Zonnedak
Zonnedak 2 min. leestijd

Wanneer is een dak geschikt als zonnedak?

Dit is een vraag die snel naar bovenkomt als ondernemers zonnepanelen op hun dak willen plaatsen. Novar kan hierbij helpen. Met de deskundigheid die wij in huis hebben kunnen we een goed advies geven. In dit artikel is te lezen wat er belangrijk is bij een zonnedak.


Dak geschikt als zonnedak

Niet ieder dak is direct geschikt als zonnedak, maar kan dat wel worden. Bij iedere aanvraag voor een zonneproject op dak doen we vooraf een haalbaarheidsstudie. Daar houden we onder andere rekening met obstakels op het dak. Er moet voldoende ruimte zijn om zonnepanelen te plaatsen. Als er te veel obstakels op het dak liggen, zoals ontluchtingspijpen, airco’s, schoorstenen of dakramen, ontstaat er ruimtegebrek én schaduw. Schaduw op één paneel kan ervoor zorgen dat meerdere zonnepanelen minder goed presteren. Zonnepanelen worden namelijk, net als kerstverlichting, in een string geplaatst en het zwakste paneel bepaalt de zon-opbrengst voor de hele reeks. Overigens zorgen niet alleen obstakels op het dak voor schaduw. Omliggende bomen en andere gebouwen kunnen ook de veroorzaker zijn. Onze technische ontwerper berekent het netto dakoppervlak en de meeste ideale opstelling voor het zonnedak om de zonne-opbrengst te bepalen.

Dakconstructie

Daarnaast wordt onderzocht of de huidige dakconstructie het zonnepanelen-systeem kan dragen. Onze ervaring leert dat een te zwakke dakconstructie de meest voorkomende oorzaak van een negatief advies is. Bij Novar bieden we daarom de mogelijkheid om de nieuwe dakconstructie (mee) te financieren. Een onafhankelijk ingenieursbureau test de sterkte van de dakconstructie voor én na de bouw. We onderzoeken het voor ons gezamenlijk belang, maar het is ook verplicht voor de aanvraag van de resterende financiering en de verzekering. Plan een adviesgesprek bij Novar en dan kijken we samen of we jouw dak met zonnepanelen kunnen voorzien.

Dakbedekking

Wat betreft de dakbedekking zijn er verschillende oplossingen. Voor de meeste soorten dakbedekking is een montagesysteem beschikbaar. Voor een schuin dak geldt dat de zonnepanelen het makkelijkst op een pannen- of (golf) platendak worden gemonteerd. Op platte daken worden panelen onder een hoek gemonteerd op een aluminium stellage die vaak met grindtegels wordt vastgehouden op het dak. Op deze manier hoeven er geen gaten in het dak worden geboord. 
De laatste eis is de aansluitmogelijkheid op het bestaande energienet. Een zonnepark levert enorm veel vermogen. We kunnen niet gewoon een stekker in het stopcontact steken. Hiervoor maken we in een vroeg stadium afspraken met de netbeheerder die de netstations in de omgeving beheert. Daarbij is capaciteit het grootste vraagstuk. Is het mogelijk om het zonnedak aan te sluiten op het huidige (of toekomstige) energienet? Lees snel verder in het artikel over het Nederlandse elektriciteitsnet.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Subsidies & financiering Zonnedak 2 min. leestijd
In 2024 ook SDE subsidie voor projecten op zwakke daken

Vanaf 10 september 2024 gaat de nieuwe subsidieronde van de SDE++ van start, met een speciale focus op lichtere zonnepanelen…

Subsidies & financiering Zonnedak 2 min. leestijd
SDE++ 2024: Een nieuwe ronde vol kansen

Goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij duurzame energieprojecten! Vanaf 10 september 2024 opent de nieuwe subsidieronde voor de…

Zonnedak 2 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 2 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Naar kennisbank