Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
19/07/2016

Maak van uw parkeerterrein een zonne-energiecentrale

Naast zonneparken in veldopstelling, op een vuilstort en water, heeft Solarfields ook onderzoek gedaan naar parkeerterreinen overdekt met zonnepanelen: solar carports. Een prachtig voorbeeld van meervoudig terreingebruik: parkeren én duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte. Wilt u weten hoe u van uw parkeerterrein ook een duurzame energiecentrale kan maken? Wij vertellen u waar u op moet letten en benoemen de voordelen.

Voordelen

Solar carports hebben verschillende voordelen, zoals een positieve bijdrage aan het bedrijfsimago door een duurzame uitstraling. Daarnaast ontstaat de mogelijkheid tot verduurzaming van de energiehuishouding door het kopen van lokaal opgewekte, groene stroom. Ook voor gebruikers van de carport zijn er voordelen, zoals de mogelijkheid voor het opladen van een elektrische auto en daarnaast staat de auto schoon, droog, overdekt en in de schaduw. Als eigenaar of terreinbeheerder genereert u inkomsten uit de exploitatie van het zonnepark en uw grond krijgt een dubbelbestemming, waarmee de waarde van de grond verhoogt.

Constructie & energieopbrengst

Een zonnepark in een veldopstelling verschilt van een solar carport. Op een leeg stuk grasland heeft de ontwikkelaar meer vrijheid in het bouwen van de ideale constructie voor een optimale lichtinstraling op de panelen. Bij een bestaand parkeerterrein is de ligging van de parkeerplaatsen, rijbanen en lantaarnpalen het uitgangspunt voor de solar constructie. De onderconstructie van een solar carport is duurder dan die van een zonnepark in een veldopstelling. Voorts heeft de ondergrond invloed op het design en de kosten van de constructie.

Een veelgehoorde zorg van terreinbeheerders: verliezen wij parkeerplaatsen als wij solar carports bouwen? Antwoord hierop is dat dit niet hoeft en afhankelijk is van de gekozen onderconstructie. Simpel gezegd: als de palen slim zijn geplaatst, gaat het niet ten koste van parkeeroppervlakte. Voor het ontwerpen van de optimale constructie voor het parkeerterrein én het behalen van de maximale haalbare energieopbrengst zijn gedegen voorstudies en een uitgedachte business case van essentieel belang.

Geïnteresseerd in grootschalige solar carports voor het parkeerterrein in uw gemeente of naast uw bedrijf? Plan dan een adviesgesprek in met Novar om te kijken wat mogelijk is bij uw terrein of bedrijf.


Lees verder

Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer
Persbericht Biedplichtcontract Enexis
Persbericht 18/01/2024

Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering 

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact