Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
05/07/2022

Zonnepanelen: leasen, kopen of je dak verhuren?

Steeds meer ondernemers willen hun bedrijfspand verduurzamen. Een positieve ontwikkeling, want een energiezuinig pand biedt voordelen voor je bedrijf én het milieu. Eén relatief simpele en tevens winstgevende manier om een stapje in de groene richting te zetten, is door zonnepanelen op je bedrijfsdak te plaatsen. Hiervoor zijn verschillende opties, zoals kopen, leasen, of je dak verhuren.

Oké. Je wilt zonnepanelen op je dak. Die keuze is gemaakt, maar nu begint het eigenlijk pas. Want hoe ga je die zonnepanelen installeren? Is je dak wel geschikt? En kies je voor kopen, leasen, of je dak verhuren? Wij zetten de belangrijkste informatie voor jou op een rij.

Zonnepanelen kopen

Zelf een zonne-installatie kopen wordt het meest gedaan door kleine mkb’ers. Met een eigen installatie op het dak, produceer je zelf duurzame energie en hoef je minder af te nemen van het elektriciteitsnet. Ook industriëlen met een hoog verbruik kiezen voor deze optie, omdat de installatie zich snel terugverdient. Daarnaast beschikken ze over een technisch team dat efficiënt kan inkopen en installeren. Kies je voor zonnepanelen kopen? Dan blijf je zelf de baas op het dak. Houd hierbij wel in gedachte dat wanneer je kiest voor kopen, het volledige risico bij jezelf ligt.

Je bedrijfsdak verhuren

Ben je een mkb-ondernemer met weinig energieverbruik? Dan is je dak verhuren voor zonnepanelen de meest voor de hand liggende optie. Je tekent een overeenkomst, je verhuurt je bedrijfsdak en je krijgt ieder jaar een vaste vergoeding per geplaatst zonnepaneel, zonder dat je verantwoordelijk bent voor je installatie of de hoeveelheid zonnestroom die op je opwekt. Het mooie aan deze optie is dat je geen investering doet en daardoor loop je vrijwel geen risico. De stroom die wordt opgewekt, wordt geleverd aan het net.

Zonnepanelen leasen

Deze optie is interessant wanneer je wat meer eigen energieverbruik hebt. Bijvoorbeeld wanneer er een productieproces plaatsvindt onder jouw bedrijfsdak. Zonnepanelen leasen werkt heel simpel. Je betaalt een vast leasebedrag per maand en daarvoor schaft de leverancier de panelen aan, installeert ze op het dak en neemt het onderhoud en beheer voor zijn rekening. Je profiteert dus direct van de opgewekte zonne-energie en de inkomsten bij teruglevering aan het net.

Wat kies je?

Iedere optie heeft voor- en nadelen en welke keuze het beste is voor jou, is afhankelijk van diverse factoren. Een expert kan jou daarin van advies voorzien. Maarten te Velde, Senior Projectontwikkelaar bij Solarfields, legt uit: “In eerste instantie wil men vaak zelf investeren in een zonne-installatie, maar als we ze dan vertellen over de risico’s en het financiële aspect, kiezen ze uiteindelijk toch vaak voor huren of leasen. Wij zijn bovenal erg blij als ondernemers wel de stap durven te zetten!”

Over Solarfields

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid in de energietransitie. Gelukkig voelen veel bedrijven dan ook de urgentie om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Eén daarvan is Solarfields. Solarfields heeft al ruim 450.000 zonnepanelen geïnstalleerd en helpt bedrijven door middel van een zonnedak verduurzaming haalbaar en betaalbaar te maken.


Lees verder

Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Dorkwerd
Algemeen 14/02/2024

De zon als oplossing voor de verduurzaming van de Nederlandse warmtevraag

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact