Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
17/11/2020

Investeren in CO2-opslag wordt onnodig aantrekkelijk gemaakt

Vier multinationals gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee. Deze subsidie is omstreden, omdat het een enorm bedrag is voor iets dat op deze schaal nog nooit is gedaan.

Wereldwijd zijn er minder dan 25 actieve grote projecten voor CO2-opslag. Het zogeheten Porthos-project in de Noordzee moet echt een doorbraak vormen voor Europa. CO2 wordt afgevangen uit het rookgas dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen. Via pijpleidingen wordt dit vervoerd naar, in dit geval, een leeg gasveld. In Rotterdam is eerder al jaren gewerkt aan Road, ook een project om CO2 onder de zeebodem op te slaan. Ondanks €150 mln aan toegezegde subsidie, waarvan zo’n 10% is uitgekeerd, kwam Road niet tot stand. Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products doen met Porthos dus een tweede poging. Ze zullen daarvoor aanspraak maken op subsidies voor vergroening van de Nederlandse energievoorzieningen (SDE). Tot nu toe gingen deze gelden vooral naar aanleg van zonneweiden en windturbines. Vanaf 24 november kunnen bedrijven ook subsidie aanvragen voor het afvangen en opslaan van CO2, oftewel CCS (carbon capture and storage).

De subsidieaanvraag wacht nog op de laatste handtekeningen, zeggen woordvoerders van zowel Shell als ExxonMobil. Maar het is evident dat de aanvraag er komt. Vorige maand werd bekend dat de Europese Commissie er een subsidie van €102 mln voor wil verstrekken. Als de bedrijven subsidie aanvragen, is de kans groot dat ze het geld ook krijgen, zeggen betrokkenen tegenover het FD. Opslag in een gasveld moet voorkomen dat de CO2 in de lucht komt. Afgelopen zomer schreef minister Wiebes, van Economische Zaken en Klimaat, dat de overheid sinds 2008 ongeveer €4,5 mrd heeft uitgekeerd aan SDE-subsidie. Met die miljarden is zo’n 42 megaton CO2-uitstoot bespaard. Porthos moet, als alles goed gaat, in vijftien jaar zo’n 37 megaton aan CO2-uitstoot besparen, met een subsidie van naar schatting dus zo’n €1,5 mrd.

‘CCS is goed-Subsidie is omstreden omdat enorm bedrag zou gaan naar iets wat op deze schaal nooit is uitgeprobeerd Vier concerns gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in gasveld onder Noordzee koper dan vrijwel alle andere maatregelen’, aldus een woordvoerder van Shell. ‘Het is een technisch experiment, en dus ook een maatschappelijk experiment. Of het gaat lukken, daar moet je vraagtekens bij plaatsen’, zegt Ebel Kemeling van adviesbureau MJ Hudson Spring over Porthos. ‘Dus dit kan een politieke schietschijf worden.’ Hij vraagt zich af of CO2-opvang ‘de nieuwe biomassa is’. Energiebedrijven kregen miljardensubsidies om houtkorrels te verbranden in kolencentrales. Daar kwam steeds meer verzet tegen. Bijstook leidt ook tot CO2-uitstoot en tegenstanders wezen erop dat in Noord-Amerika bomen werden gekapt om in Nederlandse kolencentrales te verdwijnen.

Verschenen in Het Financiële Dagblad – 16-11-2020

Eerdere schreven we al dat wij ons zorgen maken over de aankomende SDE++ ronde. Je vindt het artikel over CCS hier.


Lees verder

Algemeen 25/07/2024

ESG Report 2023

Lees meer
GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact