Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
21/12/2022

Landelijk Actieplan Netcongestie: creatieve oplossingen nodig voor behalen Klimaatdoelstellingen 2030 

Onze Senior Grid Specialist Wannes Devillé sprak vandaag met de NOS om context te geven aan het Landelijk Actieplan Netcongestie wat vandaag door Rob Jetten is gepresenteerd. Vanuit Solarfields juichen wij dit enorm toe, maar er zijn ook zorgen over de uitrol van het plan. Dit kost tijd, welke er niet is. We spreken Wannes erover.

Wat is het probleem rondom het elektriciteitsnet? 

Het huidige elektriciteitsnet is niet ingericht om voldoende duurzame energie te transporteren en zit dan ook op veel plekken ‘vol’. Dit zorgt ervoor dat onder andere duurzame projecten, zoals zon- en windenergie, vertraagd worden of helemaal niet uitgevoerd kunnen worden.  

Het belemmert ook de verduurzaming van bedrijven. Ze kunnen de duurzame elektriciteit niet geleverd krijgen. Dit is echter wel nodig om van fossiele, niet duurzame, energiebronnen af te kunnen stappen.  

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen, is het dus noodzakelijk om het huidige elektriciteitsnet uit te breiden, maar ook slimmer te gebruiken. Zonder concreet deze stappen te zetten, behalen we de klimaatdoelstellingen niet.  

Stap voorwaarts 

Vanuit de sector juichen wij dit plan van Rob Jetten enorm toe. Het is een mooie stap voorwaarts voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Wel vrezen we dat de uitrol ervan veel tijd gaat kosten. Tijd, die er gewoonweg niet is.  

We begrijpen dat 2030 nog ver weg klinkt, maar de benodigde uitbreidingen of aanpassingen van de wetgeving duren erg lang. In ons vakgebied is 2030 dus eigenlijk best al wel dichtbij. En in de tussentijd moeten we via creatieve oplossingen blijven doorgaan met het ontwikkelen van duurzame projecten. 

Wat is er nodig om het op te lossen?  

Vanuit de sector zien we verschillende oplossingen om het elektriciteitsnet efficiënter en effectiever te gebruiken. Hiervoor is het noodzakelijk dat er wetswijzigingen doorgevoerd worden. Zo zien we de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘vluchtstrook’, wat theoretisch al mag maar weinig daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Deze ‘vluchtstrook’ is al aangelegd voor bepaalde situaties en is klaar voor gebruik. Helaas staan de verkeerslichten nog op ‘rood’ en moeten deze door wetswijzigingen op ‘groen’ gezet worden.  

Blijven zoeken naar creatieve oplossingen 

Daarnaast is het belangrijk dat we blijven zoeken naar creatieve oplossingen. Vanuit Solarfields hebben we door creatief denken op verschillende plaatsen in Nederland zonneparken kunnen bouwen, die eigenlijk niet gerealiseerd zouden kunnen worden vanwege een te vol elektriciteitsnet.  

Denk hierbij aan Solar Carport Biddinghuizen, zonnepark Dorhout Mees en zonnepark Hollandia. Bij het laatste maken we gebruik van het private net van een nabijgelegen fabriek. Onze stroom wordt geleverd aan hun private net waar ook hun fabriek en een Warmtekrachtcentrale op aangesloten zijn. Alle stroom wat niet lokaal gebruikt wordt, gaat daarna via hun bestaande aansluiting het net op.  

Bouw waterstofinstallatie 

We kunnen helaas nog niet alle stroom, die we zouden kunnen produceren ook daadwerkelijk afzetten. Daarom bouwen we hier volgend jaar in samenwerking met Avitec en RePowered aan een waterstofinstallatie. Een klein energienetwerk dus waarin we flexibel gebruik maken van de beschikbare stroom!  

Het is tijd voor actie 

Wij juichen het Landelijk Actieplan Netcongestie van harte toe, maar vragen ook om nieuwe wetswijzigingen en daadwerkelijke implementatie van bestaande wetgeving om op deze manier versneld capaciteit op het net te kunnen creëren. Het is tijd voor actie en een versnelde aanpak om samen de klimaatdoelstellingen te behalen.  
 
Benieuwd naar het item van NOS? Je kunt het hier bekijken.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact