Zonnedak
Zonnedak 4 min. leestijd

Duurzaam imago steeds belangrijker

Kennisbank Duurzaam imago steeds belangrijker

Duurzaamheid geeft een positief en betrokken gevoel bij mensen. Ben je duurzaam bezig? Dan bekommer jij je om de natuur en jouw bijdrage hieraan. Een duurzaam imago is waardevol, maar niet gemakkelijk te behalen en te behouden.


Als industrieel pandeigenaar een zonnedak

Met een zonnedak maak jij het als industrieel pandeigenaar mogelijk om mensen te laten profiteren van zonne-energie. Een zonnedak is hierbij dé sleutel; het gebruiken van onbenutte ruimte brengt veel nieuwe mogelijkheden en opbrengsten met zich mee. Je bent milieubewust en verantwoordelijk aan het ondernemen.

Opbouwen duurzaam imago

Duurzaamheid is in geen enkele branche meer weg te denken. Ben je er zelf niet mee bezig, dan kunnen klanten, zakenpartners of de media aan de deur kloppen vragen voor een verklaring. Verduurzaming is een term die steeds vaker terugkomt en waar ieder mens vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Zo ook als eigenaar van industriële panden. 

Eén van de stappen in het opbouwen van een duurzaam imago, is het zorgen dat je pand energiezuinig is. Met een zonnedak ben je al goed op weg: de panelen zorgen voor voldoende energie voor het hele pand en soms zelfs voor huishoudens in de omgeving (afhankelijk van de grootte van het zonnedak). Zo breng je niet alleen schone energie binnen het pand, maar ook daarbuiten!

Consumenten laten van zich horen

Een groep kritische consumenten laat een duidelijke stem horen omtrent fossielvrije energie. Daarbij staat centraal dat mens, maatschappij en milieu goed behandeld moeten worden door bedrijven, dit blijkt uit onderzoek van de MIM (Maatschappelijk Imago Monitor). In 2009 was 74% van de ondervraagden het hiermee eens, in 2018 liep dit al op tot 81%.

Betrokkenheid bij de genoemde drie kernonderwerpen, mens, maatschappij en milieu, worden volgens de consument als belangrijkste factor gezien (Bron: Duurzaam Nieuws). Hoe mooi is hierin voorop te gaan, je niet te laten dwingen maar uit eigen overtuiging over te gaan op verduurzaming? Met een zonnedak kan dat.

Zichtbaar duurzaam

Met een zonnedak laat je zien dat je hebt geïnvesteerd in de duurzaamheid van je bedrijfspand en daarmee in duurzaamheid in het algemeen. Deze zichtbaarheid draagt bij aan de beeldvorming van anderen over jou.

Duurzame initiatieven worden meestal erg goed ontvangen door bedrijven en consumenten. Zo kan het zonnedak en de verduurzaming een nieuw onderdeel van je bedrijfsidentiteit worden. Je versterkt het duurzame imago van jouw bedrijf.

Waarom investeren in een zonnedak? 

Duurzaam ondernemen zie je steeds vaker. Meer en meer ondernemers wegen duurzaamheid mee in hun beslissing om met bepaalde partijen samen te werken. Met een duurzaam pand voorzien van zonnepanelen op het dak laat je zien dat je duurzaam bezig bent. Hiermee breng je een duidelijke boodschap dat jouw onderneming staat voor een betere, maar ook efficiëntere manier van omgaan met energie.

Vroegtijdige investering

Het is aan te raden om vroegtijdig aan de slag te gaan met het verduurzamen van je pand(en) en nu al over te stappen op een zonnedak. Zowel vanuit duurzaamheidsoogpunt gezien als om financiële redenen. Vroeg of laat zal er ook voor industriële panden een verplicht duurzaam-energielabel komen. Om deze hectiek en snelle omslag voor te zijn, is het rendabel om vroegtijdig te investeren in de verduurzaming van jouw pand.

SDE++-subsidie vaak ongebruikt

De SDE++-subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) is een subsidie die door industrieel pandeigenaren gebruikt mag worden. Deze subsidie is een aanmoediging vanuit de overheid om te investeren in het opwekken van duurzame energie. Op basis van een toetsing wordt berekend of je recht hebt op deze subsidie. Ruim 25% van de partijen die gebruik mogen maken van deze subsidie, doen dit nog niet: heel erg zonde want het helpt flink.

Novar Novar
”25% van de partijen die gebruik mogen maken van subsidie, doen dit niet. En jij?”
Novar Novar

Gevolgen van verduurzaming

Door te investeren in een zonnedak, word je onderdeel van een grootschalige verduurzaming. Meer dan 90% van de bedrijfsdaken met een potentie om een zonnedak te laten plaatsen heeft dit nog niet. Als de helft hiervan wél wordt voorzien van een zonnedak, brengt dit zoveel energie op dat alle Nederlandse huishoudens voorzien kunnen worden van duurzame elektriciteit (Bron: Over Morgen)

Ben jij een pionier in verduurzaming?

Heb je meerdere panden, dan komt duurzaamheid al gauw om de hoek kijken. Met meerdere panden heb je een relatief grote invloed op de industrie om je heen. Zo kun je mede-pandeigenaren motiveren om te investeren in een zonnedak. Loop voor in verduurzaming en draag bij aan de verandering!

Is een zonnedak veilig?

Brandveiligheid is niet voor niets een belangrijk thema voor industriële panden. De vraag over brandveiligheid wordt vaak gesteld wanneer het gaat over zonnepanelen op het dak. 

De kans op brand is heel klein bij goed onderhoud door erkende zonnepanelen-installateurs. Minstens eenmaal per jaar een grondige onderhoudsbeurt zorgt voor een zo veilig mogelijk zonnedak. Hierbij worden bijvoorbeeld oude onderdelen vervangen, vies geworden onderdelen schoongemaakt en diverse metingen gedaan of het zonnedak in totaliteit nog naar behoren functioneert en veilig is. Goed onderhoud is dus de sleutel.

De stap naar verduurzaming

Overstappen op duurzame energie is groot en ingrijpend, maar met de juiste doelen en motivaties is het een belangrijke stap bij duurzaam ondernemen. Bovendien hoef je het niet alleen te doen: Novar helpt je vanaf de oriëntatie en zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk ontzorgd wordt. Zo heb jij je handen vrij en kun je toch met duurzaamheid aan de slag. Zo is de stap veel minder groot dan hij lijkt.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Subsidies & financiering Zonnedak 4 min. leestijd
In 2024 ook SDE subsidie voor projecten op zwakke daken

Vanaf 10 september 2024 gaat de nieuwe subsidieronde van de SDE++ van start, met een speciale focus op lichtere zonnepanelen…

Subsidies & financiering Zonnedak 4 min. leestijd
SDE++ 2024: Een nieuwe ronde vol kansen

Goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij duurzame energieprojecten! Vanaf 10 september 2024 opent de nieuwe subsidieronde voor de…

Zonnedak 4 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 4 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Naar kennisbank