Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
28/07/2022

Parkeerplaats met zonnepanelen voor Lowlands, wie volgt?

Misschien heb je het al wel voorbij zien komen: Lowlands heeft een parkeerplaats geopend met 90.000 zonnepanelen. Met de aanleg van de solarcarport maakt het festival een enorme verduurzamingsslag die hopelijk andere ondernemers inspireert om hetzelfde te doen.

Directeur van Lowlands Eric van Eerdenburg is naar eigen zeggen al vijftien jaar bezig met het zonnepark. Eindelijk is het nu zover. De Solar Carport Biddinghuizen is door Solarfields in samenwerking met MOJO Concerts gerealiseerd op de parkeerterreinen van Lowlands en is met zijn oppervlakte van 35 hectare de grootste solar carport ter wereld.

Cijfers

  • Met zijn 35 hectare biedt de parkeerplaats ruimte voor 15.000 auto’s.
  • Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp.
  • 10.000 huishoudens kunnen dankzij de carport van groene stroom worden voorzien.
  • Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 Lowlandsweekenden per jaar.

Driedubbel gebruik

Hoewel de solarcarport permanent op deze locatie blijft staan, duurt het Lowlands festival slechts drie dagen per jaar. Daarom heeft de festivaldirectie als doel om het zonnepark uiteindelijk aan te sluiten op een batterij, zodat Lowlands binnen twee jaar volledig op groene energie kan draaien en geen aggregaten meer nodig heeft.

Het betekent wel dat de locatie, in combinatie met andere festivals, maar zes keer paar jaar wordt gebruikt. Gelukkig is daar goed over nagedacht. De rest van het jaar zullen er schapen worden ‘geparkeerd’ om te grazen. Op deze manier wordt het terrein dus zelfs driedubbel gebruikt.

Uitdaging

De carport met zonnepanelen is gerealiseerd door Solarfields, marktleider op het gebied van zonneparken op de grond. Een megaproject en een grote uitdaging voor Fedde Zwanenburg, projectmanager bij Solarfields. “Het begint allemaal met het maken van afspraken. Wat is het huidige bestemmingsplan? Hoe gaan we het terrein inrichten? Hoe zit het met vergunningen? Er zijn heel wat stakeholders bij betrokken, dus er gaat ook heel wat tijd overheen voordat de eerste heipaal de grond in gaat. Maar als je het eindresultaat dan ziet, maak dat mij heel trots.”

Voordelen

Heb jij ook interesse in zo’n solarcarport? Dan zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet je om te beginnen minimaal 10.000 vierkante meter aan parkeerterrein hebben waar veel bezoekers komen. Is dat het geval? Dan is het de moeite waard om je in de aanleg van een overkapping met zonnepanelen te verdiepen. Een solarcarport biedt namelijk veel voordelen, vertelt Fedde: “Je draagt bij aan de verduurzaming van Nederland, auto’s staan droog en kunnen tegelijkertijd opladen. En deze investering levert bovendien een heel positieve bijdrage aan je imago.” Toch zien ze bij Solarfields dat ondernemers het vaak spannend vinden om zo’n groot deel van hun terrein af te moeten staan. “Ze denken: Wat nu als we in te toekomst willen uitbreiden? Dat blijft natuurlijk een afweging.” 

Toekomst

Of er in de toekomst meer carports bij zullen komen zoals deze, dat weet Fedde wel zeker. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan dierentuinen en pretparken, omdat deze vaak over grote parkeerterreinen beschikken waar dagelijks veel bezoekers komen. Maar er is ook een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten. Fedde: “Die moeten erachter gaan staan. Door dit soort projecten onder de aandacht te brengen en te steunen, maak je het interessanter voor ondernemers om ​​parkeren met duurzame energieopwekking te combineren.”


Lees verder

Zonnepanelen-grond
01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Waterstofproject H2Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia
Persbericht 30/04/2024

Waterstofproject H2Hollandia weer een stap dichter bij realisatie

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact