Logistiek & transport
Logistiek & transport 4 min. leestijd

Wat zijn Hernieuwbare Brandstof Eenheden en hoe kun je daar als transportbedrijf geld mee verdienen?

Met Hernieuwbare Brandstof Eenheden verdien je geld terwijl jij jouw elektrische (vracht)wagens oplaadt met stroom. Hoe dat precies zit leggen we uit.


Wat is een HBE of Hernieuwbare Brandstof Eenheid?

HBE staat voor Hernieuwbare Brandstof Eenheid. Een HBE is een certificaat dat je krijgt, waarmee je aantoont dat je bio-brandstoffen of elektriciteit hebt geleverd aan vervoer. 

Het einddoel van HBE’s is om de CO2-uitstoot te verlagen. Transportbedrijven moeten van de Europese Commissie aantonen dat ze minder fossiele brandstoffen gebruiken en meer hernieuwbare brandstoffen. In 2030 moet 28% van alle geleverde brandstof uit hernieuwbare energie bestaan. Dit jaar (2024) is dat 19,9%. 

202220232024202520262027202820292030
Totaal HBE17,9%18,9%19,9%21,0%22,3%23,6%25,0%26,5%28,0%

Een HBE-certificaat is een bewijs, dat laat zien dat je voldoet aan de Europese wetgeving. Elke lidstaat vult zelf in hoe ze voldoen aan deze wetgeving, HBE’s zijn dus alleen geldig in Nederland. Een HBE-certificaat wordt pas officieel, wanneer deze is ingeboekt in het Register Energie voor Vervoer (REV) van de Nederlandse Emissieautoriteit.

“Wist je dat je één HBE ontvangt, wanneer je 277 kWh  
stroom vanuit het elektriciteitsnet laadt in een elektrische vrachtwagen? Laad je vanuit een eigen zonnestroominstallatie en dus volledig duurzaam? Dan ontvang je zelfs één HBE per 70 kWh.” 
Faris Musakadic, Business Developer | Novar

Het verhandelen van HBE’s 

Een Hernieuwbare Brandstof Eenheid kun je naast zelf ontvangen, ook kopen en verkopen. Bedrijven die veel fossiele brandstoffen produceren – waaronder Shell, Esso of BP – kopen HBE’s om hun administratie te verduurzamen. Ook zij moeten voldoen aan de Europese wetgeving.

Deze bedrijven gebruiken zelf veel fossiele brandstoffen en minder duurzame brandstoffen en daarom kopen zij HBE’s in bij andere bedrijven. Het percentage verplichte HBE’s groeit elk jaar. De vraag naar HBE’s wordt daardoor steeds groter. 

Naast bedrijven met een tekort, zijn er ook bedrijven die meer HBE’s produceren dan de EU vereist. Deze extra HBE’s kun je (let op: dit is niet verplicht) gaan verkopen. Er ontstaat dus aanbod. Om HBE’s te gaan verkopen moet je wel een boekhouding bijhouden. De HBE’s verhandel je bijvoorbeeld aan de eerder genoemde bedrijven Shell, Esso of BP. Deze bedrijven betalen dus in feite mee aan het duurzaam opladen van jouw vervoer. Zo ontstaat er een markt, waaraan je als transportbedrijf slim geld kunt verdienen.

Zelf HBE’s verhandelen? Dit zijn de voorwaarden: 
  • Je hebt een bij de KvK ingeschreven onderneming die elektriciteit levert aan wegvoertuigen of binnenvaartschepen.
  • Je bent eigenaar van de hoofdaansluiting van de locatie waar wordt opgeladen.
  • Je levert en verkoopt voldoende energie vanuit je laadplein. Het handelen in HBE’s wordt namelijk pas interessant bij een bepaalde leveringsgrootte.

Wanneer zijn HBE’s financieel interessant? 

HBE’s zijn interessant als je een eigen laadplein hebt met minstens 15.000 kWh aan levering van elektriciteit aan voertuigen. Dit aantal kWh geldt, als je levering combineert met eigen opwek. 

Wek je zelf geen duurzame energie op? Dan worden HBE’s interessant als je een eigen laadplein en laadpaal hebt, die minstens 60.000 kWh per jaar leveren. Niet alleen leveren aan jouw eigen elektrische vrachtwagens telt, ook geleverde elektriciteit aan andere elektrische vrachtwagens mag.

Wanneer je zelf geen duurzame energie opwekt, kunnen HBE’s alsnog interessant zijn. Omdat er in ‘gewone’ netstroom ook al een percentage duurzame energie zit, kun je ook zo HBE’s verkrijgen. Het percentage duurzame energie in netstroom is in 2024 bepaald op 39,9%.  

Er zit een fors verschil tussen de winst die je kunt maken met energie geleverd vanuit netstroom en energie geleverd vanuit je eigen assets. Je verdiepen in eigen opwek van duurzame energie, met bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, kan dus flink lonen.

Zo kun je geld verdienen met HBE-certificaten

Elke situatie is anders. Het ene transportbedrijf heeft slechts één elektrische vrachtwagen en gebruikt elektriciteit vanuit netstroom. Terwijl het andere transportbedrijf met twee elektrische vrachtwagens rondrijdt en zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. 

We vergelijken deze voorbeeldsituaties in onderstaand rekenmodel:

Voorbeeld 1

Gemiddeld verbruik* per jaar in kWh: 25.000 kWh

Nodige levering vanuit netstroom voor één HBE: 277 kWh

Opbrengst per kWh: € 0,045**

Gemiddelde winst per jaar in voorbeeld 1:

25.000 kWh* € 0,045 =  € 1.125,- 

Voorbeeld 2

Gemiddeld verbruik* per jaar in kWh: 50.000 kWh 

Nodige levering vanuit eigen opwek voor één HBE: 70 kWh

Opbrengst per kWh: € 0,17

Gemiddelde winst per jaar in voorbeeld 2:

50.000 kWh* € 0,17 =  € 8.500,- (per vrachtwagen € 4.250,-)

*op basis van het gemiddeld aantal kilometers wat een vrachtwagen rijdt met jaar en de benodigde stroom voor die kilometers
**we gaan hierbij uit van een gemiddelde verkoopprijs van de HBE’s van € 12,35

Zoals je in het rekenvoorbeeld ziet, tikt het HBE-voordeel van zelf opgewekte energie aanzienlijk sneller aan. In de rekenvoorbeelden is de verkoop van HBE’s ook meegenomen. Gemiddeld leverde een HBE het afgelopen jaar tussen de 10 en 15 euro op. Wanneer we kijken naar het meest optimale scenario, dan kan de verkoop van HBE’s tot wel € 12.000 per jaar opleveren. Wek je zelf geen energie op, ook dan is er winst te behalen. In dit scenario verdien je dan zo’n € 4.000,-.

Kost het handelen in HBE’s niet meer dan dat ze opleveren?

Het is slim om vooraf een berekening te maken, om te kijken of handelen in HBE’s voor jou rendeert. Want om winst te maken met je HBE’s, moet je voertuigen met een bepaald kWh aan elektriciteit opladen. Concreet betekent dit in de meeste gevallen twee eigen elektrische vrachtwagens. Ook komen er kosten bij kijken, zoals een jaarlijks verplichte audit om te controleren of jouw HBE-administratie klopt.

Slim aan de slag met HBE’s

Wil je maximaal profiteren van de HBE’s? Overweeg dan om je eigen duurzame assets te realiseren. Dit kan flink meer winst opleveren. Omdat een investering in een eigen groene energiesysteem best fors kan zijn, kan Novar je hierbij ondersteunen.

Novar levert de assets, zoals zonnepanelen, een laadplein of een batterij, die jij als eigenaar kunt leasen. Wij doen de investering, jij profiteert vervolgens van de HBE’s en de duurzame uitstraling van groene energie. Zo hou je geld over voor bijvoorbeeld een extra elektrische vrachtwagen. 

We leggen samen met jou een basis voor een slimme laadinfrastructuur voor je elektrische vrachtwagens, waarbij je vervoer zoveel mogelijk wordt opgeladen met lokaal opgewekte zonne-energie. Naast een slimme infrastructuur kunnen we je ook helpen met een eigen groen energiesysteem, zodat je inzicht hebt in opwek en verbruik.

Verder kunnen we je ontzorgen in het aanvragen van subsidies, audits en het plaatsen van de juiste meters (MID-meters). Jij zorgt dat je voorop blijft lopen in de verduurzaming van je wagenpark, wij doen de rest. 

Benieuwd wat HBE’s voor jouw specifieke situatie kunnen opleveren? Gebruik dan onze rekentool. Zo zie je direct en concreet of HBE’s voor jouw bedrijf interessant zijn

Dit verdien jij met handel in HBE’s

Heb je nu maar 1 elektrische vrachtwagen en laad je deze op met netstroom? Over een tijdje rij je misschien wel met 3 elektrische trucks die je oplaadt met eigen zonnepanelen. Reken daarom altijd meerdere situaties uit.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Logistiek & transport 4 min. leestijd
Zero-emissiezones: dit kan het voor jouw transportbedrijf betekenen.

In 2025 komen de eerste zero-emissiezones (ZE-zones) eraan. Dit zijn speciaalgeselecteerde gebieden in steden waar alleen verkeer is toegestaan dat…

Naar kennisbank