Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
30/05/2022

In gesprek met R&J Inspecties over de Scope12

Bij een zonnedak komt veel kijken. En daarom staat er bij ons één ding centraal, namelijk: jou ontzorgen. Van het tekenen van een dakconstructie, tot aan bepaalde keuringen. Wij staan voor jou klaar. Toch doen we niet álles zelf. Voor bepaalde stappen schakelen we experts in. Dit doen we bijvoorbeeld voor een Scope12 keuring. Onze constructeur gaat samen met een gecertificeerd Scope-12 bedrijf op pad om het zonnedak volledig veilig te maken. Wij zijn mee geweest met Richard en Jet van RJ Inspecties. Zij kunnen je precies vertellen wat een Scope12 keuring inhoudt.

Meedenken in oplossingen

Richard en Jet hebben elkaar leren kennen in het werkveld en zijn inmiddels partners én werkpartners. Ze merkten in het werkveld dat een inspecteur vaak alleen maar de inspecteur was en niet meedacht in oplossingen. Richard en Jet wilden hier een verschil in maken, iets afkeuren is 1 maar het dan oppakken en begeleiden dat het wel een goedkeur wordt is 2. Daarom hebben ze besloten een eigen bedrijf op te zetten. Zo is ‘RJ Inspecties’ ontstaan.

‘’Om ervoor te zorgen dat er een mooi en vooral veilig zonnepanelenstysteem komt, vinden we het belangrijk om mee te denken met de klant. Dit doen we door advies aan de voorzijde te geven en mee te denken tijdens de bouw. Bij oplevering van het zonnedak keuren we samen met de klant of installateur het project. Kennisdelen, in gesprek gaan met de dakeigenaar of constructeur, samen naar een duurzame oplossingen zoeken staan in deze keuring centraal.” vertelt Jet.

Wekelijks staan Jet en Richard op het dak om de constructie van de zonnedaken en de installatie te checken. Hun doel is voor beiden partijen, zowel de dakeigenaar als de projectontwikkelaar, een veilig en duurzaam zonneproject.

Wat is de Scios Scope12?

We hebben het over een Scope12 keuring. Maar wat is dat eigenlijk precies? De Scope12 bestaat sinds midden 2020 en is een inspectiemethodiek voor zonnestroominstallaties. De onafhankelijke keuring checktde elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie. De scope 12 keuring is op initiatief van het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar en de inspectiebedrijven ontwikkeld. De inspectie zal met name worden toegepast bij de grotere installaties maar vanuit de verzekeraars komt ook al de vraag voor de inspecties bij de kleinere, particuliere, installaties.

De Scope 12 keuringen mogen alleen uitgevoerd worden door gediplomeerde inspecteurs die werkzaam zijn voor een Scios gecertificeerd bedrijf. ‘’Het is een strenge keuring maar dat vind ik goed’’ vertelt Jet. ‘’Zonnedaken brengen nou eenmaal risico’s met zich mee dus het is belangrijk om eventuele risico’s of problemen te voorkomen. Door de Scope12 keuring, ligt de kwaliteit van de zonnedaken een stuk hoger en zijn de risico’s een stuk lager.’’

Als inspectiebedrijf moet je gecertificeerd zijn om de Scope12 uit te mogen voeren en de inspecteur die de inspecties uitvoert moet scope 12 gediplomeerd zijn. “Ons bedrijf is door de KIWA geauditeerd en zijn daardoor Scios gecertificeerd. Richard heeft daarlangs het Scope 12 examen moeten doen. Dit is een theorie en praktijkexamen. Het is een streng examen maar dat is juist goed. Zo blijft de kwaliteit van de inspecteurs en de inspecties hoog. En zo voorkomen we eventuele risico’s bij zonnedaken.’’

Tijd om te keuren

’Tijdens de keuring weten we precies wie wat doet, we zijn zo op elkaar afgestemd. We kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. We vinden veiligheid een zeer belangrijk item ook gericht op het veilig uitvoeren van de keuring. Met twee zie je meer en je hebt altijd een back-up voor als het nodig zou zijn. Je werkt toch met onderspanning staande delen. ‘’Jet is ook onze fotograaf. Bij aanvang van de keuring maakt Jet foto’s van alles wat we gaan checken. Zo hebben we beeldmateriaal van hoe we een zonnedak hebben aangetroffen. Op die manier kan er achteraf geen onduidelijkheid ontstaan. ‘’

’De keuring bestaat uit drie onderdelen, de visuele inspectie van de gehele installatie zowel DC als AC-zijdig, alle elektrotechnische metingen en de controle op de benodigde tekeningen, berekeningen en documentatie. Als we het dak opgaan, nemen we de juiste materialen mee waarmee we de installatie checken. Zo hebben we de Benning PV-1, dit is een Solar Installatie Tester. De Benning gebruik ik op het dak om de vereffening(aarding) op de draadgoten en onderconstructie te checken.’’ vertelt Richard.

‘’Dit is de enige meting die we steekproefsgewijs uit mogen voeren, alle andere metingen dienen 100% uitgevoerd te worden, dit om te garanderen dat je een onafhankelijk keuring hebt. Wanneer ik de vereffening visueel bekijk en doormeet, kijkt Jet ondertussen het ballastplan met de werkelijke situatie na. Samen doen we de visuele check van de panelen, het montagemateriaal, het kabelmanagement en de connectoren. Daarna gaan we de omvormers visueel nakijken en doormeten. Zo meet je of er geen fouten in de bekabeling zitten. Meten is weten en je kunt beter dubbel contoleren dan dat je ervan uitgaat dat het veilig is.’’

Ook verzekeraars kijken mee

‘’Sinds 2020 is de Scope 12 in het leven geroepen maar nog niet officieel verplicht. Verzekeraars en de overheid willen er wel naar toe dat iedereen verplicht is om zijn of haar zonnedak te laten controleren door een gecertificeerd bedrijf. Alle installaties die wij keuren, melden we aan in een bepaald systeem, genaamd: SCIOS-portaal. De uitslag van de keuring wordt daarin vernoemd en dit dient binnen de 28 dagen na de keuring te gebeuren. Ook verzekeraars hebben hier toegang tot.” legt Jet uit.

Als RJ Inspecties op locatie is geweest en ze de keuring hebben uitgevoerd, wordt er een inspectierapport uitgebracht. Wanneer de installatie constateringen heeft komt dit in het rapport te staan met daarbij ook de notitie waarom iets een constatering is. Constateringen kunnen een zeer uitlopende aard en gevolg hebben. Als ze zodanig ernstig is, dienen wij ook direct te handelen en kan het zijn dat we een systeem moeten uitschakelen. Bij deze constateringen dient de dakeigenaar of constructeur ook direct actie te ondernemen. Dit heeft natuurlijk een gevolg voor de opbrengst van het zonnedak.

Bij constateringen van mindere ernst hanteren wij een termijn van 3 maanden om de constateringen op te lossen. Zijn alle constateringen verholpen? Dan kan dit aangetoond worden door een herinspectie of door een herstelverklaring met bewijslast. Zijn alle constateringen opgelost en goedgekeurd door ons dan melden we dit weer in het Scios-portaal. De dakeigenaar of constructeur is zelf verantwoordelijk voor de verloop en doorlooptijd van de herstellingen en het uitvoeren van bijvoorbeeld een herinspectie. Zodra de constateringen zijn opgelost kan er bijvoorbeeld al een herinspectie plaats vinden.

‘’Ons doel is om zoveel mogelijk risico’s bij zonnedaken te beperken voor zowel de dakeigenaar als de verzekeraar. Jouw veiligheid is onze prioriteit!

Tijdens de keuring, bekijken we het zonnedak grondig. Dat alles er goed uitziet van A tot Z, of de installatie afgesloten is van eventuele dieren die erbij kunnen, of alle kabels met de veilige ruimte van elkaar afliggen en of er een veilige manier is om op het zonnedak te komen. We vinden het niet alleen fijn maar ook belangrijk dat er een dakeigenaar of constructeur meegaat tijdens de keuring. Als er eventuele foutjes worden ontdekt, leggen we de constructeur uit wat er veranderd moet worden zodat die hier direct mee aan de slag kan.’’

Dit keer ging Floris Brandsma, Constructie Manager van Solarfields, mee op pad met de Scope12 keuring van het zonnedak van 4Seasons in Beuningen. Floris Brandsma is vanaf moment één betrokken geweest. Bij het ontwerp, de constructie en de bouw van het zonnedak. Zo heeft Floris: van de subsidieaanvraag, tot de bouw, de keuringen en het beheer. Floris kent hierdoor vaak alle ins en out van een project. Zodra Jet en Richard tijdens de keuring iets opmerken, bespreken ze dit met Floris. Floris bekijkt, wanneer nodig, samen met zijn team naar een oplossing om de keuring toch te laten slagen.

Een rondeiding van Floris

Nog voor de bouw, maakt Floris een legplan voor het zonnedak. In het legplan staat alles over de constructie en is de leidraad voor het uiteindelijke resultaat. ‘’Het legplan moet daarom precies overeenkomen met wat er daadwerkelijk op het dak is gelegd. Ook dit checken wij met de Scope 12 keuring’’ vertelt Richard.

Eenmaal op locatie geeft Floris een rondleiding bij het project. De PV-installatie, de omvormer, het kabelplan, hoe er aan de veiligheid is gedacht. Is er aan brandveiligheid gedacht? Zitten de zonnepanelen goed vast op het dak?  Ons doel bij Solarfields is natuurlijk om glansrijk te slagen. Daarom ga ik regelmatig langs bij het project om te kijken of alles volgens plan wordt gerealiseerd. Toch zijn er nog wel eens kleine schoonheidsfoutjes, zoals een klem die iets strakker vastgedraaid kan worden of panelen die net iets te dicht op elkaar zijn gelegd. Het blijft mensenwerk, dus dat soort dingen kunnen wel eens gebeuren. Gelukkig zijn dit soort dingen makkelijk aan te passen en kunnen we dit makkelijk zelf herstellen.”

Met een open blik naar de toekomst

De Scope12 – door RJ Inspecties – is afgerond en de zonnestroominstallatie is aangesloten op het net. De zonnestralen kunnen nu door de 1.292 zonnepanelen worden opgevangen waarmee we zo’n 153 huishoudens kunnen voorzien van stroom. Weer een duurzaam project dat we hebben gerealiseerd en gekeurd is doormiddel van de Scope12 keuring. Ook voor een dakeigenaar is het natuurlijk fijn om te weten dat alles boven op het dak werkt naar behoren. Alle gerealiseerde projecten komen na de keuring in de fase ‘beheer’. Hier monitoren we het systeem 24/7 van een afstand. We grijpen direct in als dat nodig is.’ Al met al was het een mooie zonnige dag met een veilige, geslaagde keuring!


Lees verder

Algemeen 25/07/2024

ESG Report 2023

Lees meer
GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer
Blog 12/06/2024

Feestelijke opening Bontepolder

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact