Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
27/09/2021

Recharge Earth: een positieve kijk op de energietransitie

Begin september vond Recharge Earth plaats. Hét platform voor professionals die zich bezighouden met de energietransitie. Bedoeld om elkaar te inspireren, kennis te delen en gezamenlijk de energietransitie te versnellen. Solarfields was erbij en Jan Stol mocht presenteren, dus aan hem de vraag: is het congres geslaagd…?

Over draagvlak en creatieve oplossingen

Startschot

“Een ambitieus doel, de insteek van Recharge Earth. Het uitgangspunt voor dit event is geweest om alle hoeken binnen de energietransitie een podium te geven. Van banken en netbeheerders tot wij als solar-experts. Heel breed maar met een duidelijk doel. Namelijk uitwisselen van kennis en expertise om de energietransitie te kunnen versnellen.”

“De urgentie van onze energietransitie is duidelijk. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, trapte af. Het startschot voor zo’n vierhonderd man om te delen hoe zij de energietransitie helpen. En om te horen hoe anderen dat doen.”

Creativiteit als oplossing

“In één van de verdiepende sessies was het woord aan ons. Zelf mocht ik samen met gedeputeerde Edward Stigter (Noord-Holland) vertellen over het bijzondere fenomeen van meervoudigruimtegebruik bij zonneparken. Een waardevolle blik op de wisselwerking tussen praktijk en beleid. We hadden een volle zaal met gevarieerde achtergronden. En in al die jaren sinds de middelbare school is er weinig veranderd: iedereen zat veilig achterin ;)”

“Ons verhaal als projectontwikkelaar is duidelijk: zonne-energie werkt als een trein voor onze energietransitie. De Nederlandse daken liggen steeds voller. Maar met alleen dak redden we het helaas niet. Ook zonneparken op land zijn hard nodig. En wij realiseren dat”

“Maar,  de ‘logische’ (afgelegen) gebieden raken in hoog tempo op. Om toch parken te realiseren mét draagvlak, zijn er creatieve oplossingen nodig. Die zijn er. Zoals onze Solar Carports bij het parkeerterrein van Lowlands in Biddinghuizen. Of ons zonenpark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen: dit park is gebouwd boven de waterbasins van aardappelzetmeelfabriek Avebe.

“Door de fantastische dubbelfunctie is er enorm maatschappelijk draagvlak voor deze projecten. Toch zie je deze projecten maar weinig want met de huidige subsidies zijn deze niet te realiseren. Voor deze tweestrijd vragen wij aandacht: we moeten draagvlak voor de energietransitie behouden. De provincie Noord-Holland heeft dit belang van creatieve oplossingen voor de energietransitie en de impact op maatschappelijk draagvlak al begrepen. En zelfs al omgezet in beleid en daadkracht. Bijvoorbeld met de app ‘Park the Sun’. Via deze app kan gemakkelijk de potentie van een solarcarport per parkeerplaats in beeld worden gebracht. Een mooi praktijkvoorbeeld van helpend beleid.”

Wij zijn er klaar voor, nu Den Haag

“Door ons verhaal te delen, hebben wij van veel mensen gehoord dat onze kennissessie een fijne mix was van de private sector en het bestuur. Afgezien van wat ongemak rondom ‘hoe groet je iemand tegenwoordig’, was het heerlijk om weer spontaan met mensen in contact te komen tijdens het congres. Zomaar een leuke ontmoeting in de rij bij de koffie bijvoorbeeld. En in al die gesprekken proefde je de urgentie van onze energietransitie. Een smeekbede aan Den Haag: beslis en maak beleid. Er moeten grote knopen worden doorgehakt en een lang formatieproces draagt daar niet aan bij. Wij hopen als Solarfields een positieve kijk te hebben gegeven op creatieve oplossingen met zonne-energie. Zelf hebben we in ieder geval veel geleerd!”

“Samen de zon”

Afbeelding Vloeivelden Hollandia: COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG


Lees verder

Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Algemeen 05/06/2024

Zien we jou op PROVADA 2024?

Lees meer
Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact