zonnepark eemshavendijk eemshaven

‘s Werelds grootste zonnedijk als entree van de Eemshaven

Projecten Zonnepark Eemshavendijk – Eemshaven

Op de dijk ten zuiden van de Eemshaven in de gemeente Eemsmond is een zonnepark gerealiseerd door Novar van ruim 17.000 panelen.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


17.080Zonnepanelen op de grond
6,6 MWpPiekvermogen per jaar
2.024Huishoudens voorzien

Zonnedijk Eemshavendijk – Eemshaven

Bekijk video

Novar heeft in samenwerking met Groningen Seaports Zonnepark Eemshavendijk gerealiseerd, ’s werelds eerste grootschalige zonnedijk met ruim 17.000 panelen. De zonnedijk is in juli 2020 in gebruik genomen.

Locatie van het zonnepark
Op de slaperdijk ten zuiden van de Eemshaven in de gemeente Eemsmond (Groningen) is dit zonnepark gerealiseerd. De dijk heeft tegenwoordig geen functie meer als waterkering. Er staan verder nog een aantal windmolens op de dijk en er grazen schapen.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?
Dit park wekt zo’n 7 MWp op per jaar, wat goed is voor ongeveer 2.000 huishoudens. De energie die door het zonnepark wordt opgewekt, wordt terug geleverd aan het net. Veel stroom zal lokaal worden gebruikt, omdat er veel bedrijven in de omgeving van de haven in Groningen staan.

‘s Werelds eerste grootschalige zonnedijk
Deze zonnedijk met ruim 17.000 panelen is het grootste zonneproject op een dijk in Nederland. Het park werd in oktober 2020 geopend door basisschoolleerlingen van SWS De Dobbe uit Roodeschool. De leerlingen kregen een uitleg over de energietransitie vroeger en nu en plantten bloembollen op de dijk om de biodiversiteit te stimuleren.

Zonnepark Eemshavendijk

Waarom dit zonnepark?

30 energieregio’s binnen Nederland werken samen aan de Regionale Energie Strategie (RES). Alle regio’s hebben doelen opgesteld om op een zorgvuldige manier hernieuwbare energieopwekking ruimtelijk in te passen in de regio.

In Nederland hebben we ruim 22.000 kilometer aan dijken die vaak nog onbenut zijn. Een gedeelte van deze dijken komt in aanraking voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen en is dus interessant voor dubbel ruimtegebruik.
Dit zonnepark met een lengte van ruim vijf kilometer is het grootste zonneproject op een dijk in Nederland en helpt gemeente Eemsmond om de doelstellingen van RES-regio Groningen te behalen.

Daarnaast past dit zonnepark in de visie van Groningen Seaports om de vestigingsfactoren voor bedrijven te verbeteren via lokaal opgewekte duurzame energie.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

De zonnedijk is in juli 2020 in gebruik genomen.

Novar Novar
“De zonnedijk vormt een mooie duurzame entree van het industrieterrein van de Eemshaven.”
Gerben Smit Gerben Smit, medeoprichter Novar
Novar Novar

Laatst bewerkt op 4 april 2024

Bekijk ook

Op de grond
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact