Zonnepark dorhout mees biddinghuizen

Het grootste zonnepark van Nederland

Projecten Zonnepark Dorhout Mees – Biddinghuizen

Novar heeft zonnepark Dorhout Mees ontwikkeld ten zuiden van het dorp Biddinghuizen. Het park heeft een capaciteit van 144 MWp.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


312.148Zonnepanelen op de grond
144,2 MWpPiekvermogen per jaar
44.160Huishoudens voorzien

Zonnepark Dorhout Mees – Biddinghuizen

Evenemententerrein Dorhout Mees koos ervoor om een deel van de golfbanen in te zetten voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarom heeft Novar in 2022 zonnepark Dorhout Mees gerealiseerd. Het park levert sinds augustus 2022 stroom aan het net.

golfterrein Dorhout Mees

Waarom dit zonnepark?

De veranderende omstandigheden binnen de golfmarkt leidden ertoe dat de directie van golfbaan Dorhout Mees een andere invulling voor dit terrein overwoog. In 2018 heeft gemeente Dronten laten weten dat ze positief staan tegenover de ontwikkeling van een zonnepark.  
Gemeente Dronten valt binnen de Regionale Energie Strategie (RES) regio Flevoland. Flevoland streeft ernaar om in 2030 minimaal 16,5% van de landelijke opwek van hernieuwbare energie te realiseren. Het zonnepark is op dit moment het grootste zonnepark van Nederland en draagt bij aan de doelstellingen die binnen gemeente Dronten gesteld zijn.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het park levert sinds augustus 2022 stroom aan het net.

Over dit zonnepark

Locatie van het zonnepark
Dit zonnepark ligt ten zuiden van het dorp Biddinghuizen. Het projectgebied maakt deel uit van het recreatiegebied Dorhout Mees. Aan de noordkant grenst het zonnepark aan het open agrarisch gebied, de west- en oostkant zijn begrensd door een boscomplex. Ten zuiden van het park ligt de Strandgaperweg, de Harderdijk, een golfbaan en een natuurgebied.

Hoe kunnen bewoners participeren?
ZonnepanelenDelen is aangesloten bij dit project om participatie voor omwonenden mogelijk te maken. Ze investeren in een zon-obligatie en ontvangen hierover rendement. Consumenten kunnen zo ook zonder geschikt dak profiteren van zonne-energie.

Grootste zonnepark van Nederland
Vanaf 21 juli 2022 heeft Zonnepark Dorhout Mees de eerste stroom aan het net geleverd. Het zonnepark van ruim 300.000 zonnepanelen is ongeveer 85 hectare groot en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland. In totaal wekt het park zo’n 144 MWp op. Hiermee worden ruim 44.000 huishoudens per jaar voorzien van stroom.  Dit betekent genoeg groene stroom voor de gehele gemeente Dronten en dan is er zelfs nog stroom over. Er is een innovatieve oplossing bedacht om de problemen over beperkte capaciteit bij de netstations te omzeilen. Voor de netaansluiting van het park is er gebruik gemaakt van een Gesloten Distributie Systeem (GDS) die in samenwerking met EQUANS is opgezet.

Novar Novar
“Met de samenwerking tussen EQUANS en Novar slaan we de handen ineen om de energietransitie te versnellen.”
Peter Schillemans, Manager Duurzame Energie & Netten bij EQUANS
Novar Novar

Laatst bewerkt op 19 januari 2024

Bekijk ook

Op de grond Opslag
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact