Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
18/08/2022

Feit of fabel: meer zon is beter voor je zonnepanelen

Het wordt warmer op aarde. Dat merken we ook in Nederland. We hebben steeds vaker te maken met warmterecords en het einde is nog niet in zicht. Je zou denken dat deze hoge temperaturen goed zijn voor zonnepanelen. Wij zochten voor je uit: feit of fabel?

Het KNMI zegt dat we per jaar gemiddeld zo’n 1.500 tot 1.550 zonuren in Nederland hebben, waarvan de meeste in de maand mei. Dankzij die zonuren kunnen we zonne-energie opwekken; de meest groene, schone en duurzame energie die er bestaat.

Perfecte omstandigheden

De perfecte omstandigheden voor zonnepanelen zijn 25 graden. Dan presteert een zonne-installatie op zijn best. Klimt het kwik verder omhoog? Dan gaat je rendement omlaag. Sterker nog, iedere graad boven de 25, geeft een halve procent minder rendement.
Dus als het buiten 35 graden is, wek je 5% minder vermogen op.

Je dak verkoelen

Het kan dus behoorlijk warm worden op het dak. Helemaal als deze bedekt is met bijvoorbeeld zwart bitumen. Om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen niet te warm worden, kun je een paar dingen doen. Zo zijn er speciale systemen die je achter de panelen kan plaatsen, zodat ze ook op een hete dag blijven presteren, maar je kan ook je dak vergroenen met planten. Een groendak is bovendien goed voor de biodiversiteit en werkt waterabsorberend.

Feit of fabel?

Meer zon is dus niet automatisch beter voor je zonnepanelen. Dit is een fabel. Zon is goed, maar de hogere temperaturen die daar vaak bij horen niet per sé. Als het namelijk te warm wordt, gaat je rendement uiteindelijk omlaag. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor!


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact