Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
07/12/2022

Wat is het beste moment om een zonnedak te nemen? 

“Elk jaar dat je wacht met het nemen van zonnepanelen, is een jaar minder rendement.” Bram Sluijk, Business Developer Rooftop, neemt ons mee in de vraag die hem vaak wordt gesteld: ‘Wat is nou het beste moment om een zonnedak te nemen?’ 

Bram werkt binnen Solarfields als Business Developer Rooftop. Hij houdt zich in deze functie bezig met de verschillende stappen die nodig zijn voor het realiseren van een functionerend zonnedak.  

Wanneer starten met zonnepanelen op mijn dak? 

De aanschafprijs van zonnepanelen daalt al ongeveer zo’n 15 jaar en daarnaast worden zonnepanelen steeds efficiënter. Vanwege de coronapandemie is die prijsdaling (tijdelijk) gestokt. Bovendien zijn de levertijden van de panelen behoorlijk lang. Dit komt mede door de harde lockdowns in China, waar de meeste zonnepanelen vandaan komen. Toch is dit allemaal, volgens Bram Sluijk, geen reden om te wachten met de aanschaf van een zonnedak op jouw pand. 

Uitstellen loont niet 

Volgens Bram Sluijk zijn er nog steeds pandeigenaren die wachten met het aanschaffen van zonnepanelen, omdat ze denken dat panelen steeds meer energie kunnen opwekken tegen een lagere prijs.  

“De vraag die je jezelf moet stellen is; waarom schaf je iets aan? Je neemt zonnepanelen omdat je zelf energie wilt opwekken en omdat panelen financieel rendabel zijn. Elk jaar dat je wacht met het plaatsen van zonnepanelen, is weer een jaar wachten totdat je een hoog rendement kunt realiseren. Jammer omdat (vooral nu) de energieprijzen hoog zijn.” zo stelt Bram Sluijk 

Langdurige projecten 

Bram vertelt over zijn werkzaamheden bij Solarfields: “De projecten binnen Solarfields kennen een lange looptijd. We hebben het hier over zonnedaken vanaf 4000 m2. Er gaat minimaal twee en vaak drie jaar aan vooraf, voordat deze zonnepanelen daadwerkelijk op je dak liggen.” 

“Wanneer je de aanschaf gaat uitstellen, komt er al snel een jaar bij. Wat de prijzen dan zullen zijn kan niemand, gegeven de onzekere geopolitieke situatie, voorspellen.”  

Stap voor stap 

Bram vertelt dat er in de ontwikkeling van een plan naar een functionerend zonnedak zoveel stappen te zetten zijn, dat je er nooit vroeg genoeg mee kunt beginnen.

“Allereerst is er de subsidieaanvraag voor een SDE+ subsidie bij de Rijksoverheid. Daarnaast moet je een aansluiting op het stroomnet regelen.” vertelt Bram over de eerste stappen, die hij samen met dak-eigenaren uitvoert.

“Ook moet je huidige dakconstructie bekeken worden. Is je dak geschikt voor zonnepanelen of moet er een versteviging plaatsvinden? Wat is de staat van de huidige dakbedekking. Misschien moet deze wel over enkele jaren vervangen worden. Dan kun je je de vraag stellen of je dat niet eerder wilt doen. Want de panelen die je wilt aanschaffen, liggen er in principe wel 25 jaar op.”  

Netcongestie 

“Momenteel hebben we te maken met netcongestie. Dit houdt in dat er steeds meer regio’s in Nederland zijn waar je met een nieuwe aansluiting niet automatisch meer op het stroomnet wordt aangesloten. Je komt dan vaak op een wachtlijst te staan.” vertelt Bram.

“Toch moet je je daardoor niet laten weerhouden. Zaak is dat je zo snel mogelijk op die wachtlijst terecht komt, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. In de praktijk kan de wachttijd meevallen. De personen op de wachtlijst vallen regelmatig af. Feit is dat, elke maand die je wacht met zelf energie opwekken, je elke maand die hoge energierekening moet betalen.” 

Wij doen 98%  

“Solarfields is expert op het gebied van zonnedaken en adviseert over elk onderdeel van het traject: van plan tot uitvoering.” zo stelt Bram Struijk. “Ook voor de financiering en onderhoud kun je bij ons terecht. Solarfields kan bijvoorbeeld ook je dak gaan huren. Ik durf wel te stellen dat wij je 98% van het werk uit handen kunnen nemen. Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen via dit formulier.” 


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact