Klimaat & energie
Klimaat & energie 3 min. leestijd

De gevolgen van klimaatverandering

Groene dijk met wilde bloemen langs een smal kanaal
landschap

Je merkt het aan alles: het weer is in de war. Zomers zijn ziedend heet, winters opvallend zacht en regenbuien lijken steeds vaker op tropische stortvloeden. Je vraagt je misschien wel eens af: Wat doet Nederland tegen klimaatverandering? Wij als individu en als samenleving? En wat zijn de gevolgen? Want dat het klimaat verandert, is duidelijk.


Volgens het KNMI is de gemiddelde temperatuur in Nederland sinds 1901 met ruim 2 graden gestegen. Wereldwijd gaat het om zo’n 1,1 graad sinds het begin van de industriële tijd (IPCC, 2023). Dat zie je ook terug in de klimaatstripes van Nederland: de kleuren veranderen van koelblauw naar felrood. Een krachtig beeld van een opwarmend klimaat.

In Nederland laat klimaatverandering zich dus steeds duidelijker zien, van extreme weersomstandigheden tot het stijgen van de zeespiegel. Het raakt hoe we leven, wonen, reizen en werken. Wat ooit ver weg leek, is nu al zichtbaar. Dit is niet iets van later. Het gebeurt nu.

Toch is er perspectief: we kunnen er wél iets aan doen. Ontdek hoe jij samen met Novar impact kunt maken met oplossingen die nu al verschil maken.

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering betekent dat het gemiddelde weerpatroon op aarde over een lange periode structureel verandert. Dit gebeurt niet vanzelf. Het wordt voor een groot deel veroorzaakt door broeikasgassen, zoals CO₂.

Deze gassen komen vrij door menselijk gedrag. Denk aan het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool en aardgas. Dat gebeurt bijvoorbeeld voor het opwekken van energie en voor transport. Grootschalige ontbossing speelt ook een rol. Minder bomen betekent dat er minder CO₂ wordt opgenomen. Daarnaast stoten ook landbouw en industrie veel broeikasgassen uit.

Volgens het IPCC is het bijna uitgesloten dat de opwarming sinds 1850 alleen door natuurlijke oorzaken komt. Het is vrijwel zeker dat de mens de belangrijkste oorzaak is van de klimaatverandering (IPCC, 2023).

Door al die gassen houdt de aarde meer warmte vast. Het gevolg? Een steeds warmere planeet. En dat brengt risico’s met zich mee: voor onze gezondheid, natuur, economie en toekomstige generaties.

De gevolgen van klimaatverandering

De gevolgen zijn overal zichtbaar. Het poolijs smelt, de zeespiegel stijgt en hittegolven komen steeds vaker voor en worden intenser. Bossen verbranden, landbouwgebieden drogen uit of lopen juist onder water. Dieren en planten verliezen hierdoor hun leefgebied. Volgens NASA is het zee-ijs in de zomer met zo’n 40% afgenomen sinds 1979.

En ook in Nederland merken we het. Denk aan wateroverlast na een wolkbreuk of de zomerse droogte die boeren treft. Dijken moeten hoger, rivieren breder en steden koeler. Als we niets doen, wordt dit onze nieuwe werkelijkheid: een Nederland dat zich steeds vaker moet aanpassen aan extremen. Meer overlast, minder voorspelbaarheid, grotere druk op natuur, economie en leefkwaliteit.

Klimaatverandering in Nederland

Ons land ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Dat maakt Nederland extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Overstromingen zijn geen ver-van-je-bed-show, maar een reëel risico.

Gelukkig wordt er ook veel gedaan: we werken aan klimaatadaptatie, zetten in op CO₂-reductie en beschermen onze kust en rivieren beter. Denk aan slimme waterwerken en grootschalige dijkversterkingen. Tegelijkertijd bouwen we steeds meer op duurzame energie. Het Deltaprogramma helpt Nederland beschermen tegen hoog water en klimaatverandering (Rijksoverheid, 2024). En dat is nodig. Heel hard nodig.

De oplossingen voor klimaatverandering

De oplossingen zijn er. En ze zijn dichterbij dan je denkt. Door over te stappen op duurzame energie zoals zon, wind en waterstof, zetten we een grote beweging in gang. Maar daar stopt het niet.

We hebben slimme technologieën nodig. Zoals energieopslag, efficiëntere netwerken en systemen die vraag en aanbod op elkaar afstemmen. En dat kunnen we alleen als bedrijven, overheden én burgers samenwerken. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ook eens onze pagina over duurzaam investeren.

Hoe Novar impact maakt

Bij Novar geloven we dat elke stap telt. Daarom realiseren wij zonneparken, bouwen we aan slimme energienetwerken en ontwikkelen we innovatieve waterstofprojecten. Samen met bedrijven, overheden en investeerders maken we het verschil.

We denken mee, geven advies en zetten onze ervaring in om duurzame projecten mogelijk te maken. Of je nu net begint of al ver bent met verduurzamen: wij helpen je verder. Want verduurzamen hoef je niet alleen te doen.

Wat kun jij doen?

Misschien denk je: “Wat kan ik als individu nou bijdragen?” Best veel, eigenlijk. Begin met kleine stappen: gebruik groene stroom, isoleer je huis, kies vaker voor de fiets en minder vaak voor de auto. Werk je bij een bedrijf? Kijk hoe jullie samen duurzamer kunnen werken. Meer weten over verduurzamen? Lees dan hoe jij het verschil maakt.

Wil je écht impact maken? Dan is samenwerken essentieel. Novar helpt je daar graag bij. Samen maken we plannen, zetten we projecten op en zorgen we dat jouw bijdrage echt telt.

Samen naar een duurzame toekomst

Klimaatverandering vraagt om actie. Niet morgen, maar vandaag. Of je nu burger bent, ondernemer of beleidsmaker: jouw keuzes doen ertoe. Bij Novar staan we klaar om je daarbij te helpen. Want alleen samen kunnen we het verschil maken.

Lees ook onze blog over waarom het klimaat niet wacht en hoe jij vandaag nog in actie kunt komen.

Deel artikel