Zonnepark molenwaard hoogezand

Een zonnepark van de omgeving

Projecten Zonnepark Molenwaard – Midden-Groningen

Medio maart 2020 is zonnepark Molenwaard aangesloten op het elektriciteitsnet. Met een oppervlakte van 35 hectare levert het stroom voor 10.000 huishoudens.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


90.132Zonnepanelen op de grond
34,5 MWpPiekvermogen per jaar
10.343Huishoudens voorzien

Novar heeft in 2020 zonnepark Molenwaard gerealiseerd. Het zonnepark beslaat een oppervlakte van 35 hectare, waarvan ongeveer 7 hectare is ingericht met o.a. nieuwe watergangen en grondwallen met beplanting. Het park is in maart 2020 in gebruik genomen.

Locatie van het zonnepark
Dit zonnepark van 35 hectare ligt aan de westkant van Hoogezand in Groningen. Het park bevindt zich tussen de Woldweg en de Gorechtlaan, ten noorden van de burgemeester van Roijenstraat. Zonnepark Molenwaard is daarnaast omsloten door ongeveer 250 woningen. Dankzij een intensief voortraject zijn er geen zienswijzen naar voren gebracht en is er geen beroep ingesteld.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?
Het zonnepark bestaat uit ruim 90.000 zonnepanelen en levert hiermee ongeveer 34 MWp groene stroom per jaar voor zo’n 10.000 huishoudens.
Dit zonnepark is medio maart 2020 op het net aangesloten en draagt sindsdien bij aan het behalen van de klimaatdoelstelling van RES-regio Groningen.

Zonnepark met bufferzone
Het is belangrijk dat een zonnepark goed wordt ingepast in de omgeving. Aangezien dit zonnepark omsloten wordt door veel woningen, is dit nóg belangrijker. Daarom is er ongeveer zeven hectare ingericht met o.a. een bufferzone en een dijk met beplanting. Deze dijk zorgt ervoor dat het park uit het zicht ligt. De bufferzone zorgt ervoor dat het park niet te dicht op de direct-aanwonenden ligt. We hebben contact gezocht met de bewoners of er interesse was om dit land te lenen en uiteindelijk is er besloten dat de bewoners dit land gratis mogen gebruiken. Een mooie mogelijkheid voor ‘gedeeld eigendom’.

Participatie van bewoners
Ook is er de mogelijkheid geboden aan bewoners om te participeren aan dit zonnepark. Dit kon door te investeren via het platform ZonnepanelenDelen. Voor de inwoners van de gemeente Midden-Groningen is er een extra burenvoordeel actie op poten gezet waarmee ze voorrang kregen om ZonneDelen te kopen.

 

Zonnepark Molenwaard

Bekijk video
Zonnepark Molenwaard

Waarom dit zonnepark?

De Regionale Energie Strategie (RES) regio Groningen heeft als doel om in 2030 5,7 TWh elektriciteit duurzaam op te wekken door windmolens en zonneparken. Gemeente Midden-Groningen valt onder deze regio en heeft ook zoekgebieden opgegeven waar zonneparken onder voorwaarden werden toegestaan.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het zonnepark is in maart 2020 in gebruik genomen.

Novar Novar
“Wij maken er een moestuin van. Of misschien wel een camping ;)”
Omwonende
Novar Novar

Laatst bewerkt op 14 februari 2024

Bekijk ook

Op de grond
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact