Succesvol uitbreiden in een congestiegebied?

Het gebeurt steeds vaker dat het energienet overbelast raakt, vooral in regio’s waar de energievraag sneller groeit dan het energienet kan meegroeien. Lastig, want dit beperkt je als ondernemer in zo’n gebied.
Hierdoor kun je jouw productieproces bijvoorbeeld niet elektrificeren of jouw bijgebouwde pand niet aansluiten op het energienet. Toch wil jij als ondernemer blijven groeien en de concurrentie voorblijven. De vraag is, hoe doe je dat als je te maken hebt met netcongestie? Wij zeggen: groei is altijd mogelijk als je het slim aanpakt.
De druk op het net: van zeker naar onzeker
Nederland verduurzaamt. En daardoor wordt er steeds meer energie gebruikt. Zo komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet te staan. Netbeheerders nemen maatregelen om overbelasting van het net (netcongestie) te voorkomen.
Uitbreiden wordt door netcongestie een uitdaging, omdat extra capaciteit niet altijd beschikbaar is. En verduurzamen betekent vaak nóg meer energieverbruik. Denk aan extra koelinstallaties, elektrische processen of een wagenpark met e-trucks. De kans is groot dat die capaciteit er simpelweg niet meer is.
Ook is het mogelijk dat je maar een deel van je oorspronkelijk toegekende capaciteit kunt gebruiken. Die verloren elektriciteit krijg je niet meer terug en dat kan gevolgen hebben voor je bedrijf.
Stel je voor dat je uitbreidingsplannen hebt, maar dat het net die extra capaciteit helemaal niet aankan. Niet alleen gevaarlijk voor je strategische bedrijfsvoering, maar ook voor je toekomstige positie ten opzichte van concurrerende bedrijven.
Ongeremd ondernemen?
Verminder jouw afhankelijkheid van het net
Stel je wil je productie verhogen, maar de netbeheerder geeft aan dat uitbreiden niet mogelijk is, dan sta je net als veel andere industriële bedrijven voor een grote uitdaging. Afnamecongestie is een bekend probleem in de industrie. In Utrecht kun je bijvoorbeeld sinds november verplicht worden om tijdens piekmomenten minder stroom af te nemen. Tot er een uitbreiding van het elektriciteitsnet is, moet de rem erop.
Het is duidelijk: je bent afhankelijk van de netbeheerder als het elektriciteitsnet de piekvraag in jouw regio niet aankan. En dat beperkt je bedrijfsvoering, belemmert verduurzaming, zorgt voor problemen bij uitbreidingen en verhoogt zo de productiekosten. Toch zijn er mogelijkheden. Vooral als je verschillende slimme energieoplossingen inzet. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van eigen opwek en opslag van energie. Zo neemt jouw afhankelijkheid van het stroomnet af, terwijl je bedrijf kan blijven groeien. Zónder capaciteitsproblemen of lange wachtlijsten. Benieuwd wat deze oplossingen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Download ons rekenvoorbeeld of plan een vrijblijvend gesprek in.
Slim groeien is de oplossing voor de industrie
Maar al die slimme oplossingen integreren en goed laten samenwerken met jouw verdere bedrijfsvoering, is best ingewikkeld. Onderstaande stappen helpen je op weg.
Stap 1: Bekijk en analyseer allereerst je huidige energieverbruik. Waar zitten de pieken? Waar zit nog ruimte? Vaak valt er veel winst te behalen door het verschuiven van productieprocessen. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar door minder te verbruiken als het net overbelast is, help je de netbeheerder. Door mee te helpen in het voorkomen van netcongestie ontvang je een financiële vergoeding van de netbeheerder.
Het loont om je huidige energie- en gasverbruik goed in kaart te brengen en te zien waar nog kansen zitten. (Nog voordat je met duurzame oplossingen zoals batterijen aan de slag gaat.) Monitoringtools en software helpen je hierbij.
Slimme investering met dubbel voordeel
Een andere mogelijkheid is: wek of sla zelf energie op. Zo is je bedrijf minder afhankelijk van het net. Denk aan zonnepanelen in combinatie met batterijen om pieken op te vangen of systemen die warmte opslaan en hergebruiken. Of zet elektriciteit om naar andere energievormen, zoals warmte of waterstof. Zo verlaag je niet alleen je energiekosten, maar ook je CO₂-uitstoot. Een slimme investering met dubbel voordeel.
Neem bijvoorbeeld het voedselverwerkingsbedrijf in een congestiegebied. Novar dacht mee. En het bedrijf investeerde in zonnepanelen, batterijen en een energiemanagementsysteem. Ze verplaatsen hun productie naar daluren en monitoren daarbij het energieverbruik. Het resultaat? Meer capaciteit, 20% energiebesparing en minder CO₂-uitstoot. Zo zie je maar: met een slimme aanpak kun je groeien, zelfs in ingewikkelde situaties.
In onderstaande illustratie zie je dat een (al dan niet eigen) energiebron bij de pieken kan worden vervangen door opgeslagen energie. En dat in de dalen de opslag kan worden bijgeladen.

Steeds meer bedrijven beginnen samen een energiehub
Een andere slimme oplossing is het samenwerken in energiehubs. Door samen te werken met bedrijven in de buurt kun je samen energie opwekken, verhandelen, verbruiken en opslaan. Op die manier hoeft de energie niet het ‘grote elektriciteitsnet’ op. Dit zorgt voor minder belasting van het net, een efficiënter energieverbruik én ruimte voor groei of verduurzaming.
Novar denkt mee!
We begrijpen dat verduurzamen, elektrificeren en van het gas af gaan, niet je core-business is. Daarom helpen we je graag. We luisteren naar jouw uitdagingen en ambities en denken met je mee. Want jij kent jouw bedrijf, klant en proces natuurlijk het beste. Maar als het gaat om financiering, het vinden en aanvragen van subsidies (zoals de SDE++) of het implementeren van systemen op maat voor jouw bedrijf, dan is Novar jouw helpende hand.
Slim, duurzaam en haalbaar: zo moet een energieoplossing zijn.