Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
13/07/2022

Projectmanagers van de toekomst

Vrijdagochtend, er wordt nog druk overlegd door collega’s. Vandaag komt een groep enthousiaste trainees een workshop volgen. Een omwonende, technisch ontwerper, gemeentelid en coöperatie zitten klaar. Tenminste, vandaag kruipen onze eigen collega’s even in de huid van deze vier personen.

Opdracht voor de trainees: maak een plan voor de realisatie van een zonnepark. Een park waar gemeente en omwonenden tevreden mee zijn én eentje die rendabel is. De werkelijkheid wordt zo realistisch mogelijk nagedaan. Zijn dit de projectmanagers van de toekomst?

Aan de slag

De casus is uitgelegd aan de trainees. Veel nieuwe begrippen. Want wat is procesparticipatie? Financiële participatie? En 50% lokaal eigendom, wat houdt dat eigenlijk in? Nadat de essentiële vragen zijn gesteld is het tijd om aan de slag te gaan.

In groepen van drie gaan de trainees aan de slag. Ze volgen hun traineeprogramma bij Vonk, een bedrijf dat traineeships ontwerpt en draait in Noord-Nederland. Vanuit Solarfields zitten de verschillende experts klaar voor de gedetailleerde vragen over de casus die voor iedereen zijn neus ligt. Ze zitten – in hun rol – verspreid door het gebouw. Het is net vossenjacht.

In gesprek

In de casus zijn een aantal randvoorwaarden voor het zonneproject opgenomen. Verder is het plangebied al aangewezen. Meer details zullen de groepen moeten opvragen bij de gemeente. De eisen en wensen van de omwonende en de energiecoöperatie moeten ook worden gekend. En dan is er nog de vraag aan de technisch ontwerper: kan dit ook echt?

Al snel wordt het de groepen duidelijk dat het ontwikkelen van een zonnepark niet over één nacht ijs gaat. En zeker niet in één traineedag past. Vol goede moed wordt er gesprek na gesprek gevoerd. Vervolgens ontmoeten de groepsleden elkaar weer rondom de tekentafel. En zo ontwerpen ze gestaag door.

Het plan

Aan het einde van de dag zitten er drie vermoeide maar voldane groepen bij elkaar. Het is tijd om elkaars plannen te bekijken. De ‘stakeholders’ schuiven nu aan als jury en luisteren kritisch naar de opgestelde plannen. Collega Finn vertelt waarom deze dag zo belangrijk voor hem is: “We willen onze kennis delen. Zorgen dat we een nieuwe generatie enthousiast maken om in de energiebranche te gaan werken. Jullie zijn de toekomst.”

Uit de presentaties blijkt al snel dat het enthousiasmeren is gelukt. Vol passie vertellen ze over hun plan. Vanochtend had nog niemand gehoord van lokaal eigendom of omgevingsfonds. Nu praten de trainees met groot gemak over hoe zij deze concepten in de praktijk zouden vertalen. Wat ons betreft zijn dit de projectmanagers van de toekomst.


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact