Nieuws
Persbericht 12/09/2023

Eerste paneel geplaatst op zonthermiepark Dorkwerd

Nieuwe mijlpaal behaald voor grootste zonthermiepark

Groningen, 12 september 2023 – Het door Novar, K3 en TVP Solar ontwikkelde zonthermiepark Dorkwerd, wat warmte gaat leveren aan het warmtenet van WarmteStad, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het realisatieproces. Het 1e paneel, van de in totaal 24.000 te plaatsen collectoren, is geplaatst op het voormalige baggerdepot van K3.

‘We zijn erg trots op het feit dat we weer een stap dichter bij zijn richting het verwarmen van 2.600 huishoudens in Groningen,’ geeft Alexander Harssema, Technisch Directeur van Novar, aan. ‘Het is een primeur in Nederland om op deze schaal met een duurzame techniek het warmtenet van de stad Groningen te verwarmen.’

Efficiënte technologie zonder warmteverlies


De 24.000 zonnecollectoren, waarvan de eerste deze week zijn geplaatst, onderscheiden zich van andere thermische collectoren. Het gebruik van een unieke vacuümtechniek is hetgeen wat de zonnecollector zo bijzonder maakt. De vacuümtechniek in het paneel zorgt voor een uitstekende thermische isolatie in het paneel. Omdat er geen lucht in het paneel zit, gaat de zonnewarmte rechtstreeks naar de buizen waar het water doorheen stroomt. Zo ontstaan er geen thermische verliezen.


Deze techniek zorgt ervoor dat het water in de collector verwarmd kan worden tot wel 180 graden Celsius. Echter blijft het in dit project beperkt tot 85 graden Celsius, waardoor een hogere efficiëntie en energieproductie mogelijk zijn. De collectoren worden gefabriceerd in Italië en geleverd door TVP Solar. 

Zonnewarmte, zelfs in de winter


De zonnecollectoren zijn ontworpen om in alle seizoenen warmte te leveren, ook in de winter. Dit is te danken aan de veelzijdige lichtopvang van de collectoren. Zowel direct, maar ook indirect licht wordt door de collectoren opgevangen. Op deze manier leveren de collectoren een optimale prestatie, ook wanneer het bewolkt is of wanneer de collectoren vies zijn. Dit maakt ook dat de collectoren minimale onderhoudsvereisten hebben. De regen, die de collectoren schoonspoelt, is genoeg.


De warmte die door de collectoren stroomt, wordt via buizen naar het 6000m3 grote buffervat op het zonthermiepark gevoerd en opgeslagen. ’s Nachts wordt deze warmte vanuit het zonthermiepark afgevoerd naar de WarmteCentrale van het duurzame warmtebedrijf WarmteStad. Als laatste zorgt WarmteStad dat de warmte met de juiste temperatuur wordt gedistribueerd naar aangesloten bedrijven en woningen in Noordwest Groningen.


In de zomer wordt er op het zonthermiepark meer warmte geproduceerd dan in de winter. Het overschot aan warmte wordt dan via het zonthermiepark afgevoerd en opgeslagen in een seizoensopslag van WarmteStad.

Zonthermiepark Dorkwerd


Voor de gemeente Groningen is het zonthermiepark een belangrijk project in het realiseren van een CO2-neutraal en aardgasvrije stad. Het zonthermiepark in Dorkwerd, dat wordt gebouwd op een voormalig baggerdepot, is 12 hectare groot en zal duurzame warmte leveren aan het Groningse warmtenet van WarmteStad. Met 24.000 zonnecollectoren zal het zonthermiepark zo’n 2.600 bedrijven en huishoudens in Groningen voorzien van duurzame warmte.


Bovendien is het zonthermiepark zo goed mogelijk landschappelijk ingepast. Vivian van de Kamp van K3: “We wilden op deze locatie een plek bieden voor duurzame energie én tegelijkertijd de ecologie verbeteren. Voor het hele baggerdepot van 22 hectare groot is een ecologisch inrichtings- en beheerplan gemaakt. Daarvan wordt 10 hectare helemaal ingericht als natuurgebied.”


Naar verwachting zal het park eind 2023 worden aangesloten en warmte leveren aan het Groningse warmtenet.


Over Novar

Novar verbetert de wereld met duurzame energie. Wij zijn onder meer actief met het inzetten van batterijtechnologie, waterstofproductie, warmteopslag, private distributienetwerken en smart grids. Op dit moment hebben we ruim 600 projecten onder handen, variërend van zonneparken en -daken tot volledige groene energiesystemen waarin componenten en vraag- en aanbodafstemming slim bij elkaar komen. Met als uiteindelijk doel: in 2030 4 Gigawatt (het equivalent van het gebruik van één miljoen huishoudens) aan hernieuwbare energie realiseren.

Over TVP Solar

TVP Solar is een Zwitsers hightechbedrijf dat de koolstofvrije oplossing biedt voor een van ‘s werelds meest dringende energie-uitdagingen: het koolstofvrij maken van grootschalig warmteverbruik. TVP ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve hoog-vacuüm thermische zonnecollectoren op basis van gepatenteerde technologieën. TVP-installaties zijn geïnstalleerd in 9 landen en 3 continenten en leveren koolstofvrije hernieuwbare warmte, de goedkoopste thermische energie die de bedrijfskosten en CO2-uitstoot verlaagt en tegelijkertijd de energievoorziening veiligstelt.

Over K3

K3 is gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling met oog voor natuur en landschap. Daarbij hoort ook de landschappelijke inpassing van duurzame energie-initiatieven. De K3 organisatie bestaat uit vijf dochterondernemingen die, ieder met een eigen specialiteit, een bijdrage leveren aan de landschappen voor de toekomst. Dochteronderneming Grondbank GMG legde het gronddepot Dorkwerd aan, waarop het zonthermiepark nu wordt gebouwd.

Over WarmteStad

WarmteStad is het nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het publieke warmtebedrijf levert en ontwikkelt duurzame warmte voor en mét Groningers voor een CO2-neutrale stad. In de toekomst worden met het warmtenet van WarmteStad meer dan 12.500 huishoudens, instellingen en bedrijven uit het noordwesten van de stad Groningen duurzaam verwarmd. Verschillende duurzame bronnen worden hiervoor ingezet, waaronder restwarmte van datacenters en zonthermie van het zonthermiepark Dorkwerd.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact