Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
19/07/2016

Opnieuw forse overtekening van de SDE+ in de najaarsronde van 2016

Opnieuw forse overtekening van de SDE+ in de najaarsronde van 2016.
Ook in de najaarsronde van 2016 is de SDE+ fors overtekend. Er is voor 11,4 miljard subsidie aangevraagd terwijl het budget 5 miljard is. Dit leidt ertoe dat veel zonneparken voorlopig niet gerealiseerd gaan worden. Of er wel zonneparken zijn die subsidie ontvangen is nog onbekend. Duidelijk is dat het in dat geval moet gaan om parken die in de 2e fase (maximaal 11 ct/kWh) hebben aangevraagd. Andere initiatiefnemers kunnen opnieuw een kans wagen in 2017. Het budget voor 2017 is reeds bekend, lees meer

In het Energieakkoord voor duurzame energie is afgesproken dat Nederland in 2020 een aandeel van 14% hernieuwbare energieproductie heeft en dat dit aandeel in 2023 is doorgegroeid naar 16%. Het belangrijkste instrument dat het kabinet heeft om dit te realiseren is de SDE+. Voor 2017 is in de begroting een budget van € 11 miljard gereserveerd.

Op 7 maart 2017 opent de eerste ronde, waarbij tot 9 cent per opgewekte kilowattuur aangevraagd kan worden. Voor de meeste initiatiefnemers van zon projecten is dit te weinig. Een week later op 13 maart opent de 2e ronde voor projecten tot 11 cent en weer een week later tot 13 cent. Het basisbedrag voor zonPV is dit jaar iets lager dan het voorgaande jaar en ligt op 12,5 cent/kWh. Nog steeds een aantrekkelijk basisbedrag, maar wetende hoe de SDE+ toekenningen in 2015 en 2016 zijn verlopen een bedrag waar de meeste initiatiefnemers niet op zullen gokken.

Conclusie is dus dat projecten zeer kosteneffectief moeten zijn om daadwerkelijk duurzame energie te produceren. Dit betekent een significante druk op initiatiefnemers en overige betrokkenen om kritisch naar kosten en marges te blijven kijken van zonneparken. Wij verwachten dat deze druk de komende jaren blijft en dat als gevolg daarvan de kosten voor zonneparken verder gaan dalen. Dit is de enige manier voor zonneparken om binnen de SDE+ subsidie veilig te kunnen stellen.

Mocht u meer willen weten over onze aanpak en onze verwachtingen t.a.v. de SDE+ neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact