Waterstof opslaan

Oplossingen Slim opslaan Waterstof opslaan

Energie opslaan en duurzaam produceren. Ook dat hoort bij de energietransitie. Novar draagt daaraan bij met groene waterstofproductie. De groene waterstof slaan we op in een elektrolyser. Met deze innovatie werken we onder andere aan een oplossing voor netcongestie. 

Plan een adviesgesprek in

Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.

Groene waterstofproductie 

Groene waterstof wordt geproduceerd door water op te splitsen in waterstof en zuurstof. Dit proces heet elektrolyse en heeft elektriciteit nodig om te laten plaatsvinden. De splitsing vindt plaats in een elektrochemische cel. Met behulp van elektrische lading wordt water dan omgezet in waterstof en zuurstof. Gebruik je voor waterstofproductie duurzaam opgewekte elektriciteit, zoals zonnestroom, dan produceer je groene waterstof zonder uitstoot. En dat is natuurlijk wat we willen. 

Hoe werkt het?

Energieopslag waterstof 

Met behulp van een elektrolyser kan elektriciteit worden omgezet in groene waterstof. Groene waterstof is vervolgens makkelijk op te slaan in een waterstofbatterij. De opgeslagen waterstof kan later gebruikt worden als brandstof voor zwaar transport en industriële processen.  

De waterstofbatterij zet het overschot aan duurzaam opgewekte energie (van de zonnepanelen) om in waterstof. Op een later moment kan deze waterstof weer terug omgezet worden naar elektriciteit om te gebruiken. Het omzetten gaat volledig zonder CO2-uitstoot, waardoor het een schone bron blijft.  

Het voordeel van een waterstofbatterij is dat deze – net als een energieopslagsysteem – modulair schaalbaar is en goed in te passen in de omgeving. Daarbij hoeft de, door zon opgewekte, energie niet ingevoed te worden op het net: een goede oplossing voor netcongestie.  

Voor industriële toepassingen

Proces zonder CO2-uitstoot

Oplossing voor netcongestie

Project H₂ Hollandia 

In Nieuw-Buinen ligt, met zo’n 288.000 zonnepanelen, zonnepark Hollandia. Samen met Avitec, de mede-eigenaar van het park, hebben we de ambitie om een deel van deze zonnestroom, groene waterstof te produceren. Hiervoor is een 5MW PEM elektrolyser bij het 115 MWp zonnepark geplaatst. Met deze elektrolyser wordt water gesplitst in waterstof en zuurstof.  

Door het plaatsen van de elektrolyser wordt het curtailment van het zonnepark gehalveerd. Curtailment betekent dat de capaciteit van een zonnepark tijdelijk wordt teruggeschroefd. Dit doen we op momenten dat er meer aanbod is dan vraag. Door het plaatsen van een elektrolyser, wordt de curtailment van het zonnepark gehalveerd. Jaarlijks wordt de curtailment omgezet naar 300 ton waterstof, wat neer komt op 10% van de jaarlijkse productie van het waterstof systeem. 

Test

Aan de slag

Wij fixen jouw energievraagstuk 

Door te werken met een waterstofbatterij hebben wij een goede oplossing voor netcongestie. Wil jij meer weten over deze of een andere innovatieve oplossing? Novar fixt een passende oplossing voor jouw energievraagstuk. Of het nu gaat over waterstof, opslag of opwek: wij fixen het. Neem nu contact op.  

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact