Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
30/10/2020

PBL: Nederland loopt ver achter met klimaatdoelen

Ondanks de dip in de CO2-uitstoot als gevolg van de coronacrisis, ligt Nederland ver achter op schema om zijn klimaatdoelen te halen. Het tempo in de besparing van broeikasgassen moet verdubbelen wil de doelstelling voor 2030 binnen bereik komen.

Tot die conclusie komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In de jaarlijkse Klimaat en Energieverkenning (KEV) onderzoekt het PBL hoe het vlot met de doelstelling voor 49 procent minder broeikasgassen in 2030. Vooralsnog stevent Nederland af op hooguit 34 procent minder uitstoot in 2030.

“Het zou eigenlijk twee keer zo hard moeten gaan,” zegt Pieter Boot van PBL. Dat valt dus niet mee, maar daarbij hoort een belangrijke nuancering. PBL telt alleen beleid mee dat op 1 mei van dit jaar concreet vastlag. Daarom vallen grote onderdelen van het vorig jaar gesloten Klimaatakkoord buiten de KEV. Dat geldt bijvoorbeeld voor de plannen om hele wijken aardgasvrij te maken en de CO2-beprijzing voor de industrie. De precieze CO2-prijs werd pas met Prinsjesdag bekend en het programma van minister Kajsa Ollongren om wijken van het aardgas te halen komt volgens PBL nog teveel neer op een soort ‘proeffase’. “Daar kunnen wij geen getallen aan ontlenen.”

PBL kan nog niet zeggen of het ‘Urgendadoel’ wordt gehaald. Bij de rechter dwong duurzaamheidsorganisatie Urgenda af dat Nederland dit jaar de CO2-uitstoot met 25 procent moet hebben teruggebracht. PBL concludeert al wel dat het zonder het coronavirus zeker niet was gelukt. Door de klap die economie werd toegebracht vanwege de pandemie en de lockdown komt 25 procent wel binnen bereik, maar tot in december blijft het spannend of dit klimaatdoel daadwerkelijk wordt behaald. Dat is onder meer afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis, maar ook van de vraag of het een koude winter wordt.

Verschenen in Het Parool – 29-10-2020


Lees verder

Visualisatie-Dorkwerd
11/05/2023

Bouw grootste zonthermiepark van Nederland bewijst belang van zonnewarmte in energietransitie.

Lees meer
18/04/2023

Time for Novar

Lees meer
Algemeen 18/04/2023

Tijd voor Novar.

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact