‘netinpassing’

Kennisbank De actieve rol van Novar bij de ‘netinpassing’

De netbeheerders in Nederland hebben moeite om de ontwikkeling van zonne-energie projecten bij te benen. Dit heeft tot gevolg dat de beschikbaarheid van capaciteit vaak niet voldoende aansluit bij het aantal ontwikkelingen in die regio en energieprojecten niet aangesloten kunnen worden.  


Novar kijkt vooruit

Ook Novar herkent dit fenomeen en heeft zich gespecialiseerd om hieraan het hoofd te bieden. Ons grid team onderzoekt niet alleen proactief de mogelijkheden die er zijn om onze zonneparken aan te sluiten op het net, maar past ook al enkele unieke methoden toe die in dat formaat nog niet eerder zijn toegepast in Nederland. Zo werken we aan:

  • Het combineren van zonne- en windenergie. Dat doen we via cablepooling én via transformatoren (infra-pooling). Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van grote ongelijktijdigheid van energieproductie. Als het waait schijnt de zon meestal niet, en als de zon schijnt waait het meestal niet!
  • Het aansluiten van een zonnepark met een directe lijn op de fabriek
  • Het ontwikkelen van een gedeeld elektriciteitsnet met een aansluiting op het 220kV netwerk
  • Het ontwikkelen van een een nieuw netstation met een aansluiting op het 380kV netwerk

Omdat dit soort projecten bij ons geen theorie blijven hebben we unieke ervaring opgedaan binnen Nederland. Deze opgedane kennis passen wij toe op nieuwe ontwikkelingen. Dit heeft niet alleen invloed op het technische gebied, maar ook op juridisch en financieel vlak.

Actief lid van Holland Solar

Novar is actief lid van Holland Solar en vervult rollen in verscheidene werkgroepen waaronder de werkgroep Netinfra. Vanuit deze rol werken we samen met Netbeheer Nederland, TenneT en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In deze werkgroep wordt niet alleen de huidige situatie besproken maar richten we ook de blik op de toekomst. Hierbij gaat het niet alleen over uitbreiding van het energienet, maar wij denken ook mee over nieuwe wetgeving en nieuwe technologische toepassingen.

Meer weten over het electriciteitsnet van Nederland? Lees dan snel verder over Nederlands electriciteitsnet overvol deel 1.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Netinpassing 2 min. leestijd
Elektriciteitsnet overvol. En nu?

De limieten van ons stroomnet zijn bereikt. Tel daarbij op dat we voor het behalen van onze klimaatdoelen, steeds meer…

Netinpassing 2 min. leestijd
Overcapaciteit van zonnepanelen

Zonnepanelen wekken op zonnige dagen veel meer elektriciteit op dan op donkere dagen. Op zomerse dagen met veel zonuren produceren…

Netinpassing 2 min. leestijd
Zonne-energie opslaan

We stappen in een rap tempo over op groene, duurzame energie. De zon is hierbij een van de belangrijkste energieleveranciers.…

Netinpassing 2 min. leestijd
Kan het huidige energienet de energietransitie aan?

De netbeheerders in Nederland hebben moeite om de ontwikkeling van zonne-energie projecten bij te benen. Dit heeft tot gevolg dat…

Naar kennisbank