Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
16/02/2021

Ganzenpoep op het zonnepaneel: hoeveel opbrengst scheelt dat?

GRONINGEN – De energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen onderzoekt in hoeverre vervuiling van zonnepanelen de opbrengst van zonneparken beïnvloedt. Het onderzoek vindt plaats op twee locaties: het grote zonnepark op Ameland en bij EnTranCe zelf.

Op het Waddeneiland worden de zonnepanelen twee keer per jaar ernstig vervuild wanneer daar de ganzentrek langskomt. ,,Die zitten dan vol met ganzenpoep”, zegt projectleidster Sandra Bellekom. ,,Het zonnepark ziet er dan vreselijk uit. Maar het is niet duidelijk wat de invloed is op de opbrengst van de panelen.” Bij EnTranCe wordt een kleiner aantal zonnepanelen onder de loep genomen. De helft wordt niet gereinigd, de rest wordt wel schoongemaakt maar met een wisselende frequentie: een keer per maand, per zes maanden of per jaar. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van enkele panelen bij het testcentrum van de proeftuin, die de onderzoekers zelf mogen vervuilen. En-TranCe werkt bij het onderzoek samen met Zonnepark Ameland, de beheerder Solarcentury en Hartclass, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het schoonmaken van zonneparken. De aanblik van de zonnepanelen zegt vaak niets over de vervuiling en de invloed op de productie, vertelt Bellekom. ,,Dat weten we op basis van de ervaringen van beheerders. We weten van een zonnepark dat sterk vervuild leek maar weinig verlies op de productie had. Maar andersom komt ook voor. Op een industrieterrein lagen panelen die op het oog schoon waren, maar daar bleek door een roetlaagje de opbrengst minimaal. Je hoort ook veel mensen over korstmosachtige randjes die zich aan de onderkant vormen. Je wilt weten wat het effect daarvan is.”

Inspectie met drones

Bij het Groningse bedrijf Solarfields dat zonneparken ontwikkelt, bouwt en beheert hebben ze enig inzicht in het effect van vervuiling, bijvoorbeeld van stof of vogelpoep. Met thermografische drones inspecteert de onderneming de zonneparken op onder meer de vervuiling van de panelen. Bernd Nijen Twilhaar van Solarfields noemt als voorbeeld een inspectie van het zonnepark bij Marum in september vorig jaar, waarbij van de 27.000 panelen er slechts 34 vervuild bleken. Nijen Twilhaar: ,,In het algemeen is de invloed van vuil op de productie minder dan 0,4 procent. Door de regen worden de panelen vaak goed schoongespoeld. Het is echter wel zo dat de locatie van het zonnepark een rol speelt. Bijvoorbeeld Scaldia (een zonnepark bij de Sloehaven in Zeeland, red.) heeft meer last van ‘soiling’ doordat het direct naast agrarische velden ligt waar vaak geploegd wordt. Bij Marum en zonnepark Geefsweer (bij Delfzijl, red.) is dat niet het geval en zien we minder vervuiling.”

Meten met sensoren

Nijen Twilhaar vertelt dat Solarfields in de loop van het jaar met sensoren testen gaat doen om vast te stellen wanneer panelen gereinigd moeten worden. Hij hoopt dat het project ‘concretere harde data’ oplevert. Bellekom: ,,Wat je natuurlijk uiteindelijk wilt weten, is wanneer de kosten voor het schoonmaken opwegen tegen het verlies aan opbrengst. Ik weet dat particulieren heel verschillende adviezen krijgen over de frequentie waarmee ze hun panelen moeten schoonmaken. Hoe vaak schoonmaken nodig is verschilt natuurlijk ook per locatie en de ligging van de zonnepanelen.” Het EnTranCe-onderzoek is nog betrekkelijk klein van opzet, maar Bellekom verwacht dat een grootschaliger onderzoek volgt. ,,Er is veel belangstelling voor. We hebben bijvoorbeeld al de vraag gekregen ook te kijken naar drijvende zonnepanelen.”

Dit artikel is op 13 februari verschenen in Dagblad van het Noorden.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact