Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
08/02/2023

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je graag duurzame energie gaan opwekken door zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je bedrijfspand? Dan is het belangrijk om te weten of het dak in de huidige staat geschikt is voor duurzame opwek. Solarfields werkt samen met de experts van WSP. WSP is het grootste advies- en ingenieursbureau ter wereld en actief in vrijwel elk land en elke denkbare discipline. Taco Klevering, senior adviseur voor constructies en funderingen, vertelt wat er moet gebeuren om van een ‘gewoon’ dak naar een duurzaam zonnedak te switchen.

Wat doen jullie precies?

Taco Klevering: ‘Voor Solarfields controleren we de dakconstructies, meestal uitgevoerd in staal, waar zonnepanelen op moeten komen. Het maakt daarbij nogal verschil of er sprake is van een plat of schuin dak. Op hellende daken is namelijk altijd voldoende afschot, waardoor water makkelijk wordt afgevoerd. Platte daken zijn vaak heel licht uitgerekend en extra gevoelig voor doorbuigingen bij extra belasting. Dan heb je kans op wateraccumulatie, waarbij regenwater op dak blijft staan en dat zorgt voor extra belasting.

Het aanbrengen van zonnepanelen en bijbehorende ballast betekent een flinke extra dakbelasting van zo’n 25 kilo per vierkante meter. Dat is vaak een verdubbeling van de permanente belasting. Vervolgens nemen we ook de sneeuwbelasting mee in de controleberekeningen.’

Hoe gaan jullie te werk?

‘Allereerst willen we graag alle tekeningen en berekeningen van het dak kunnen bekijken. Die vragen we op bij de opdrachtgever, de gemeente of halen we uit een archief. Daarmee kunnen we een goede herberekening maken, inclusief de hogere belastingen van een zonnedak.

Wanneer die gegevens niet voorhanden zijn, gaan we de situatie ter plekke onderzoeken. We kijken dan naar de overspanningsrichtingen, de afmetingen van de kolommen en die van de stalen liggers. Daarmee kunnen we ook berekenen of de huidige constructie voldoende is. We kijken overigens ook meteen rond of er misschien schade op andere plekken is, dan de dakconstructie. Als een soort extra service.

Verder controleren we of er voldoende hemelwaterafvoeren zijn. Daarnaast kijken we naar de capaciteit van de nooduitlaten. Die werken wanneer de hemelwaterafvoeren het water niet meer kunnen verwerken of verstopt zijn. Tot 20 jaar geleden waren die nooduitlaten veel smaller. Tegenwoordig moeten ze de volledige hoeveelheid water, die valt bij steeds vaker voorkomende stortbuien, kunnen afvoeren.’ zo vertelt Taco Klevering.

Drie fases

‘In principe bestaat ons werk uit drie fases. Tijdens de eerste fase doen we een quickscan. We kijken dan naar de haalbaarheid van een zonnedak. Fase twee bestaat uit de definitieve rapportage. We geven dan aan, door middel van controleberekeningen, of het dak in de huidige toestand wel of niet kan worden voorzien van zonnepanelen.

Wanneer dat niet kan, treedt fase drie in werking. Daarin geven we aan welke maatregelen nodig zijn om het dak wel geschikt te maken voor zonnepanelen. Denk dan bijvoorbeeld aan zaken als het plaatsen van extra kolommen, het verstijven van stalen liggers of het plaatsen van diagonalen tussen de kolommen en liggers. Die aanpassingen kunnen vervolgens door een bouwbedrijf worden uitgevoerd.’

Een voorbeeld van een plat zonnedak

Betonnen daken

‘De eigenaren van betonnen daken lopen meestal niet tegen dit soort zaken aan. Het gewicht van betonnen daken is vaak al dermate hoog, tot 300 à 400 kilo per m2, dat het in verhouding minder uitmaakt als daar nog 25 kilo per m2 aan zonnepanelen bij op komt.’ concludeert Taco.

Met zakelijke zonnepanelen op je dak kun je je eigen 100% duurzame energie opwekken. Daarnaast zorg je voor duurzame inkomsten met de opbrengst van je zonne-energie. Zo is je bedrijf minder afhankelijk van onzekere energieprijzen én draag je bij aan een groene en gezonde toekomst. Meer weten? Maak hieronder gelijk een afspraak:


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact