Zonnedak
Zonnedak 3 min. leestijd

Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En waar begin je? Is het de investering wel waard?

In ons stappenplan geven we je stap voor stap inzicht en duidelijkheid. Samen kijken we of investeren in de energietransitie voor jou de moeite waard is. Zo helpt Novar je aan duidelijke oplossingen voor jouw situatie. Met als eindresultaat: jouw eigen duurzame vastgoed of kantoorpand.


De stappen die je (samen met Novar) maakt, zijn opgedeeld in drie fasen:

● conceptfase

● planfase

● realisatiefase

Oftewel: je begint met een idee en wens, we kijken samen of het kan en als dat zo is gaan we samen aan de slag. Moeilijker is het niet. Om het stappenplan nog duidelijker te maken, leggen we de fasen hieronder uit:

Conceptfase: van idee naar slimme energieoplossing

Je vastgoed toekomstbestendig maken met slimme energieoplossingen. Je weet dat je stappen moet maken, maar toch is starten lastig. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te verduurzamen, waarover ook nog eens veel informatie te vinden is. Hoe kom je er nu achter welke van deze mogelijkheden het best past bij jouw situatie? En hoe weet je of wat je leest ook klopt? In ons stappenplan ga je stap voor stap de verschillende vereisten en energieoplossingen langs.

Welk pand kies je?

Alles begint bij een geschikt pand. Hoe kies je een pand dat geschikt is en ook nog iets oplevert? We helpen je in de conceptfase om het juiste pand te kiezen door je een aantal vragen voor te leggen.

Zonnedak, solar carport of toch elektrificatie met een batterij?

Elke energieoplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een solar carport is bijvoorbeeld een mooie oplossing om parkeren, duurzaam opwekken en elektrisch opladen met elkaar te verbinden. Een batterij stemt vraag- en aanbod van elektriciteit op elkaar af en laat je slim omgaan met je energiebeheer. Zo is voor iedereen het ‘ideale energiesysteem’ net een beetje anders.


We zorgen dat je meer grip krijgt op je energierekening, zonder dat jij zelf alles moet uitzoeken. Stap voor stap fixen we jouw energietransitie.”
Faris Muskadic Faris Musakadic – Business Developer

Is het de investering waard?

Novar is al meer dan 10 jaar actief in het verduurzamen van vastgoed. We ontdekken samen hoe jouw ideale energiesysteem eruitziet: of dat nu een zonnedak, batterij of solar carport is. Wij delen graag onze kennis om jou te helpen met de energietransitie. We helpen niet alleen in de keuze voor het energiesysteem of het pand, maar ook door samen de kosten en winsten door te rekenen. Daarna kun jij kiezen of we doorgaan naar de volgende fase: de planfase.

Planfase: van idee naar concrete invulling

Op basis van het globaal doorgerekende concept gaan we nu het verduurzamingsplan verder uitwerken. Want is het technisch haalbaar wat we willen? Hoe voegen we de losse energieoplossingen samen tot een werkend groen energiesysteem? En hoe zit het met financiering?


Van financiering tot vergunning

Voordat we starten met de bouw is het eerst tijd om een concreet plan te maken. Hierin nemen we alle onderdelen mee, die nodig zijn voor de realisatie van jouw groene energiesysteem.


We kijken naar de financiële aspecten, zoals financiering, verzekering en SDE-subsidie. Ook belangrijk: het regelen van de nodige vergunningen en het maken van afspraken met stakeholders.


Kortom, genoeg te doen. Ook hier helpt Novar. We hebben de expertise in huis om alles voor je te regelen. We bieden zelfs de mogelijkheid om het project te financieren. Zo ga je van een globaal concept naar een concreet verduurzamingsplan voor jouw groene energiesysteem.


We zorgen dat je meer grip krijgt op je energierekening, zonder dat jij zelf alles moet uitzoeken. Stap voor stap fixen we jouw energietransitie.”
Dennis Leeflang Dennis Leeflang – Project Manager Ready to Build

Realisatiefase: bouwen aan een duurzame toekomst


De planfase is afgerond. Alle details zijn ingevuld, de subsidie is geregeld dus op naar de realisatiefase: we gaan bouwen. Wat een grote opgave was, is door kleine stappen te zetten nu bijna werkelijkheid: jouw eigen duurzame pand met een renderend groen energiesysteem.

Tijdens de bouw van jouw groene energiesysteem, zorgen we natuurlijk dat je hier geen ‘last’ van hebt. We monitoren de bouw van het project zorgvuldig en ondernemen direct actie bij problemen. Tijdens de bouw delen we mijlpalen en successen met stakeholders.

Daar stoppen we niet. Ook als het project afgerond is, blijven we betrokken. Zo kan Novar jouw groene energiesysteem 24/7 monitoren en onderhouden. Samen gaan we voor de kortst mogelijke terugverdientijd, zodat je daarna zoveel mogelijk rendement behaalt. En wie weet is er nóg wel meer rendement mogelijk door nog verder te verduurzamen. Ook daar helpen we je bij.

En één ding staat sowieso vast: de winst voor het milieu en jouw duurzame uitstraling als vastgoedeigenaar is er meteen.

Zet nu de stap naar verduurzaming

Zet de eerste stap naar verduurzaming door dit handige stappenplan te downloaden. Zodat jij met jouw vastgoed ook bijdraagt aan de energietransitie. Bij Novar hebben we de juiste kennis in huis om je hierbij te ondersteunen. Jij bepaalt je doelen, Novar regelt het. Van A tot Zero.


Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor panelen? Vraag dan een dakconstructie-check

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Subsidies & financiering Zonnedak 3 min. leestijd
In 2024 ook SDE subsidie voor projecten op zwakke daken

Vanaf 10 september 2024 gaat de nieuwe subsidieronde van de SDE++ van start, met een speciale focus op lichtere zonnepanelen…

Subsidies & financiering Zonnedak 3 min. leestijd
SDE++ 2024: Een nieuwe ronde vol kansen

Goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij duurzame energieprojecten! Vanaf 10 september 2024 opent de nieuwe subsidieronde voor de…

Zonnedak 3 min. leestijd
Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer…

Zonnedak 3 min. leestijd
Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over: Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van…

Naar kennisbank