Zonnepark
Zonnepark 3 min. leestijd

Wat is het grootste zonnepark van Nederland?

De zonneparken worden steeds groter. Dus wat is nou eigenlijk het grootste zonnepark van Nederland? Op dit moment is Dorhout Mees Biddinghuizen de grootste. Hier lees je wat de grootste zonneparken van Nederland zijn van de afgelopen 5 jaar. De energietransitie gaat snel! Dat betekent dat deze lijst wordt geupdate als er een groter zonnepark bijgekomen is. Zo weet je altijd waar jij het grootste zonnepark van Nederland kunt vinden.


Grootste zonnepark 2017: Sunport Delfzijl

Waar staat het grootste zonnepark van Nederland? Het lijkt soms een race: want hoe meer panelen, des te meer duurzame energie. In begin 2017 stond Sunport Delfzijl aan kop. Het zonnepark in Delfzijl is maarliefst 65 hectare groot en voorziet ongeveer 8.000 huishoudens in hun stroom. Dit park is gebouwd door het Duitse Winsol. Zij zorgden er in 2017 voor dat Sunport Delfzijl zich het grootste zonnepark van Nederland mocht noemen. Deze titel konden ze alleen niet lang behouden, want al gauw werd het duidelijk dat zonnepark Scaldia er aan zat te komen.

Grootste zonnepark 2018: Scaldia

In 2018 was het Zeeuwse zonnepark Scaldia het grootste zonnepark van Nederland. Dit park voorziet ieder jaar meer dan 14.000 huishoudens van duurzame stroom. Dat zijn veel meer huishoudens dan bij Sunport Delfzijl. Wel is de oppervlakte in hectare van het park, kleiner dan het zonnepark in Delfzijl. Zonnepark Scaldia is ongeveer 38 hectare groot. Hoe dit kan? Ook de techniek stond in de tussentijd niet stil! Bij dit project heeft Novar de projecteigenaar – ib vogt – ondersteund in het financieringsproces en het projectmanagement van het park.

Grootste zonnepark 2019: Midden-Groningen Zonnepark

Daar is het niet bij gebleven; want ook in 2019 was er weer een nieuw grootste zonnepark. Dit keer ging het om het Midden-Groningen Zonnepark, dat gebouwd werd door GOLDBECK SOLAR. Al binnen 8 maanden was het zonnepark in Midden-Groningen gerealiseerd. Dit zonnepark is in 2019 op het net aangesloten en mocht zich sindsdien het grootste zonnepark van Nederland noemen. En toch, we wisten toen al dat deze titel niet lang zou blijven…

Grootste zonnepark 2020: Zonnepark Vlagtwedde

Vanaf halverwege 2020 is er een nieuw grootste zonnepark. Dit zonnepark in Vlagtwedde (Groningen) kan maarliefst 30.000 huishoudens voorzien in groene stroom. Dat zijn er dus al een stuk meer dan bij de eerdergenoemde zonneparken. Verder bestaat dit zonnepark uit ongeveer 350.000 zonnepanelen. De gemeente Westerwolde, waar Vlagtwedde onder valt, heeft als ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Dit zonnepark is hiervoor een stap in de goede richting.

Grootste zonnepark 2021: Vloeivelden Hollandia

In maart 2020 begonnen Avitec en Novar al met het bouwen aan het grootste zonnepark van 2021. Het gaat hier om zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen (Drenthe). Het zonnepark in Nieuw-Buinen heeft maar liefst 300.000 panelen en voorziet ongeveer 35.000 huishoudens in hun stroom. Ondertussen is dat al vier keer zoveel als het grootste zonnepark van 2017, dat 8.000 huishoudens voorziet in hun stroomgebruik. Het mooie van dit park is dat er sprake is van een dubbele functie: de panelen liggen bovenop grote waterbassins van de nabijgelegen fabriek Avebe.

Grootste zonnepark 2022: Dorhout Mees Biddinghuizen

Novar wil blijven werken aan de energietransitie om Nederland te verduurzamen. Onder andere met het bouwen van een nieuw, grootste zonnepark. Dit zonnepark komt in Biddinghuizen en heet Dorhout Mees – Biddinghuizen. Het wordt aan de noordkant begrensd door open agrarisch gebied, aan de west- en oostkant door een boscomplex en aan de zuidkant ligt een golfbaan en natuurgebied. Je moet echt weten waar het zonnepark ligt, om hem te vinden.

Het zonnepark wordt met een opwek van 134,5 MWp het grootste zonnepark van Nederland. Zo draagt het park bij aan de doelstellingen die binnen de gemeente Dronten gesteld zijn om te verduurzamen. De gemeente streefde er al naar om in 2020 energie-neutraal te zijn en loopt daarmee voor op veel andere Nederlandse gemeenten. Momenteel wordt het zonnepark in Biddinghuizen nog gebouwd, maar binnenkort mag het nieuwe zonnepark van Novar zich het grootste zonnepark van 2022 noemen.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Zonnepark 3 min. leestijd
Welke grond is geschikt voor een zonnepark?

Het is belangrijk om van te voren de ondergrond juist in kaart te brengen. Wij gaan geen enkele uitdaging uit…

Zonnepark 3 min. leestijd
Hoe kun je grond verhuren of verkopen voor een zonnepark?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor een zonnepark, zoals het verhuren of verkopen van grond voor een zonnepark. In dit artikel…

Zonnepark 3 min. leestijd
Hoe sluit je een zonnepark aan op het energienet?

In dit wordt jou meer vertelt over het aansluiten van een zonnepark op het energienet. Ook wordt er kort ingegaan…

Zonnepark 3 min. leestijd
Drijvend zonnepark

Een drijvend zonnepark maakt slim gebruik van ruimte. Toch zien we ze nog niet heel veel in Nederland. Begrijpelijk dat…

Naar kennisbank