Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
26/07/2018

Hittegolf in Nederland: Wat doet dit met de opbrengst van zonnepanelen?

Veel zonuren, strakblauwe lucht en een thermometer die ruim boven de 25°C blijft hangen. Kortom, we hebben weer te maken met een hittegolf. Betekent dit ook direct een recordopbrengst in de zonnestroom? Dat ligt toch iets genuanceerder. We leggen u graag uit waarom dit zo is.

Zonuren
Laten we beginnen met het belangrijkste, de hoeveelheid beschikbare zonuren. Zonuren zijn van essentieel belang voor een zonnepark. Dit zijn immers de uren waarop een zonnepaneel stroom kan opwekken. Wanneer we veel zonuren op een dag hebben, is dit dus uiteraard positief. Zo is er bij zonnepark de Kie in de maand juni veel energie geleverd. Dit komt overeen met de verwachtingen. Het is namelijk in Nederland de langste maand van het jaar. Dus in juni zijn er dus ook meer zonuren dan in de wintermaanden, wanneer de opbrengst lager zal zijn. De langste dag ligt inmiddels bij deze hittegolf al achter ons wat dus betekent dat we minder tijd hebben om de stroom op te wekken. Gelukkig scheelt dit geen uren en zijn er nog genoeg uren over om stroom op te wekken in deze hittegolf.

De lucht
Wanneer u zich afvraagt of uw aangeschafte ZonneDelen of eigen zonnepanelen het goed doen, kijk dan even naar boven. De lucht is namelijk ook een belangrijk aspect voor de zonopbrengst. Wanneer er veel bewolking is, is de zonopbrengst aanmerkelijk lager dan wanneer er een strakblauwe lucht is. De komende week hoeven we ons hierover dus geen zorgen te maken. De verwachting is dat er op dit vlak geen wolkje aan de lucht zal zijn.

De panelen
Goed, met de zonuren en de luchtkwaliteit zit het de komende week dus wel goed. Maar hoe presteren onze panelen in deze warmte? Dit antwoord zult u wellicht verbazen. De ideale temperatuur voor een zonnepaneel ligt namelijk een stukje lager. Rond de 25°C presteert een zonnepaneel optimaal. Elke graad warmer resulteert in een iets lagere efficiëntie van de panelen. Gemiddeld genomen is dit circa -0.4% per graad boven de 25°C. In de volle zon worden de panelen tijdens het piekmoment ruim 45°C. In de praktijk betekent dit een rendementsafname van circa 5 – 8% gedurende de hittegolf.

Gelukkig is dus niet de warmte maar de hoeveelheid zonuren belangrijk en maatgevend voor de totale opbrengst. Kortom, ook met een hittegolf als deze, leveren de door Solarfields gerealiseerde zonneparken volop stroom.

We kunnen met deze heldere dagen en vele zonuren zeker weer rekening houden met een topmaand!


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact