Nieuws
Persbericht 18/01/2024

Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering 

De Groningse ontwikkelaar van grootschalige duurzame energie Novar sluit met netbeheerder Enexis een eerste zogenoemd Biedplicht-contract af voor haar zonnepark in Noordoost Groningen. Een uniek contract om netcongestie te verminderen en zo de energietransitie te versnellen.

Dit contract betekent dat het bedrijf verbruik of levering van energie tijdelijk aanpast als er te grote drukte (congestie) op het elektriciteitsnetwerk dreigt te ontstaan. Hier krijgt het bedrijf een financiële vergoeding voor. Het afgesloten contract is het eerste met vaste afspraken om netwerkruimte aan te bieden op het daarvoor bedoelde platform GOPACS. Dit contract draagt bij aan het oplossen van het ruimtegebrek op het Groningse energienetwerk.  

Voor netbeheerder Enexis is het gesloten contract een mooi voorbeeld van congestiemanagement, samen met de markt, vertelt Karin Mathijssen, directeur grootzakelijk bij Enexis: 

“Door dit soort contracten worden we flexibeler en voorkomen we overbelasting op het net en dat is hard nodig. En het unieke is dat het volledig via Repowered, een derde partij (Congestion Service Provider) verloopt, die de deelnemende bedrijven ontzorgt. Ik hoop dan ook dat snel meer bedrijven zich aansluiten bij dit initiatief, zodat we de energietransitie samen sneller mogelijk maken” 

Hoe werkt zo’n biedplichtcontract?

Als Enexis op korte termijn overbelasting op het lokale energienetwerk aan ziet komen, wordt aan deelnemende bedrijven gevraagd ruimte op het netwerk aan te bieden tegen een vergoeding. Dit doen zij door hun elektriciteitsproductie of afname zodanig aan te passen dat de aanstaande piek wordt voorkomen.  

De bedrijven bepalen zelf voor welk bedrag ze dit aanbod willen doen. Het voor de netbeheerder meest gunstige bod wordt geaccepteerd. Met het contract spreken we af dat de klant altijd meebiedt als de netbeheerder hierom vraagt. Hiervoor ontvangt het bedrijf een vaste vergoeding, naast de flexibele vergoeding voor aanpassing van de afname of levering. Novar ziet dergelijke contracten als noodzakelijk voor de energietransitie. Financieel directeur Niels Kruims:

“Het energiesysteem van de toekomst vraagt niet alleen om duurzame assets. Maar ook om het efficiënter inzetten van ons huidige energienet. Daarom hebben wij met de netbeheerders vrijwillig congestieafspraken gemaakt. Dit biedplichtcontract is hier een voorbeeld van: het vermindert netcongestie en maakt zo ruimte op het net voor andere gebruikers én duurzame opwek. CSP Repowered is daarbij een soort verkeersregelaar.”

Directeur en oprichter van Repowered – Dirk Jan Masselink legt uit:

“Het zal steeds vaker voorkomen dat er afspraken worden gemaakt tussen gebruikers en de netbeheerders. De regelverzoeken van netbeheerders vertalen wij vervolgens naar het daadwerkelijk op- of afregelen van installaties.”

Over Enexis

Enexis Netbeheer distribueert op betaalbare en betrouwbare wijze elektriciteit naar 2,8 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf verzorgt de aanleg, onderhoud, ontwikkeling en beheer van haar elektriciteits- en gasnetwerk. Het geheel van onze activiteiten is georganiseerd in Enexis Groep. Enexis Groep brengt partners, overheden en haar kennis samen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van het Klimaatakkoord. Enexis Groep heeft circa 4.700 medewerkers.

Over Repowered

Repowered maakt duurzame energiesystemen ‘smart’. Onze missie: duurzame energie; op het juiste moment, op de juiste plaats en tegen de juiste prijs. We werken bijvoorbeeld met dynamische energiecontracten. Zo kunnen bedrijven inspelen op de energiemarkten. En zo leveren we onze bijdrage aan het balanceren van het energienet. We helpen overheden, bedrijven en lokale energie-initiatieven om een succesvolle transitie naar een duurzaam energiesysteem te maken.

Over Novar

Novar verbetert de wereld met duurzame energie. Wij zijn onder meer actief met het inzetten van batterijtechnologie, waterstofproductie, warmteopslag, private distributienetwerken en smart grids. Op dit moment hebben we ruim 600 projecten onder handen, variërend van zonneparken en -daken tot volledige groene energiesystemen waarin componenten en vraag- en aanbodafstemming slim bij elkaar komen. Met als uiteindelijk doel: in 2030 4 Gigawatt (het equivalent van het gebruik van één miljoen huishoudens) aan hernieuwbare energie realiseren.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact