Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
13/10/2022

Brandveiligheid: hoe kijkt de brandweer naar PV-installaties?

We haken aan tijdens een conference of practice van Brandweer Nederland. Het thema? De (brand)veiligheid van zonnepanelen. De dag staat in het teken van het uitwisselen van kennis en ervaringen. Met als doel om pv-brandbestrijding voor alle stakeholders zo veilig mogelijk te maken. Je leest hier de bevindingen.

Kennisuitwisseling tussen verschillende branches

Een gemengd publiek zit klaar voor de kennissessie over de brandveiligheid van PV-installaties. Alleen al door de grootte van de groep, merk je dat hier een actueel onderwerp wordt besproken. Van commerciële adviseurs tot de brandweer uit Gelderland en werkgroepen van Rijkswaterstaat: de aanwezigen zijn opzoek naar elkaars kennis.  

De aftrap is dan ook een korte vragenronde. Waar loopt jouw branche tegenaan? Met welke vraagstukken rondom PV-installaties en brandveiligheid krijg je te maken? We horen zaken als de eisen van verzekeraars, scope-12 keuringen, afschakelen en uitschakelen van parken en meer. De nieuwsgierigheid naar de wet- en regelgeving én praktijkervaring rondom deze onderwerpen is duidelijk merkbaar.  

Wat vertelt de theorie ons over brandveiligheid van zonnepanelen?

We staan stil bij de theorie. Wat is zon-pv eigenlijk en wat zijn de risico’s? Niels van Veen van het RIVM deelt de resultaten van één van hun laatste onderzoeken. Het zijn duidelijke conclusies: zo is voornamelijk de ondergrond onder de panelen bepalend voor de brandgevoeligheid in de praktijk. En de schadelijke stoffen die vrijkomen bij een brandend paneel, zijn zeer minimaal en eigenlijk niet gevaarlijk voor de directe omgeving. Basiskennis die hard nodig is binnen de branche. 

Voorkom kleine technische foutjes

Uit de gesprekken blijkt al snel dat de enkele branden die in de praktijk plaatsvinden, vooral te maken hebben met kleine technische details. Zoals het goed afsluiten van een deurtje van een omvormer. Er wordt dan ook gezegd: “Door zulke ‘foutjes’ merk je echt dat PV nog een nieuwe branche is. Alle stakeholders moeten deze installaties nog door en door leren kennen. Stap één is daarom elkaar bewust maken waarom zorgvuldigheid zo belangrijk is. Van installateur tot brandweerman, we moeten dit met elkaar leren.”  

Dat brengt de dialoog direct bij een volgend punt. De groep concludeert dat ook hier sprake is van regelgeving die achterloopt op de praktijk en techniek. En omdat die regelgeving nog ontbreekt, is het extra belangrijk om al tijdens de ontwerpfase van PV-installaties met elkaar in gesprek te gaan.  

Solarcarport Biddinghuizen als praktijkvoorbeeld

Direct wordt de daad bij het woord gevoegd. Met elkaar volgen we Asset Manager Bernd Nijen Twilhaar naar Solarcarport Biddinghuizen op het festivalterrein van Lowlands. De Solarcarport in Biddinghuizen is een mooi praktijkvoorbeeld van een intensieve samenwerking tussen brandweer, projectontwikkelaar en andere stakeholders.  

Op het park gaat de kennisdeling verder.  De brandweer deelt samen met Bernd hun ervaringen over de samenwerking. Ze laten voorbeelden zien die de brandveiligheid ten goede komen. Zoals een schakelknop waarmee de brandweer (delen van) de Solarcaport kan uitschakelen. Zonder dat hier de tussenkomst van een (net)beheerder voor nodig.  

Ze vertellen dat er echt sprake is geweest van scenariodenken. Elkaar vragen stellen tijdens ontwerp en ontwikkeling van het park: hoe komen we er? Hoe loopt de blustoevoer? Kunnen we bluscompartimenten ontwikkelen? Wie schakelt het park uit? Kunnen we waterschade en het uitschakelen van het park beperken?   

De veiligheid van zonneparken als uitgangspunt

Ondanks de vele stakeholders bij zo’n project, willen we allemaal hetzelfde. De veiligheid van een park, het voorkomen van branden, is voor iedereen het doel. Daarbij is het soms schipperen tussen must need en nice to have. Je kan immers ook te ver gaan: “Uiteindelijk hadden we een gesprek over een signaleringslampje. Waarvoor we dan extra stroomtoevoer moesten regelen, want bij het uitschakelen van het park zou dat lampje natuurlijk niet werken. Dan weet je, nice to have, maar niet noodzakelijk.” 

Omdat de uniformiteit nu mist, zowel bij veiligheidsregio’s als projectontwikkelaars, is het soms moeilijk om tot oplossingen te komen. Samenwerkingen zijn daarom echt belangrijk. De expertise is aanwezig in Nederland, maar de vraag is hoe je dit op de juiste plekken krijgt. Een dag als vandaag is daar een erg mooie aftrap voor. Het delen van kennis en ervaring is hier absoluut gestart.  


Lees verder

Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer
Persbericht Biedplichtcontract Enexis
Persbericht 18/01/2024

Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering 

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact