Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
Algemeen 14/04/2023

Zonnepark Groot Roodehaan in gebruik

Een mooie mijlpaal voor de energietransitie in Groningen: sinds 09-03-2023 is het zonnepark Groot Roodehaan in gebruik. Dat betekent dat het park is aangesloten op het energienet en stroom levert. Met zijn 70.430 panelen draagt het park flink bij aan de doelstellingen van gemeente Groningen.

Duurzaam Groningen

Gemeente Groningen heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen: Groningen Energieneutraal 2035. Het park dat grenst aan de A7 is een uitbreiding op het eerder gebouwde park Roodehaan. Met de uitbreiding van dit park kunnen ongeveer 14.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Groot Roodehaan wordt gekoppeld aan het al bestaande zonnepark Roodehaan, dat stroom levert aan het UMCG-ziekenhuis. De overige opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net.

Onderzoek van formaat

Niet alleen de hoeveelheid groene energie die het park oplevert is bijzonder. Bij dit zonnepark zijn we in december een vijfjarig onderzoek gestart naar de ecologische effecten van zonneparken. “Het verbeteren van de wereld met duurzame energie, moet immers niet ten koste gaan van diezelfde wereld”, vindt directeur Jelmer Pijlman. “Daarom zijn we op zoek naar manieren om duurzame energie op te wekken, die ook natuurinclusief zijn: die rekening houden met lokale flora en fauna en bijdragen aan biodiversiteit”, vertelt hij.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Sylvia de Vries, biologe bij Rijksuniversiteit Groningen. Met haar onderzoek wil ze antwoord vinden op verschillende vragen. Zoals: wat heeft de inrichting van het park voor effect op de flora en fauna? Zonnepark Groot Roodehaan is één van de vijftien parken dat meedoet aan het onderzoek. De eerste resultaten zijn naar verwachting volgend jaar bekend.

In gebruik

Nu het park in gebruik is, zorgt Solarfields Services ervoor dat het park optimaal presteert. Dankzij het beheer en onderhoud dat mede wordt aangestuurd door onze Asset Manager Roel de Boer, draait het park zoals de bedoeling is: “Na de ontwikkelingsfase begint het werk voor ons. Wij zorgen dat energieprojecten de komende jaren ook echt doen wat ze moeten doen.” 

Behalve technische analyses en praktisch onderhoud, zorgt Roel er met zijn team ook voor dat op en om het park de juiste ecologische inpassingen worden gedaan. Van natuurlijke grasmaaiers – schapen – tot een mooie groenwal om het park. In het geval van Roodehaan worden de ecologische inpassingen bepaald  op basis van het ecologisch plan dat is uitgewerkt door landschapsexpert Eelerwoude. Dit is in samenspraak met omwonenden en gemeenten gemaakt. Het uiteindelijke beheer – zoals hoe vaak maaien we – is bepaald door de richtlijnen van het ecologisch onderzoek. 


Lees verder

Algemeen 05/06/2024

Zien we jou op PROVADA 2024?

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer
Algemeen 15/12/2023

‘Geen zonnepark meer zonder een batterij’

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact