Zonnepanelen op water

Oplossingen Opwekken Zonnepanelen op het water

We weten allemaal dat verduurzamen nu moet. Dus laten we het samen doen. Wat denk je van zonnepanelen op het water? In Nederland moeten we creatief omgaan met onze ruimte. Bruikbare landbouwgrond willen we ontzien en niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Daarom kijken we naar andere oplossingen. Zonnepanelen op het water, een zogenaamde zonneplas, is een goede, duurzame oplossing.  

Plan een adviesgesprek in

Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.

Vloeivelden Hollandia

Zon én water

Om een grote verduurzamingsslag te maken, is creatief denken nodig. Andere oplossingen dan we gewend zijn. Wij durven anders te denken. Met drijvende zonneparken wekken we duurzame energie op. En dat werkt goed. De schittering van het water verhoogt namelijk de opbrengst aanzienlijk. Inmiddels hebben we al verschillende projecten voor zon op water in ontwikkeling, in Markelo en Eesterga.   

Een plas vol panelen 

Als ondernemer weet jij wat het beste is voor je bedrijf. De keuzes die je maakt zijn niet alleen voor nu, ook voor de toekomst. Dus maak een duurzame keuze.  

Heb je een waterplas van minimaal 10 hectare, bijvoorbeeld een zandwinningsplas? Wij gaan graag met je in gesprek over de bestemming van de plas na de zandwinning. Natuurlijk brengt dat voordelen met zich mee. Verkoop jij je plas aan Novar, dan profiteer je bijvoorbeeld gelijk van de opbrengsten van het verkopen van de plas.  

Duurzame keuze

Direct profiteren

Toekomstbestendig

Zo pakken we het aan 

Wij bouwen zonnepanelen op water wanneer een waterplas minimaal 10 hectare groot is. We werken dan met zogenaamde drijvers. De constructie is op deze manier goed bestand tegen de weersinvloeden die voor golven zorgen. Met de drijvers bewegen de panelen gewoon mee.  

We zorgen ervoor dat de constructie van het drijvende zonnepark goed vastligt. De constructie blijft zo op z’n plek en oefenen we zo min mogelijk invloed uit op de ecologie aan de randen van de waterplas. De randen van de plas hebben de hoogste ecologische waarde die we natuurlijk niet willen verstoren.  

Zonnepanelen op water

Bekijk video

Jouw locatie

Geschikte locaties voor een drijvend zonnepark 

De meest geschikte locatie voor een drijvend zonnepark is een (oude) zandwinplas. In deze plassen mag je namelijk vaak niet zwemmen. Dat komt omdat de plassen erg diep zin en er kans is op instortingsgevaar. Soms vindt er zelfs nog zandwinning plaats in zo’n plas. Ook dan is het plaatsen van zonnepanelen een mooie oplossing. We benutten de ‘overbodige’ ruimte slim, terwijl de reguliere zandwinning gewoon doorgaat.  

Natuurlijk zijn ook andere waterplassen geschikt voor zonnepanelen. Denk aan (voormalige) visvijvers, baggerdepots, waterzuiveringslocaties, spaarbekkens op andere vormen van binnenwateren.  

Tijd voor actie

Jij hebt de locatie, wij de kennis. Samen gaan we verduurzamen. Wil je meer weten over het verduurzamen van jouw waterplas? Neem contact met ons op.  

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact