Nieuws
Blog 18/07/2023

Novar bouwt grootste zonthermiepark van Nederland

Het Groningse bedrijf Novar bouwt momenteel het grootste zonthermiepark van Nederland in Dorkwerd. Zonthermie is een innovatieve manier om duurzame energie op te wekken, waarbij zonnecollectoren zonlicht omzetten in warmte, waarmee water wordt verhit. Het is een uniek project met een omvang die past bij Novar als marktleider op het gebied van groene energiesystemen. 


Op het voormalige baggerdepot in Dorkwerd van K3/Lingedelta komen op twaalf hectare grond maar liefst 24000 zonnecollectoren te staan, die 37,44 megawatt aan energie kunnen leveren. “Het wordt het op drie na grootste zonthermiepark ter wereld”, aldus project director Emile Janssens van Novar. “We gaan het warme water leveren aan duurzaam nutsbedrijf WarmteStad en kunnen voorzien in ongeveer 40% van hun huidige warmtenetbehoefte.”

Toekomst


Novar is overtuigd van zonthermie als nieuwe duurzame energiebron van de toekomst. “Een zonnecollector vangt, wanneer de zon schijnt, zonlicht op. De collector werkt iets anders dan een zonnepaneel. Een vloeistof wordt door de collectoren gepompt, dat door het zonlicht wordt verwarmd. Deze verwarmde vloeistof wordt grotendeels ondergrond met leidingen verder vervoerd naar het warmtenet. De innovatieve vacuümtechniek van het Italiaanse bedrijf TVP Solar in de collectoren verwarmt het water – dat door de collectoren stroomt – tot 90 graden Celsius.”

Een veel gestelde vraag die Janssens krijgt is hoe het park werkt als de zon niet schijnt of als het winter is. “Ook voor bewolkte winters biedt de vacuümtechnologie een oplossing. De vacuümtechniek heeft een significante hogere opbrengst dan reguliere collectoren. Verder werken we met een buffervat van twintig meter hoog, waarin 6000 kubieke meter water aan warmtevoorraad kan worden opgeslagen.

Bekend


Novar – toen nog werkzaam onder de naam Solarfields – is zever jaar geleden al begonnen met de eerste plannen voor het park. “Zonthermie is nog niet heel erg bekend in Nederland. Wij willen als bedrijf nieuwe technologieën onderzoeken en oplossingen vinden op het gebied van duurzame energie en daar past zonthermie goed bij. Het zonthermiepark in Dorkwerd is een belangrijk project in het realiseren van een CO2-neutraal en aardgasvrij Groningen.”

Na een lange aanlooptijd van overleg met meerdere partijen en het doorlopen van alle vergunningsprocedures zit Novar momenteel in de afrondingsfase van het innovatieve energieproject, waarin K3/Lingedelta en de leverancier van de zonnepanelen TVP Solar participeren. Het is de bedoeling dat het park eind 2023 warmte gaat leveren aan WarmteStad. Met de opbrengst van het zonthermiepark kunnen 2500 tot 2600 bedrijven en huishoudens in Groningen van warm water worden voorzien.

De natuurlijke inpassing van het park in het landschap is van groot belang, vindt Novar. “Door een ecoloog is daarvoor een inrichtingsplan geschreven. Na afstemming met omwonenden en betrokken overheden wordt het park op palen gebouwd, waardoor er minder beton gebruikt hoeft te worden en er meer ruimte is voor bloem- en kruidenrijk grasland. Van het 22 hectare grote baggerdepot is 12 hectare bestemd voor zonthermie. Op de overige 10 hectare krijgt de natuur alle ruimte. Dit proces willen we zorgvuldig afronden. De opening van het zonthermiepark zal daardoor waarschijnlijk begin 2024 zijn.


Dit artikel is recent gepubliceerd in het “Kijk op het Noorden” magazine, editie 428 – juli 2023.


Lees verder

Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Persbericht Biedplichtcontract Enexis
Persbericht 18/01/2024

Enexis en Novar sluiten uniek contract over flexibele energielevering 

Lees meer
Zonnepark-paard
Blog 27/12/2023

Één wet die alles regelt

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact