Slim door de energietransitie.

Met groene energiesystemen

Groene Energiesystemen

Novar realiseert grootschalige energiesystemen. Daarmee pakken we door. Want voor een échte toekomst met schone energie moeten we extra stappen zetten. Fossiele bronnen gaven ons tot nu toe stabiele en – meestal – betaalbare energie. Datzelfde kan nu ook met hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind en warmte. Daar is alleen wél meer intelligentie voor nodig. En die vind je terug in onze nieuwe generatie groene energiesystemen.

Plan een adviesgesprek in

Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.

Batterij-zonnepark

Onze uitdaging

Een zonnige dag met straffe wind levert veel stroom op. Als het donker en windstil is, gebeurt er niets. Daar komt bij dat we duurzame energie door het hele land opwekken. Ons stroomnet is daar voorlopig niet klaar voor. Gevolg: op veel plaatsen slibt ons stroomnet dicht. Netcongestie noemen we dat. Gelukkig zijn groene energiesystemen hét antwoord op deze beperkingen.

Slim inspelen

Stel, jouw bedrijf staat in een congestiegebied. Het stroomnet is daar regelmatig vol en er zit soms niets anders op dan je zonne-installatie tijdelijk af te schakelen, curtailment noemen we dit. Of je hebt voor je bedrijf juist stroom nodig, maar je kunt geen aansluiting of geen uitbreiding krijgen. Terwijl jij natuurlijk dóór wil.

Het is goed om te weten dat het stroomnet net een snelweg is. Er zijn spitsuren, maar ook tijden waarin ‘de weg’ bijna leeg is. Met een groen energiesysteem van Novar speel je daar slim op in.

Groen energiesysteem

Dit doen wij bijvoorbeeld door een batterij naast jouw zonnepark te plaatsen. Die koppelen we met een smart grid aan enkele grote energieverbruikers én het stroomnet. Zo bouwen we een groen energiesysteem waarin we levering en verbruik slim op elkaar afstemmen. Volledig geautomatiseerd met algoritmes. Novar levert deze groene energiesystemen turn-key op. Win – win – win dus. Want wij helpen op deze manier ook om samen het stroomnet stabiel te houden!

Slimme energie

Je wilt natuurlijk eerst je bedrijfsvoering veiligstellen. Of zorgen dat je zonnepark een gezond verdienmodel behoudt. Novar helpt je vérder dan dat. De energievoorziening van Nederland wordt flexibel. Dat is de nieuwe werkelijkheid. Met prijzen per uur of per kwartier. Daarbij zorgen termijn- en spotenergiemarkten dat vraag en aanbod bij elkaar komen. Met Smart Energy Management van Novar kun je volautomatisch bieden op de Nederlandse energiemarkten (APEX en Intraday). Door slim gebruik te maken van deze dynamische prijzen kun je je energiekosten significant verlagen en je opbrengsten flink verhogen.

Meedoen aan balanceren

Smart Energy Management

Door slim gebruik te maken van dynamische prijzen kun je je energiekosten significant verlagen en je opbrengsten flink verhogen.

Vermogen beschikbaar stellen

Geautomatiseerd afschakelen van bijvoorbeeld je zonnepark, of extra ruimte bieden in je batterij heeft waarde.

We doen meer. Van A tot Zero

Van financiering tot vergunning, van bouw tot beheer. Zo fixen we jouw energietransitie.

Er is nóg meer. Naast slim in- en verkopen van energie, kun je met je systeem ook verdienen aan beschikbaar stellen van vermogen. Onze hoofdnetbeheerder TenneT moet namelijk het stroomnet in balans houden. Daarvoor vraagt zij marktpartijen – tegen een vergoeding – vermogen of opslag beschikbaar te stellen. Geautomatiseerd afschakelen van je zonnepark, of extra ruimte bieden in je batterij heeft dus waarde.

Novar helpt je deze waarde te verzilveren. We geven je toegang tot de energie- en onbalansmarkten en zorgen voor de schakelsystemen. Samen bepalen we jouw slimme energiestrategie; de algoritmes van Novar’s Smart Energy Management doen de rest. Als marktleider in zonneparken op land en door onze ervaring met batterijen, smart grids, private netwerken, zonthermie en waterstofproductie, weten we wat er nodig is voor een succesvol groen energiesysteem. Van financiering tot vergunning, van bouw tot beheer. Zo fixen we jouw energietransitie. Van A tot Zero. 

Wij doen meer

In Nederland hebben wij al flinke slagen gemaakt. We bouwen een zonthermieproject waarmee we een complete woonwijk in Groningen verwarmen. We realiseerden de grootste solar carport ter wereld op het Mojo terrein in Biddinghuizen. Festivalgasten parkeren er in de schaduw van de panelen, terwijl de opgewekte stroom via een privaat netwerk in Lelystad wordt opgeslagen. Bij zonnepark Bontepolder in Terneuzen plaatsten we voor het eerst in Nederland een grootschalige batterij op dezelfde netaansluiting als het park. Kortom, wij begrijpen de uitdagingen en gaan deze niet uit de weg.