Zonnedak
Zonnedak 3 min. leestijd

Nieuwe technologieën maken meer daken geschikt voor zonnepanelen

Je dak gebruiken voor het opwekken van duurzame energie: slim! Daarmee zet je onbenutte ruimte in voor verduurzaming en meer grip op je energierekening. Een groot deel van de daken is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar een deel van de daken is dat ook niet. Of beter gezegd: was dat niet. In de afgelopen vijf jaar zijn er namelijk veel nieuwe technologische mogelijkheden bij gekomen voor het plaatsen van zonnepanelen. Grote kans dat jouw (eerder ongeschikte) dak anno 2024 wel geschikt is voor een zonnedak. Het is dus de moeite waard om nog eens een check van jouw dakconstructie te laten doen.


dakcheck

85% van de daken is geschikt voor een zonnedak

Heel wat daken die eerst niet geschikt leken, heeft Novar nu toch van zonnepanelen voorzien. Uit onderzoek van Systemiq blijkt dat circa 85% van de Nederlandse grote daken met minimale aanpassingen geschikt te maken zijn voor een zonne-installatie. Vooral agrarische gebouwen en oude panden blijken nu goede kansen te bieden.

Innovaties en nieuwe technieken

Waarom dit percentage hoger is dan enkele jaren geleden? Er zijn de afgelopen jaren verschillende nieuwe innovaties bijgekomen. Hierdoor kunnen zwakke dakconstructies alsnog geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook bij Novar doen we hier steeds meer kennis en ervaring over op. We kijken niet naar wat niet kan, maar juist naar de mogelijkheden. Wij fixen het, ook al lijkt het in eerste instantie niet mogelijk.

3 nieuwe mogelijkheden voor alle dakconstructies door:

1. Lichtgewicht zonnepanelen

De belasting van de zware zonnepanelen vormden de grootste belemmering voor het realiseren van zonnedaken. Een dak moet gemiddeld zo’n 25 kilo per m² kunnen dragen: dat was vijf jaar geleden ook het gemiddelde gewicht van zonnepanelen. Maar in de tussentijd zijn er nieuwe panelen ontwikkeld die bijna 20 kilo minder wegen. Met een gewicht van zo’n 5,5 kilo per m² zijn er anno 2024 veel nieuwe mogelijkheden voor daken.

2. Andere verankering en betere drukverdeling

Naast lichtere zonnepanelen is ook een andere verankering van de onderconstructie een nieuwe optie. Je werkt dan niet meer met ballast om de zonnepanelen te verankeren, maar de onderconstructie van de panelen wordt aan het dak vastgemaakt. Er wordt dan bijvoorbeeld gewerkt met ballastsystemen: hierbij plaatsen we gewichten op de onderconstructie om de zonnepanelen op hun plek te houden. Zo hoeven we het dak niet te doorboren.

3. Ballastvrije montagesystemen

Naast een verankering op het dak, is het ook mogelijk om de panelen te verankeren op de constructie zelf. Deze innovatieve ballastvrije montagesystemen leiden het gewicht af van het dak. Zo kunnen zelfs daken met een zeer zwakke dakconstructie toch zonnepanelen dragen.

Zo zie je dat er allerlei nieuwe technieken en innovaties bij zijn gekomen, waardoor jouw dak misschien nu wel geschikt is voor zonnepanelen.

Ik wil weten of mijn dak nu wel geschikt is voor zonnepanelen

Heb je een dak dat eerder ongeschikt was en wil je weten of dat nu wel geschikt is? Laat ons een dakconstructie-check uitvoeren. Hierbij inspecteren we de dakhuid en de dakconstructie. We kijken of alle bouwkundige tekeningen voorhanden zijn en anders meten we alles op. Zo krijg je een heel goed beeld of het haalbaar is om zonnepanelen te plaatsen op jouw dak. Jij hoeft hiervoor zelf niks te doen, wij regelen alles.

Zijn er wel aanpassingen nodig aan het dak of de constructie, dan adviseren we je daar ook over. Novar heeft de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan, die we graag met je delen. We kijken echt naar alle mogelijkheden voor de verduurzaming van jouw pand. Want nieuwe technieken en slimme oplossingen geven meer mogelijkheden. Kan verduurzaming niet via het dak, dan zijn er nog talloze mogelijkheden om wel te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan panelen op het land of een solar carport.


Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor panelen? Vraag dan een dakconstructie-check

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Zonnedak 3 min. leestijd
Verduurzamen: zo start je

We kunnen ons goed voorstellen dat de energietransitie als een grote stap voelt. Want waar doe je goed aan? En…

Zonnedak 3 min. leestijd
Kantoren met laag energielabel steeds minder waard

In dit artikel lees je meer over: Hoe meer energie een kantoorpand verbruikt, hoe lager de waarde. Uit onderzoek van…

Zonnedak 3 min. leestijd
Verzeker je vastgoedwaarde voor de toekomst en handel nu.

Een update over de huidige wet- en regelgeving voor jouw vastgoed. Zodat jij niet meer achter de feiten aanloopt en…

Zonnedak 3 min. leestijd
Winst voor je vastgoed met deze energieoplossingen

De afgelopen jaren hebben bewezen: niets zo veranderlijk als de energiemarkt. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de…

Naar kennisbank