Zonthermie

Nederland gaat stap voor stap van het gas af. Zo reduceren we onze CO2-uitstoot en zijn we minder afhankelijk van onzekere gasprijzen. Dat is mooi, maar je wil wel verzekerd zijn van voldoende warmte voor je pand of je productie. Novar levert daarom duurzame warmte.

Plan een adviesgesprek in

Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.

Zonthermie

Hoe werkt dat?

Zonthermie is een innovatieve manier waarbij we zon omzetten in warmte: een duurzaam alternatief voor gas. Novar bouwt momenteel het grootste zonthermiepark van Nederland in Dorkwerd. Uniek in zijn omvang: 37,44 megawattth aan zonnecollectoren, die 25% van de 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven aan Warmtenet, gaat voorzien van warmte.  

Volgens verschillende partijen staat zonthermie in Nederland in de kinderschoenen of is het niet haalbaar. Bij Novar denken we niet in onmogelijkheden. We werken in oplossingen: we onderzoeken nieuwe technologieën en zoeken innovaties op. Geen uitdaging gaan we uit de weg, ook niet die van zonthermie.

Zo bouwen we bijvoorbeeld zonthermiepark Dorkwerd. Een zonnecollector vangt hier, wanneer de zon schijnt, zonlicht op. Een innovatie vacuümtechniek in de collectoren verwarmt het water – dat langs de collectoren stroomt – tot 85 graden Celsius. Deze temperatuur wordt alleen op zonnige dagen bereikt, dus ook voor bewolkte winters hebben we een oplossing. 

Watertank als buffer

Het verhitte water, transporteren we via een buizensysteem naar een grote watertank. Hier slaan we warmte op. Dit werkt als buffer om ook ’s avonds en ‘s winters huishoudens te verwarmen. We transporteren de warmte naar het warmtenet.

Warmtenet

Het warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte, in de vorm van warm water, vervoeren naar gebouwen en woningen. Dit warme water zorgt voor een brandende verwarming en voor warm water uit jouw kraan.  

Duurzame en innovatie energieoplossing

Zonthermie is een duurzame en innovatieve energieoplossing, waar veel mensen tegelijk gebruik van kunnen maken. Niet alleen voor het realiseren van een CO2-neutraal Nederland, maar ook voor het aardgasvrij maken van ons land.  

Novar in de praktijk

Wij pakken de grootste uitdagingen aan

Novar ontwikkelt samen met gebiedsontwikkelaar K3 en leverancier TVP Solar het grootste zonthermiepark van Nederland. Het zonnewarmtepark van 12 hectare levert straks 25% van alle warmte, die de 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven verbruiken. Dit technische en innovatieve zonproject is te vinden op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, nabij de stad Groningen. Uiteraard zorgen we ook voor een landschappelijke en ecologische inpassing binnen dit park. 

Novar wil van het gas af en laat met de realisatie van dit eerste zonthermieproject zien dat het kan. Wil jij meer informatie over deze unieke manier van warmtevoorziening? Onze gedreven fixers vertellen je er alles over.

Doe je mee?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact