Nieuws
Persbericht 21/11/2023

DIF Capital Partners neemt een meerderheidsbelang in Novar

DIF Capital Partners (via het DIF Infrastructure VI-fonds en het Dutch Climate Action Fund Equity Vintage 1-fonds) heeft een overeenkomst getekend voor de overname van 60% van de aandelen in Novar, de toonaangevende ontwikkelaar van grootschalige duurzame energieprojecten in Nederland.

De transactie markeert het begin van een langdurige samenwerking om innovatieve en duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Als onderdeel van de investering zal DIF groeikapitaal verstrekken voor de realisatie van Novar’s portefeuille van grootschalige zonneparken, zonnedaken en Battery Energy Storage Systems (BESS).

Novar, met haar hoofdkantoor in Groningen, bezit en exploiteert 440 MW aan duurzame energieprojecten. De huidige pijplijn aan ontwikkelprojecten bedraagt ruim 15 GW. Novar loopt voorop in geïntegreerde energieoplossingen en ontwikkelt momenteel het grootste particuliere gesloten distributiesysteem in Nederland. Dit private elektriciteitsnet biedt aansluitmogelijkheden voor verschillende grootschalige zonne- en BESS-projecten. Novar ontwikkelt daarnaast het grootste Nederlandse project voor zonnewarmte en haar eerste groene waterstofproject.

Gijs Voskuyl, Partner bij DIF: “De investering in Novar biedt DIF de kans om de Nederlandse marktleider op het gebied van grootschalige zonne-energie te ondersteunen. De bestaande operationele portefeuille van 440 MW vormt een robuuste basis, en met de omvangrijke pijplijn aan nieuwe projecten in zonne-energie en energieopslag, blijven we investeren in de energietransitie. We kijken ernaar uit om samen te werken met het managementteam van Novar om het bedrijf de komende jaren verder te laten groeien.”

Gerben Smit, CEO van Novar Holding, is zeer enthousiast: “Dankzij deze strategische samenwerking heeft Novar de mogelijkheid om verdere groei in binnen- en buitenland te realiseren en ons doel van 4 GW operationele capaciteit tegen 2030 te behalen.”

DIF werd geadviseerd door KPMG (financieel adviseur), McKinsey (commercieel adviseur), Arup (technisch adviseur) en NautaDutilh (juridisch adviseur). Novar werd geadviseerd door Voltiq (financieel adviseur), Eversheds Sutherland en Hogan Lovells (juridisch adviseurs).

De transactie is onderhevig aan goedkeuringen van regelgevende instanties. De verwachting is dat dit in het vierde kwartaal van 2023 wordt afgerond.


Over Novar Holding

Novar Holding, voorheen Solarfields, is opgericht in 2014 en gespecialiseerd in het ontwikkelen van grootschalige duurzame energiesystemen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.novar.nl.

Over DIF Capital Partners

DIF Capital Partners is een infrastructuurfondsbeheerder met zo’n 16 miljard euro aan beheerd vermogen. DIF is opgericht in 2005 en heeft een leidende positie in het beheer van infrastructuur investeringen in het mid-market segment, voornamelijk in Europa, Noord-Amerika en Australië.

DIF volgt twee strategieën: de traditionele DIF-fondsen investeren in middelgrote infrastructuurprojecten en bedrijven in de energietransitie (incl. hernieuwbare energie), de nutssector, PPS projecten en concessies. De CIF-fondsen investeren in kleine tot middelgrote bedrijven die actief zijn in de digitale infrastructuur, energietransitie en duurzaam transport.

Met een team van meer dan 225 professionals in 11 kantoren biedt DIF een unieke marktbenadering die wereldwijde aanwezigheid combineert met de voordelen van sterke lokale netwerken en investeringsmogelijkheden. DIF heeft kantoren in Amsterdam, Frankfurt, Helsinki, Londen, Luxemburg, Madrid, New York, Parijs, Santiago, Sydney en Toronto.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.dif.eu of volg ons op LinkedIn.Lees verder

GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact