Nieuws
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

De energietransitie reikt verder dan de grenzen van Nederland. En daarmee ook de ambities van Novar. Merijn vertelt hoe hij anderen inspireert en uitdagingen in kaart brengt.

In oktober 2023 is Merijn Havinga – Business Developer Internationaal – bij The Future of Greentech geweest. Een breed event van The Camden Clean Air Initiative over het inzetten van duurzame technologie in jouw branche en bedrijf. Centrale vraag: wat doet jouw bedrijf om de uitstoot van CO2 te verminderen? 

Dit jaar is er gekozen voor drie thema’s. Duurzame mode, duurzame financiering en duurzame energie. Wat betreft mode houden we ons stil. Maar Merijn heeft veel kunnen vertellen over duurzame energie in de praktijk. 

“Omdat het event in samenwerking met Google is georganiseerd en verschillende thema’s behandelt, is er een breed publiek. Heel waardevol, want dit geeft veel reacties en vooral veel verschillende. Je stapt even uit je eigen bubbel.”

Innovatief ruimtegebruik

“Novar is hier uitgenodigd vanwege onze innovatieve oplossingen voor dubbel ruimtegebruik. Dat sluit aan bij onze kijk op de toekomst van duurzame energie. We kunnen niet langer lukraak assets plaatsen. We moeten nadenken over hoe deze assets samenwerken en hoe ze functioneren binnen de omgeving. We moeten gezamenlijk bouwen aan een groen energiesysteem.”

‘We kunnen niet langer lukraak assets plaatsen. We moeten gezamenlijk bouwen aan een groen energiesysteem.’

“Hoe de energietransitie er in de praktijk uitziet, zie je mooi bij onze projecten Dorhout Mees en Solar Carport Biddinghuizen. Of bij het waterstofproject H2 Hollandia dat wordt aangesloten op zonnepark Vloeivelden Hollandia.”

“Dubbel landgebruik, het verduurzamen van de industrie en het omzeilen van netcongestie door middel van cable pooling, komen in deze projecten allemaal samen. Als spreker is het een uitdaging om deze complexe projecten toegankelijk te maken. Gelukkig waren de reacties positief: de projecten spreken tot de verbeelding.”

Jong geleerd is oud gedaan

“Het publiek is met veel interessante vragen en opmerkingen gekomen. Als je met verschillende branches samenkomt, valt het op dat er hele andere discussies ontstaan. Zo hebben we lang stilgestaan bij de vraag hoe je ervoor zorgt dat jonge mensen nu al betrokken zijn bij de energietransitie. Het gaat immers ook om hun toekomst. Hoe mooi zou het zijn, een generatie die alleen maar duurzame energie kent.

‘Jonge mensen betrekken bij de energietransitie. Het gaat immers ook om hun toekomst. Hoe mooi zou het zijn, een generatie die alleen maar duurzame energie kent.’

Wat opvalt

“Bijzonder aan zo’n evenement is dat je even uit je dagelijkse bezigheden stapt. Je merkt dat de energietransitie een onderwerp is dat zich niet tot landsgrenzen beperkt. Als Novar spelen we hier echt een belangrijke rol in. Het besef dat ik daaraan bijdraag is mooi. We krijgen veel voor elkaar en hebben wat te melden. Zelfs als enige niet-Brit”

“Mensen zijn enthousiast over duurzame energie. De transitie waar we allemaal middenin zitten, is complex. Het is daarom belangrijk dat we ervaringen met elkaar delen, zodat we de energietransitie samen kunnen realiseren. Als we kijken op lange termijn, is het heel simpel: oplossingen moeten er komen. Dus laten we de uitdagingen aangaan.”


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Zonnepark-paard
Blog 27/12/2023

Één wet die alles regelt

Lees meer
Samenwerking-coöperatie
Blog 14/12/2023

Samenwerken met Coöperatie Drechtse Energie

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact