Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
Blog 23/02/2023

SCADA-meetsyteem: zo monitor je een zonnesysteem

Na de oplevering van een zonnepark of zonnedak begint de exploitatiefase. Een belangrijk onderdeel: als eigenaar van zo’n park of dak wil je uiteraard optimale prestaties voor jouw zonnesysteem. En dat willen wij ook. Daarom maken wij bij het monitoren van zonneparken gebruik van een speciaal meetsysteem, namelijk SCADA.

Wat is het SCADA-meetsysteem?

Maar eerst even wat informatie. Want wat is het SCADA-meetsysteem precies? Het SCADA-meetsysteem is een combinatie van een software- en hardwaresysteem dat data van zonnesystemen verzamelt, analyseert en visualiseert. De afkorting SCADA staat voor Supervisory Control and Data Acquisition Software. SCADA is een divers systeem. Zo ontvang je real-time data om te analyseren en worden gebeurtenissen geregistreerd en gearchiveerd zodat er rapportages van gemaakt kunnen worden. Een uniek systeem die technische fouten in, bijvoorbeeld omvormers, direct kan detecteren en zo dus ook opgelost kunnen worden.

Joran Kuperus werkt als asset manager bij Solarfields en houdt zich onder andere bezig met het monitoren van verschillende zonneparken. Met hem gaan we in gesprek over het SCADA-meetsysteem.

Hoe werkt SCADA?

“SCADA helpt ons om op detailniveau te kijken naar verschillende gegevens. Zo kunnen we analyseren op parkniveau, maar ook in detail op omvormerniveau. Eigenlijk kunnen we met SCADA in een oogopslag zien wat er mis is met een park. Zo zien we fouten en krijgen we inzicht waar we vermogen verliezen. Deze meldingen kunnen we op detailniveau bekijken. Zien we bijvoorbeeld dat een park minder vermogen opwekt dan het zou moeten, dan kunnen we daar goed induiken. Is er een omvormer die niet goed werkt, dan zien we dat terug in de analyses. Deze fouten kunnen we dan ook op afstand inzichtelijk maken herstellen”, vertelt Joran.

Waar ons vorige systeem reactief was bij gebeurtenissen of een wijziging van de waarden in een gebeurtenis, wordt met ons nieuwe SCADA-systeem proactief aangestuurd op het voorkomen van verliezen. Daarbij maakt het SCADA-systeem inzichtelijk waardoor de verliezen ontstaan. We kunnen nu we dus veel sneller ingrijpen en ervoor zorgen dat een asset optimaal werkt.

Slim systeem

Een andere speciale functie van het SCADA-systeem, is dat het systeem gebruik maakt van AI, oftewel artificial intelligence. Maar hoe werkt dit bij het monitoren van een zonnepark?

“Het systeem heeft de data van veel verschillende zonneparken opgeslagen. De bestaande data worden vervolgens gekoppeld aan zonneparken van dezelfde omvang die een gelijkwaardig vermogen opwekken, ofwel gevalideerde data. Door gevalideerde data te gebruiken, kan het systeem goed voorspellen hoe het park zou moeten presteren. Voldoet het park dan niet aan die data, dan kan er heel uitgebreid gekeken worden naar de verschillen”, aldus Joran.

Waarom het SCADA-systeem?

“Vanuit Solarfields Services begrijpen wij de behoeftes van onze klanten. Met onze expertise willen we ervoor zorgen dat jouw asset in topconditie is én blijft. We zorgen ervoor dat jouw zonnesysteem de aandacht krijgt die het verdient. Maar daarvoor hebben we wel het juiste analysesysteem nodig.”

“We hebben gekozen voor SCADA omdat deze tool historische data bijhoudt en daarmee voorspellingen kan maken. Door historische data te gebruiken, kunnen we bijvoorbeeld een goede voorspelling maken van het vermogen wat het park opwekt, maar ook wanneer het onderhoud nodig heeft”, vertelt Joran.

Analyses tot in detail

“Als asset manager ben ik ervan overtuigd dat we bij een zonnepark veel winst kunnen halen uit het oplossen van kleine verliezen die over een langere periode kunnen opstapelen. Daarom hebben we ook een systeem nodig die dit voor ons mogelijk maakt. SCADA werkt zelfregulerend: het maakt tabellen en rapporten en geeft in detail aan wat beter kan, maar ook wat slechter werkt dan voorheen. Daarnaast geeft het systeem duidelijk aan wanneer een asset onderhoud nodig heeft. Zo zorgen we voor een optimale performance van jouw installatie.”

“Een functie waar wij momenteel veel uit kunnen halen, is het tegen elkaar afzetten van grootschalige en meerjarige data. Op deze manier kunnen wij gegevens van parken en omvormers met elkaar vergelijken en daar de nodige conclusies uithalen. Met het oude systeem was dit niet mogelijk. Nu kunnen we parken van A tot Z doorlichten en zien waar de verliezen zitten. Dat is natuurlijk hartstikke waardevol.” vertelt Joran.

Wil je meer weten over het SCADA-meetsysteem of hoe Solarfields Services jou kan helpen met het optimaliseren en onderhouden van je asset? Neem contact met ons op en maak een afspraak.


Lees verder

Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer
Blog 15/03/2024

Can-do-mentaliteit over de grens

Lees meer
Zonnepark-paard
Blog 27/12/2023

Één wet die alles regelt

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact