Zonnepark Vloeivelden Hollandia Nieuw-Buinen

Zonnepark op de vloeivelden van Avebe geopend door de koning

Projecten Zonnepark Vloeivelden Hollandia – Borger-Odoorn

Op de vloeivelden die vroeger onderdeel waren van de afvalwaterzuivering van de fabriek Hollandia heeft Novar een zonnepark gerealiseerd.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


288.278Zonnepanelen op de grond
115,30 MWpPiekvermogen per jaar
35.226Huishoudens voorzien van stroom

Zonnepark Vloeivelden Hollandia – Nieuw-Buinen

Novar is in 2017 samen met Avitec infra & milieu en Royal Avebe gestart met de realisatie van zonnepark Vloeivelden Hollandia. Het zonnepark is gerealiseerd op de oude vloeivelden van de afvalwaterzuivering van fabriek Hollandia. In mei 2021 is het zonnepark officieel geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

 

Vloeivelden Hollandia

Bekijk video
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia

Waarom dit zonnepark?

Het zonnepark ligt in de gemeente Borger-Odoorn. Deze gemeente valt onder de Regionale Energie Strategie Drenthe. Deze regio heeft als doel om samen in 2030 3,45 Terawattuur op te wekken met zonneparken, zonnedaken en windmolens. De plannen worden eerst getoetst op meerdere aspecten zoals archeologie, cultuurhistorie, ecologie en landschap, maar ook op draagvlak en financiële- en maatschappelijke participatie. Het project van Novar voldeed aan de eisen en paste daarom binnen de visie van deze regio.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het zonnepark levert sinds februari 2021 stroom aan het net.

Over dit zonnepark

Vloeivelden van Avebe
De vloeivelden tussen Eerste Exloërmond en Zuiderdiep in Nieuw-Buinen waren vroeger onderdeel van de afvalwaterzuivering van de fabriek Hollandia. Deze fabriek was tot 1977 in bedrijf en werd aan het begin van de jaren negentig gesloopt. Sindsdien zijn de vloeivelden in eigendom van de Avebe.
Het zonneveld wat op deze locatie is gerealiseerd werkt als een strategisch buffer voor de zuiveringsinstallatie.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?
Dit zonnepark is ongeveer 80 hectare groot en bestaat uit bijna 300.000 zonnepanelen. Per jaar wordt er zo’n 115 MWp opgewekt waarmee bijna 35.000 huishoudens voorzien worden van duurzame stroom.
Op deze manier draagt zonnepark Vloeivelden Hollandia bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van RES regio Drenthe.

Waterbuffer met meervoudig ruimtegebruik
De ruimte onder het zonnepark blijft bruikbaar voor Avebe als waterbuffer. Op momenten dat dit niet nodig is, kan er gras groeien en kan er beweiding door bijvoorbeeld schapen plaatsvinden. Op deze manier wordt de ondergrond meervoudig gebruikt en hoeft er niet machinaal gemaaid te worden of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden om ongewenste plantengroei te onderdrukken.
Daarnaast wordt de tarragrond die overblijft uit het productieproces van Avebe verwerkt in een landschappelijke grondwal rondom het zonnepark. Hierdoor ligt het zonnepark volledig uit het zicht van de omgeving.

Novar Novar
“Wensen vanuit de omgeving voor een landschappelijke inpassing van het zonnepark en wensen van Avebe voor blijvend gebruik van de percelen en een duurzame oplossing voor de tarragrond zijn samengebracht in dit project.”
Ben Timmermans, Avitec
Novar Novar

Laatst bewerkt op 14 februari 2024

Bekijk ook

Op de grond Opslag
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact