Zonnepanelen op dak

Oplossingen Opwekken Zonnepanelen bedrijfsdak

Wil jij baas zijn van je eigen energie? Met zonnepanelen op jouw bedrijfsdak kan dat. 100% duurzame stroom is financieel aantrekkelijk, betrouwbaar én draagt bij aan een duurzaam Nederland. Novar zorgt dat de zon werkt voor jou. Wij realiseren grootschalige zonneprojecten op bedrijfsdaken. Zodat jij duurzaam kan ondernemen.

Plan een adviesgesprek in

Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.

Wij realiseren ook op uitdagende locaties

Wij vragen jouw SDE vrijblijvend aan

Wij realiseren zonnedaken vanaf 3.000 m2

Baas van je eigen energie

Heb je last van hoge energieprijzen, twijfels over de leveringszekerheid van energie of wil je de CO2-uitstoot omlaag brengen? Kies dan voor jouw eigen energie-opwek met een zonnedak voor jouw bedrijf. Zo verzeker jij jezelf van een betrouwbare energievoorziening, dring je CO2-uitstoot terug, verlaag je de energierekening en verduurzaam je de organisatie. Jij bent baas van je eigen energie en op de toekomst voorbereid.

Verdienen met jouw zonnedak

Ben jij ondernemer of vastgoedeigenaar en heb je een dak van 3.000 m2 of groter? Pak dan je kans en laat de zon voor je werken. Daar is geen grote investering voor nodig: je kiest zelf of je gaat voor koop, lease of huur. Je kiest wat bij jou past.

Door zelf groene energie op te wekken, maak je concrete stappen in de energietransitie. Voor jezelf, door te werken aan je duurzaamheidsdoelen én het toekomstbestendig maken van je organisatie. En voor je klanten, de samenleving en de wereld om ons heen. Met zonnepanelen op je dak maak je een positieve impact: pure winst.

Ondernemer Peter Plantenga kiest voor zonnepanelen

Bekijk video

Jij bepaalt, wij fixen het

Wij zijn er voor elke stap van jouw project. Of je nu al het werk aan ons laat, of het samen wil oppakken. Novar fixt het. Van ontwerp tot financiering, van bouw tot beheer. Van A tot Zero. Zo checken we je dak, verzekering en netcapaciteit. We vragen subsidie en vergunningen aan en installeren de zonnepanelen terwijl je zelf gewoon doorwerkt. En als je wil, verzorgen we ook het beheer en onderhoud. Jij bepaalt, wij fixen het.

Wil jij liever helemaal ontzorgd worden en ben je tevreden met een iets lager rendement, of wil je zakelijk investeren in zonnepanelen en neem je de touwtjes het liefst zelf in handen? Voor elk soort bedrijf biedt Novar een geschikte oplossing.

Zonnepanelen op dak

Het rendement van jouw zonnedak hangt van meerdere factoren af. Eigenaar zijn van jouw zonnedak betekent maximaal rendement. Maar ook meer risico’s en veel zelf regelen. Bij het verhuren van het dak is het rendement lager, maar daarmee ook de risico’s, de eigen investering en de zorgen. Daarnaast is een combinatie ook een mogelijkheid.

Verder is het rendement van jouw zonnedak afhankelijk van de business case die kan worden opgesteld: hoeveel panelen kunnen er op het dak, hoeveel zonuren heeft jouw dak, etc. Zonne-­energie is een rendabele energiebron die mede dankzij de SDE­-subsidie een hoge mate van financiële zekerheid kent.

Wij richten ons specifiek op daken vanaf 3.000 m2. Voor daken die kleiner zijn dan dit oppervlak hebben we helaas nog geen passende oplossing.

Het aantal zonnepanelen op een bedrijfspand hang af van verschillende factoren. Zoals de grootte van het dak en de netto oppervlakte: de ruimte die we daadwerkelijk vullen met panelen. Die is afhankelijk van de draaiing van de zon, de schaduwen op jouw pand en eventuele ‘obstakels’ op je bedrijfspand. Een voorbeeld is Zonnedak Beerta Ulsderweg. Hier zijn 1.297 panelen geplaatst, goed voor 223.230 kg minder CO2-uitstoot per jaar.

Bij Novar bieden we verschillende opties aan voor zonnepanelen zakelijk. Zo is het ook mogelijk om jouw bedrijfsdak te verhuren. Hiermee verhuur jij jouw dak aan Novar en maken wij er een zonnedak van. Je wordt volledig ontzorgd en voor de rest hoef je nergens rekening mee te houden. Technische problemen of onderhoud? Novar staat voor je klaar om alles te regelen. Jouw bedrijfsdak verhuren aan Novar kan daarom zeer interessant zijn.

Nee, meestal is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen op een dak. Heel soms moet dit wel omdat een zonnedak dan niet past in het bestemmingsplan. Dit kan bijvoorbeeld bij monumenten of beschermde stadsgezichten het geval zijn. Via het Omgevingsloket kun je een vergunningscheck doen voor het plaatsen van zonnepanelen. Of lees meer in de folder Zonnecollectoren en zonnepanelen.

Naast bedrijfsdaken op industrieterreinen, zijn grote daken veelal te vinden in de agrarische sector. Denk aan grote stallen, schuren en kassen. Ook deze oppervlakten zijn uitermate geschikt voor het opwekken van duurzame zonne-energie. Daardoor is een zonnedak ideaal voor agrariërs. Zo wordt een boer niet alleen een belangrijke leverancier van onze levensmiddelen, maar ook van onze zonne-energie! Een boerenbedrijf met 3.500 m2 aan dakoppervlak kan zo’n 140 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien. Nederland kent veel agrarische daken waar al zonnepanelen op zijn geplaatst. Een beeld wat ook steeds meer geaccepteerd wordt in ons Nederlandse landschap. Maar, dat is nu nog slechts een klein percentage van alle agrarische daken. Daar ligt een kans.

Heb je juist grond beschikbaar voor zonnepanelen? Dan is een zonnepark juist interessant!

Een zonnedak realiseren bestaat uit vijf verschillende fases:

 1. Aanvragen: Jij zet de eerste stap. Op basis van de ingevulde gegevens kunnen wij een inschatting maken van de zonopbrengst van jouw dak.
 2. Ontwikkelen: We onderzoeken hoe jouw zonnedak kan worden ingepast in het stroomnet, hoe goed de huidige dakconstructie is en we leggen de eerste (contract)afspraken vast.
 3. Financieren: Als dakeigenaar hoef je zelf niet te investeren in je zonnedak. Wij regelen de volledige financiering  en vragen de SDE-subsidie aan.
 4. Bouwen: Tijdens de aanleg zorgen we ervoor dat jij en je medewerkers ongestoord kunnen blijven werken ‘benedendaks’ . Je hebt dus geen productieverlies. Kortom: jij onderneemt onder het dak, wij er bovenop.
 5. Beheren: We blijven minimaal 16 jaar aan elkaar verbonden en houden al die tijd jouw zonnedak in topconditie. Op afstand monitoren wij 24/7 de prestaties van het zonnedak en grijpen direct in als dat nodig is.

Een zonnedak is een schuin of plat dak dat duurzame zonne-energie opwekt door gebruik te maken van industriële zonnepanelen. Dit zijn andere zonnepanelen dan voor particulier gebruik: ze zijn namelijk een stuk groter. De oppervlakte waarop zonnedaken worden gebouwd, is ook groot. Bij Novar bouwen we zonnedaken vanaf 3.000 m2. Een zonnedak is veel meer dan een rij zonnepanelen: het is vooral en voornamelijk een duurzame energiebron! Lees meer

Een zonnedak hoeft niks te kosten. Een zonnedak levert zelfs geld op. Hierbij kun je kiezen voor meerdere opties.

Kies je ervoor om je dak te verhuren of te leasen, dan is er geen enkele eigen investering nodig. Wij zorgen voor de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen. Jij ontvangt de opbrengsten en loopt geen eigen risico. Wil je een hoger rendement? Dan kun je ervoor kiezen om te investeren in je eigen zonnedak, waarbij wij ook kunnen meefinancieren. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie.

Afhankelijk van jouw wensen zoeken we naar een samenwerking die voor beide partijen gunstig is.

Niet ieder dak is geschikt, maar kan dat wel worden. Een aantal dingen die belangrijk zijn om te bepalen of jouw dak geschikt is hebben we op een rij gezet:

 • De aansluitingmogelijkheid: Het dak moet op het (toekomstige) energienet kunnen aansluiten.
 • Voldoende ruimte op het dak: Voor een grootschalig zonnedak moet het netto dakoppervlak minimaal 3.000 m² zijn, wat essentieel is voor een optimaal rendement.
 • Aantal obstakels op het dak: Het is wenselijk om zo min mogelijk obstakels zoals ontluchtingspijpen of dakramen te hebben. Hierdoor wordt schaduw op het dak geminimaliseerd en kan er meer zonlicht worden opgevangen.
 • Omliggende obstakels: Minder omliggende obstakels zoals andere gebouwen of bomen zijn ook gunstig, omdat dit resulteert in minder schaduw op het dak.
 • Sterkte van de dakconstructie: De constructie moet de panelen kunnen dragen.
 • De huidige dakbedekking: De keuze van het zonnepanelensysteem is afhankelijk van de huidige dakbedekking.

Bij iedere aanvraag voor een zonnedak doen we eerst een haalbaarheidsstudie. Daar kijken naar verschillende factoren zoals obstakels op het dak. Onze technische ontwerper berekent het netto dakoppervlak en de meeste ideale opstelling voor het zonnedak om zo de zonne-opbrengst te bepalen. Daarnaast wordt ook de dakconstructie en dakbedekking beoordeeld door een onafhankelijk ingenieursbureau. Aansluiting op het net is uiteraard ook belangrijk, hier wordt naar gekeken door onze grid-specialisten.

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een zonnedak:

 • Toekomstbestendig pand: Als ondernemer wil je zorgeloos kunnen blijven ondernemen, zowel op korte als lange termijn. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in dit streven. Met een zonnedak geef je invulling aan duurzaamheid en verhoog je de aantrekkelijkheid van jouw bedrijfspand.
 • Financieel voordeel: Als ondernemer verwacht je rendement op je investering. Op basis van de huidige subsidieregeling biedt een zonnedak momenteel een aantrekkelijk rendement dat vaststaat voor minimaal 16 jaar.
 • Wet- en regelgeving: In 2019 sloten bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden het Nederlands Klimaatakkoord. De hierin gemaakte afspraken worden steeds meer vertaald naar concrete wet- en regelgeving. De realisatie van zonnedaken is hierin een breed gedragen eerste stap.
 • Wens van andere stakeholders: de maatschappelijke urgentie om te verduurzamen neemt steeds verder toe. Naast de politiek, verwacht ook de directe omgeving van jouw onderneming op dit vlak steeds meer. Door te investeren in een zonnedak geef je een positief signaal af aan de buitenwereld en laat je zien dat je actief bezig bent met verduurzaming.

 

Doen! Natuurlijk wil jij een zo hoog mogelijk rendement op jouw (bedrijfs)pand. Met een dak vol zonnepanelen, profiteer je dubbel. De extra inkomsten zorgen voor een gezonde toekomst van je bedrijf, de forse CO2-vermindering en de opwekking van groene stroom levert een gezonde toekomst voor onze planeet. Je dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen is dus een goed idee.

Op lange termijn gekeken, zijn er geen kosten verbonden aan zonnepanelen op jouw bedrijfspand. De kosten die eventueel gemaakt worden, zijn sterk afhankelijk van de keuze om als dakeigenaar zelf (mee-) te investeren of niet. Als je als pandeigenaar voor kiest om je dak te verhuren, zijn er geen kosten verbonden aan de zonnepanelen op jouw dak. Sterker nog, jouw dak levert juist op. Wanneer je kiest om te investeren in een zonnedak, maak je uiteraard investeringskosten. Maar dankzij onder andere subsidie-regelingen, verdien je dit terug en zal op de lange termijn je zonnedak geld opleveren.

De kosten voor de zonnepanelen voor een bedrijf verschillen sterk. Deze hangen samen met het gekozen soort paneel, de hoeveelheid aangekochte panelen en de partij waar wordt ingekocht. Er zijn drie soorten panelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: ze hebben het hoogste rendement, maar zijn ze ook het duurst.
 • Polykristallijne zonnepanelen: het verschil in rendement tussen polykristallijne- en monokristallijne zonnepanelen loopt op tot enkele procenten.
 • Amorfe zonnepanelen: dit type zonnepaneel is het goedkoopst door de lage productiekosten, maar heeft ook het laagste rendement.

Rendement versus opbrengst is dus een belangrijke afweging voor een zonnedak. De uiteindelijke keuze en kosten zijn daardoor per project verschillend.

Ja, er is subsidie voor zakelijke zonnepanelen. Naast de standaard SDE++ subsidie, zijn er vaak in iedere regio nog verschillende aanvullende subsidies. Zoals voor de verwijdering van asbest, het versterken van de dakconstructie of de aanschaf van lichtgewicht panelen. Op deze manier stimuleert de overheid het verduurzamen van bedrijfspanden.

Jazeker! Wij vinden het belangrijk dat je geen overlast hebt als Novar de zonnepanelen op jouw bedrijfsdak plaatst. Je hoeft je geen zorgen te maken over de productiviteit; wij regelen alles op het dak, zodat jij eronder kunt doorwerken.

Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen dan is het bijna altijd mogelijk om deze geschikt te maken. Samen zoeken we naar oplossingen om een zonnedak toch te kunnen realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door aanpassing aan de dakconstructie, zodat deze wel een zonnesysteem kan dragen. Of door op zoek te gaan naar een creatieve oplossing om aan te sluiten op het energienet. We denken in oplossingen en kijken graag met je mee.

Om te bepalen of een bedrijfsdak geschikt is als zonnedak, doen we altijd een haalbaarheidsstudie. Niet ieder dak is direct geschikt, maar vaak zijn bedrijfsdaken wel geschikt te maken voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarbij houden we altijd rekening met:

 • Obstakels op het dak
 • Schaduw door omliggende bomen en gebouwen
 • De huidige dakconstructie
 • Soort dakbedekking
 • Netto dakoppervlak
 • Aansluitmogelijkheid op het bestaande energienet.

Samen met de dakeigenaar verkennen onze specialisten de mogelijkheden, zoals een nieuwe dakconstructie, de ideale opstelling van de zonnepanelen en het beste montagesysteem. Zo zijn er mogelijkheden voor zonnepanelen op daken met een lichte constructie. Daarnaast maken we ook afspraken met de netbeheerder. Daarbij is capaciteit het grootste vraagstuk.

 

De opbrengst van een zonnedak, hangt af van de keuzes die je maakt en de ruimte die je hebt. Ga je bijvoorbeeld een dak verhuren voor zonnepanelen of investeer je in een eigen zonneproject? Bij Novar zijn meerdere mogelijkheden voor een zonnedak bij minimaal oppervlakte van 3.000 m². Hier een rekenvoorbeeld: Verhuur je een dak van 3.000 m²? Dan ontvang je +/- €4.500 per jaar. Na 16 jaar heb je dan dus € 72.000 verdiend. Benieuwd hoeveel jij kunt verdienen met jouw bedrijfsdak? Plan nu vrijblijvend een gesprek in.

Daarnaast levert een zonnedak ook (indirecte) marketingopbrengsten op. Als gevolg van een ‘groene’ uitstraling. Ben je verhuurder? Dan verhoog je de aantrekkelijkheid van het pand voor bestaande en toekomstige huurders.

Om inhoud te geven aan de energietransitie, zullen we op diverse manieren duurzame energie moeten opwekken. Voor zon betekent dit dat we zowel op land als in de bebouwde omgeving oplossingen moeten realiseren. Daken zijn hierbij enorm belangrijk.

Steeds vaker worden er grote zonneparken gebouwd op (agrarische) grond. Maar niet iedereen heeft de beschikking over minimaal 50.000 m2 grond. Op daken kunnen we bij Novar kleiner bouwen: vanaf 3.000 m2. Daken van loodsen, magazijnen, of bijvoorbeeld parkeergarages zorgen daarnaast voor een dubbelfunctie van de bestaande omgeving. De opgewekte energie kan vervolgens voor verschillende doeleinden en doelgroepen worden gebruikt. Een voorbeeld: een zonnedak van 10.000 m2 op een industrieterrein kan een woonwijk met zo’n 400 woningen een jaar lang van groene stroom voorzien!

Vanuit Novar kijken we daarnaast ook naar oplossingen zoals solar carports, zonthermie en batterijen.

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact