Subsidies & financiering
Subsidies & financiering 2 min. leestijd

In 2024 ook SDE subsidie voor projecten op zwakke daken

Vanaf 10 september 2024 gaat de nieuwe subsidieronde van de SDE++ van start, met een speciale focus op lichtere zonnepanelen voor zwakkere daken. Deze aanpak maakt voorheen ongeschikte daken nu bruikbaar voor zonne-energie, wat bijdraagt aan een groenere toekomst. In een brief van 1 maart 2024 informeert minister Jetten van Klimaat en Energie over de SDE++ ronde van 2024. Hierin noemt de minister ook de openstelling van Zon-PV op zwakke daken.


Zon-PV op zwakke daken

In Nederland zijn veel daken niet sterk genoeg om zonnepanelen te dragen. Daarom komt er in 2024 een nieuwe categorie bij de SDE++ ronde: zon-PV met kleine dakaanpassing. Met deze categorie kunnen we zwakkere daken toch gebruiken om, op kosteneffectieve wijze, veel stroom op te wekken, wel 25 TWh per jaar. Vooral de daken van schuren bij boerderijen zijn hiervoor geschikt. Boeren kunnen met deze SDE subsidie makkelijker helpen met het overgaan op groene energie.

Kleine dakaanpassing en lichte zonnepanelen

De nieuwe subsidiecategorie geldt alleen voor kleine dakaanpassingen voor het versterken van de dakconstructie. Dat betekent dat de subsidie niet geldt voor grote aanpassingen aan de dakconstructie. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat het potentieel van deze daken niet opweegt tegen de kosten. Ook voor lichtgewicht PV-panelen komt geen aparte categorie, omdat daar de kosten naar verhouding erg hoog zijn. Dat valt niet te verenigen met het doel van de SDE++: op een kosteneffectieve manier CO2 terugbrengen. Projecten voor lichtgewicht PV-panelen kunnen wel meedoen in de categorie met kleine dakaanpassing. Zo is er toch subisdie voor een deel van hun extra kosten.

Wat zijn de voordelen van investeren in zonnepanelen op zwakke daken?

Investeer je in zonnepanelen op zwakke daken? Dan profiteer je van een lagere milieubelasting en potentieel hogere rendementen. De technologische vooruitgang maakt het nu mogelijk om lichtere panelen te installeren, wat de constructie minder belast en de installatie makkelijker maakt. Dit opent nieuwe deuren voor locaties die eerder werden uitgesloten.

Budget SDE++ 2024

Er is een budget van € 11,5 miljard beschikbaar om de energietransitie te bevorderen, met subsidies die afhankelijk zijn van de CO2-reductie die een project oplevert, variërend van € 75 tot € 400 per ton CO2. De subsidie kan ook gecombineerd worden met andere financiële steunmaatregelen. Met verhoogde budgetreserveringen voor geavanceerde technologieën en een sterke nadruk op het stimuleren van zonne-energie op zwakkere daken, biedt deze ronde een grote kans voor projecten die voorheen door hoge kosten of technische complexiteit minder aantrekkelijk waren. Elk project draagt bij aan het doel van minimaal 55% CO2-reductie in 2030 en versterkt het duurzame imago van betrokken bedrijven.

Laat je dakconstructie checken

Ben je benieuwd of jouw dak nu geschikt is voor zonnepanelen? Laat ons dan een dakconstructie-check uitvoeren. We inspecteren de dakhuid en de constructie, controleren bouwkundige tekeningen, en meten alles na. Mocht je dak aanpassingen nodig hebben, dan bieden wij advies op basis van onze uitgebreide ervaring in duurzaamheidsoplossingen. Als verduurzaming via het dak niet mogelijk is, verkennen we andere opties zoals zonnepanelen op het land of een solar carport.

Novar_Check-mijn-dak_220x220

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Subsidies & financiering Zonnedak 2 min. leestijd
SDE++ 2024: Een nieuwe ronde vol kansen

Goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij duurzame energieprojecten! Vanaf 10 september 2024 opent de nieuwe subsidieronde voor de…

Zonnedak 2 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 2 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Zonnedak 2 min. leestijd
Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over: Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van…

Naar kennisbank