Zonnedak Douna machinery – leeuwarden

Een zonnedak met een officiële opening door de wethouder

Projecten Zonnedak Douna Machinery – Leeuwarden

Douna Machinery in Leeuwarden is compleet voorzien in haar eigen energievoorziening door plaatsing van ruim 1.200 zonnepanelen op het bedrijfspand.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie

1.292zonnepanelen op het dak
323.000kg minder CO2 uitstoot per jaar
154huishoudens voorzien

Eind 2021 is er op het gebouw van Douna Machinery in Leeuwarden een zonnedak aangelegd. Het bedrijf is gespecialiseerd in het fabriceren, ontwerpen en bedenken van kritische delen in het productieproces. Volgens het bedrijf zelf bestaan haar werkzaamheden vandaag de dag onder andere uit het oplossen van industriële problemen voor klanten, het produceren van specialistische aandrijvingen en jobbing. Op het dak met een oppervlakte van 3.700 m² is er ruimte gemaakt voor de plaatsing van ruim 1.200 zonnepanelen.

Op 16 februari 2022 werd de installatie officieel in gebruik gesteld door Abel Reitsma, wethouder Economische Zaken van de gemeente Leeuwarden. Dit was een mooie afsluiter van een intensief traject van technische voorbereiding waarbij onder andere de dakconstructie en de coating voor het dak zijn aangepast. Voor dit project gelden namelijk zeer strenge SCOPE 12 veiligheidsnormen. Na inspectie is het zonnedak gecertificeerd en kon het officieel in gebruik genomen worden.


Hoe draagt dit zonnedak bij aan de energietransitie?

Het zonnedak van Douna Machinery levert jaarlijks in totaal ongeveer 537.000 KWh per jaar aan stroom op. Dit voorziet ruim 150 huishoudens een jaar lang van groene stroom. Daarnaast zorgt de aansluiting van het zonnedak ook dat het jaarlijks 323 ton minder CO² wordt uitgestoten. Douna Machinery is met deze installatie volledig voorzien in haar eigen stroomgebruik en heeft in de toekomst de mogelijkheid om stroom te leveren aan andere bedrijven op industrieterrein de Hemrik in Leeuwarden.  

Ons proces

Waar zijn we nu?

Ontwerp

Financiering

Bouw

In gebruik

Het zonnedak op het pand van Douna Machinery is officieel in gebruik genomen op 16 februari 2022.

Laatst bewerkt op 23 januari 2024

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact