Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
19/07/2022

De oplossing voor een 100% duurzaam energiesysteem

De energiemarkt verandert in rap tempo. Grootschalige, fossiele productie maakt plaats voor zonne- en windenergie en dat is maar goed ook, want in 2050 moet onze energievoorziening 100% duurzaam en CO2-neutraal zijn. Om de energietransitie te versnellen is een slim energiesysteem noodzakelijk. Wat dat is? Wij leggen het je graag uit.

In het Klimaatakkoord hebben we vastgelegd dat onze energie in 2030 minimaal 70% herbruikbaar moet zijn. Dit betekent dat we steeds meer elektriciteit zullen gaan opwekken met hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Dat lukt aardig.
Zowel particulieren als bedrijven zien steeds meer het belang in van duurzame energie, en de Rijksoverheid stimuleert op haar beurt de productie van bijvoorbeeld zonne- en windenergie via subsidies en belastingvoordelen.

Ideale wereld

Toch brengt het duurzame energiesysteem ook de nodige uitdagingen met zich mee. In een ideale wereld komt het aanbod van zon en wind overeen met de vraag naar duurzame energie, maar dit droomscenario is natuurlijk niet realistisch. In de praktijk zal het vaker voorkomen dat er meer of minder zonne- en windenergie is, dan dat er vraag is. Hoe graag we het ook zouden willen; we kunnen niet zelf bepalen wanneer de zon schijnt, of hoe hard het waait.

Systeemintegratie

Om tot een volledig duurzaam energiesysteem te komen, is systeemintegratie daarom noodzakelijk. Dat wil zeggen dat de opwek, transport, opslag en verbruik op lokaal niveau slim aan elkaar is gekoppeld. Systeemintegratie moet er uiteindelijk voor zorgen dat we het elektriciteitsnet efficiënter benutten en overschotten hernieuwbare energie niet meer weggooien, want dat is zonde. Een belangrijke bijkomstigheid is dat de maatschappelijke kosten van de energietransitie op deze manier beheersbaar blijven. 

Samen staan we sterk(er)

Om systeemintegratie te laten slagen is één ding heel belangrijk: samenwerken. Samen bereik je meer, maar waar moet je beginnen? Om vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen moet je onder andere naar de opslag van energie kijken. Neem bijvoorbeeld zonne-energie. Als je deze kan opslaan, overbrug je piekmomenten en seizoensverschillen. Door de opslaglocaties slim te kiezen, kan je vervolgens het aanbod en verbruik beter afstemmen en daardoor worden kosten van energietransport beperkt.

Aan de slag met systeemintegratie

Samen kunnen we één duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en veilig energiesysteem bouwen. Dus wil jij ook aan de slag met systeemintegratie? Breng dan allereerst je omgeving in kaart. Welke initiatieven zijn er al? Waar liggen de kansen voor samenwerkingen? Bekijk goed met welke publiekelijke, private en maatschappelijke partijen je kunt samenwerken om je steentje bij te dragen en zet ook een stap in de groene richting.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact